Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

Novi sateliti in nosilne rakete za zagon sistema Galileo leta 2014

Bruselj, 2. februarja 2012 – Z današnjim podpisom dodatnih pogodb za satelite in nosilne rakete v Londonu je Galileo še korak bliže cilju, da evropskim državljanom leta 2014 zagotovi izboljšane storitve satelitske navigacije. Skupno so bile podpisane tri pogodbe. Prva, za osem satelitov v vrednosti 250 milijonov evrov, je bila podpisana z nemškim podjetjem OHB System AG. Druga, za možnost rezervacije do treh izstrelitev z nosilno raketo Ariane 5, je bila podpisana s francoskim podjetjem Arianespace (stroški rezervacije v vrednosti 30 milijonov evrov). Tretja pogodba v vrednosti 30 milijonov evrov je bila podpisana s francoskim podjetjem Astrium SAS; naročilo zajema prilagoditev sedanje nosilne rakete Ariane 5, tako da bi v orbito naenkrat lahko ponesla štiri satelite programa Galileo. Izstrelitev satelitov Galileo trenutno poteka v parih z ruskimi raketami sojuz. Komisija je zaradi zelo konkurenčnih ponudb izbranih podjetij in povečanjem števila satelitov, ki bodo v orbito izstreljeni do leta 2014, lahko pospešila postopek.

Evropski komisar za industrijo in podjetništvo ter podpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani je povedal: „Za Galileo današnji podpis pogodb pomeni, da se program uresničuje v predvidenem časovnem in proračunskem okviru. Ponosen sem, da nam je uspelo pospešiti dobavo satelitov in nosilnih raket. To pomeni, da bodo Evropejci leta 2014 že lahko izkoriščali izpopolnjeno satelitsko navigacijo, ki jo bo zagotavljal Galileo. Ponosen sem tudi na to, da ima Evropa zelo konkurenčno vesoljsko industrijo, ki je zmožna uresničiti tako ambiciozen visokotehnološki program.“

Več informacij o programu Galileo:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo/index_en.htm

Glej tudi MEMO/11/717– Galileo bo okrepil gospodarstvo in olajšal življenje državljanom.

Navigacijski sistem Galileo

Galileo bo tako kot GPS uporabnikom zagotavljal natančne informacije o položaju in času, le da bodo te informacije še natančnejše in zanesljivejše. Kot program pod evropskim civilnim nadzorom bo Galileo združljiv in pri nekaterih storitvah interoperabilen z ameriškim sistemom GPS in ruskim sistemom Glonass, hkrati pa bo neodvisen od njiju.

Galileo bo s svojimi storitvami okrepil številne sektorje evropskega gospodarstva. Brezplačne storitve Galileo bodo prinesle koristi za elektroenergetska omrežja, upravljavce flot, finančne transakcije, storitve prevoza ter reševalne operacije in mirovne misije.

Danes naročenih osem satelitov bo dopolnilo sestav 18 satelitov (od katerih sta dva v orbiti od 21. oktobra 2011), s čimer bo skupno število do konca leta 2015 naraslo na 26. Naslednja dva satelita Galileo bosta v orbito izstreljena letos.

Program Galileo je zastavljen v dveh fazah:

  • faza validacije v orbiti pomeni preskušanje in uporabo štirih satelitov ter povezane zemeljske infrastrukture. Ta faza je trenutno v teku;

  • faza popolne operativne zmogljivosti pomeni zagon preostale zemeljske in vesoljske infrastrukture. Ta faza vključuje prvo fazo operativne zmogljivosti z 18 operativnimi sateliti. Celoten sistem bo sestavljen iz 30 satelitov v orbiti in dveh satelitov na tleh, ki bosta po potrebi nadomestila tiste v orbiti, nadzornih centrov v Evropi ter omrežja senzorskih in povezovalnih postaj po vsem svetu.

Ozadje o naročanju sestavnih delov za program Galileo

Pogodbe je danes podpisala Evropska vesoljska agencija v imenu Evropske komisije.

Naročilo storitev, ki so nujne za popolno operativno zmogljivost sistema Galileo, je razdeljeno v šest javnih naročil. Januarja 2010 so bila oddana tri javna naročila za upravljanje sistemov, satelite in nosilne rakete (IP/10/7). Četrta pogodba s podjetjem SpaceOpal za upravljanje vesoljske in zemeljske infrastrukture je bila podpisana v Bruslju oktobra 2010 (IP/10/1382). Junija 2011 (IP/11/772) sta bili oddani zadnji dve naročili; s francoskim podjetjem ThalesAlenia je bila podpisana pogodba za operativno zemeljsko infrastrukturo, s podjetjem iz Združenega kraljestva Astrium pa pogodba za zemeljsko nadzorno infrastrukturo.

Postopek oddaje naročil je julija 2008 v imenu Evropske komisije uvedla Evropska vesoljska agencija. Podjetja v ožjem izboru so bila po obsežnih pogovorih pozvana k predložitvi najboljših in končnih ponudb. Vsa naročila so bila oddana po načelu najugodnejše ponudbe.

Sateliti

Okvirna pogodba, podpisana s podjetjema OHB System AG in EADS-Astrium GmBH za obdobje 2010–2016, zajema dobavo 32 satelitov. Za prvo naročilo 14 satelitov je bila leta 2010 podpisana posebna pogodba s podjetjem OHB, prvi satelit pa naj bi bil dobavljen leta 2012. Nadaljnji sateliti bodo dobavljeni vsak poldrugi mesec, pri čemer bo zadnji dobavljen leta 2014.

Izstrelitve

Leta 2010 je bila s podjetjem Arianespace podpisana pogodba za izstrelitev petih nosilnih raket sojuz z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani. Vsaka raketa lahko v orbito ponese dva satelita. Pogodba vsebuje tudi možnosti dodatnih izstrelitev raket sojuz (z dvema satelitoma) in izstrelitev nosilnih raket Ariane 5 (s štirimi sateliti).

Pri naročilu iz danes podpisane pogodbe s francoskim podjetjem Astrium SAS gre za tehnično prilagoditev nosilne rakete Ariane 5 posebnim potrebam satelitov Galileo. Prilagoditev naj bi nosilni raketi omogočila, da v orbito naenkrat ponese štiri satelite, s čimer bi se pospešila vzpostavitev sestava satelitov.

Kontakti:

Carlo Corazza +32 22951752

Sara Tironi +32 22990403


Side Bar