Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 18. syyskuuta 2012

EU:n urheilufoorumilla kokoontuneet urheilujohtajat ja ‑ministerit: tulosmanipulointia torjuttava tehokkaammin

Euroopan urheiluväen edustajat ja urheiluministerit lupaavat tehostaa toimiaan urheilutulosten manipulointia vastaan tavatessaan EU:n urheilufoorumilla. Tämä Euroopan komission järjestämä tilaisuus pidetään Kyproksen Nikosiassa 19.–20. syyskuuta. Foorumin osallistujien odotetaan antavan julkilausuman tulosmanipuloinnin torjumisesta. Foorumi järjestetään samaan aikaan, kun EU-maiden urheiluministerit pitävät epävirallisen kokouksen. Foorumin keskustelunaiheita ovat myös urheilun antama panos EU:n talouteen, EU:n tuleva rahoitus ruohonjuuritason urheilulle samoin kuin liikunnan ja aktiivisena ikääntymisen tukeminen.

”Urheilu on tärkeä osa miljoonien eurooppalaisten elämää”, toteaa urheiluasioista vastaava EU-komissaari Androulla Vassiliou. Hän kertoo tukevansa vahvasti kaikenikäisten urheilu- ja liikuntaharrastuksia. Aktiiviset elintavat ovat komissaarin mukaan terveyden ja hyvinvoinnin kannalta avainasemassa. Hän muistuttaa kuitenkin, että monet seikat asettavat urheilutoiminnan nykyään haasteiden eteen. "EU voi rahoitustuellaan auttaa ratkaisemaan sellaisia valtioiden rajat ylittäviä kysymyksiä kuin tulosten manipulointi, urheiluun liittyvä väkivalta, suvaitsemattomuus ja sukupuolten epätasa-arvo.”

EU on perustamassa uutta koulutukseen, nuorisoasioihin ja urheiluun liittyvää Yhteinen Erasmus ‑ohjelmaa, joka Euroopan komission ehdotuksen mukaan sisältää myös urheiluosion. Urheiluosio saisi ehdotuksen mukaan vuosina 2014–2020 rahoitusta keskimäärin 34 miljoonaa euroa vuodessa. Tukea annettaisiin kansainvälisille projekteille, joilla tuetaan osaamisen ja hyvien toimintamallien vaihtoa, merkittäviä ei-kaupallisia eurooppalaisia urheilutapahtumia ja vahvemman näytön kokoamista urheilupolitiikan muotoilua varten. Tästä olisivat hyötymässä etenkin sellaiset julkiset ja kansalaisyhteiskunnan tahot, jotka toimivat ruohonjuuritason urheilutoiminnan parissa.

Urheilufoorumilla esitellään lisäksi kahden viime vuoden aikana toteutettuja EU:n tukemia projekteja. Niillä on pyritty tukemaan dopinginvastaista toimintaa, parantamaan vammaisten urheilumahdollisuuksia ja edistämään sukupuolten tasa-arvoa, liikuntaharrastusta, urheiluun liittyvää vapaaehtoistoimintaa, väkivallan ja suvaitsemattomuuden torjumista urheilussa, maahanmuuttajien sosiaalista osallisuutta ja hyvää urheiluhallintoa. Komissio on vuodesta 2009 tukenut tällaisia ja muita projekteja yli 12 miljoonalla eurolla.

Jatkotoimet

Komission ehdotus Yhteisen Erasmus ‑ohjelman perustamisesta on nyt neuvoston ja Euroopan parlamentin käsiteltävänä. Määrärahojen lopullinen taso vahvistettaneen, kun EU:n kaikkia politiikanaloja koskevasta monivuotisesta rahoituskehyksestä käytävät neuvottelut saadaan päätökseen. Tämä voi tapahtua kuluvan vuoden loppuun mennessä. Komissio aikoo esittää vuonna 2013 ehdotuksen, joka koskee EU:n toimia terveyttä edistävän liikunnan hyväksi.

Tausta

EU:n urheilufoorumi järjestetään vuosittain. Sen yhteydessä komissio voi kertoa urheiluväelle ajankohtaisista ehdotuksistaan ja kuulla urheiluväen näkemyksiä. Foorumille kokoontuu kaikkiaan 250 valtuuskuntien jäsentä, joiden joukossa on kansainvälisen olympiakomitean ja Euroopan maiden olympiakomiteoiden, eurooppalaisten liittojen, kaikille tarkoitettujen urheilujärjestöjen sekä liigojen, seurojen ja urheilijoiden yhdistysten näkyviä edustajia. Urheilufoorumilla keskustellaan myös toimivasta hallintomallista työnantajien ja urheilijoiden Euroopan tason vuoropuhelun kautta.

Komissaari Vassiliou osallistuu myös EU-maiden urheiluministerien epäviralliseen kokoukseen, joka pidetään 20.–21. syyskuuta. Ministerit keskustelevat esimerkiksi Lontoossa tänä vuonna järjestettyjen olympialaisten ja paralympialaisten vaikutuksista. Kahdessa yhteisessä korkean tason paneelissa keskustellaan urheilun ja terveyttä edistävän liikunnan panoksesta Euroopan talouden hyväksi ja urheilutulosten manipuloinnin torjumisesta.

Ministerit keskustelevat lisäksi keinoista, joilla voitaisiin tuoda paremmin esille urheilun ja terveyden merkitystä Euroopan väestön ikääntyessä. Aiheena on myös EU:n edustus maailman antidopingtoimistossa WADAssa. Tarkoituksena on päästä yhteisymmärrykseen hallitusten nimeämän asiantuntijan nimittämisestä WADAn hallintoneuvostoon.

Lisätietoa

EU:n urheilufoorumin ohjelma

Euroopan komissio: urheilun verkkosivusto

Androulla Vassilioun verkkosivusto

Kyproksen EU-puheenjohtajakausi

Androulla Vassiliou Twitterissä: @VassiliouEU

Yhteyshenkilöt:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar