Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Noi sateliți și lansatoare asigură startul Galileo în 2014

Bruxelles, 2 februarie 2012 – Odată cu semnarea astăzi la Londra a unor noi contracte pentru sateliți și lansatoare, Galileo se înscrie ferm pe drumul cel bun pentru furnizarea de servicii îmbunătățite de navigație prin satelit către cetățeni în 2014. În total, s-au semnat 3 contracte: contractul semnat cu OHB System AG (DE), care cuprinde 8 sateliți pentru o sumă de ordinul a 250 de milioane EUR. Un al doilea contract s-a semnat cu Arianespace (FR) pentru o opțiune de rezervare de până la 3 lansări cu Ariane 5 (comision de rezervare de 30 de milioane EUR). Un al treilea contract s-a semnat cu Astrium SAS (FR) pentru a oferi posibilitatea actualei rachete de lansare Ariane 5 ES să transporte câte 4 sateliți din programul Galileo la fiecare lansare pe orbită, pentru o sumă de ordinul a 30 de milioane EUR. Sateliții Galileo se lansează în prezent câte doi, la bordul unei rachete rusești Soyuz. Datorită propunerii de mare competitivitate a contractantului și mărind numărul de sateliți care vor fi plasați pe orbită până în 2014, Comisia a reușit să accelereze procesul.

Antonio Tajani, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: „Pentru Galileo, semnarea de astăzi arată că desfășurarea concretă a programului se realizează la termen și cu respectarea bugetului alocat. Sunt mândru că am reușit să grăbim livrarea sateliților și a rachetelor de lansare. Aceasta înseamnă că europenii vor putea exploata posibilitățile de navigație îmbunătățită prin satelit oferite de Galileo în 2014. În plus, sunt mândru că Europa are o industrie spațială extrem de competitivă, capabilă să realizeze un program atât de ambițios de înaltă tehnologie.”

Informații suplimentare privind programul Galileo sunt disponibile la următoarea adresă:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo/index_en.htm

A se vedea, de asemenea, MEMO/11/717 - Galileo will boost economy and make life of citizens easier

Sistemul de navigație Galileo

Galileo le va permite utilizatorilor să își cunoască poziția exactă în timp și spațiu, ca și GPS, însă cu o mai mare precizie și fiabilitate. Sub control european civil, Galileo va fi compatibil și, pentru unele dintre serviciile sale, interoperabil cu sistemul american GPS și cu sistemul rus Glonass, rămânând însă independent de acestea.

Prin intermediul serviciilor oferite, proiectul Galileo va sprijini multe sectoare ale economiei europene: rețelele electrice, societățile de gestionare a parcurilor auto, tranzacțiile financiare, industria transportului de mărfuri, operațiunile de salvare, operațiunile de menținere a păcii vor profita toate de serviciile gratuite Galileo.

Cei 8 sateliți comandați astăzi se vor alătura celor 18 sateliți deja contractați, dintre care 2 se află pe orbită de la 21 octombrie 2011, ceea ce va duce numărul de sateliți la 26 până la sfârșitul anului 2015. O a doua lansare a încă 2 sateliți Galileo va avea loc ceva mai târziu, anul acesta.

Programul Galileo a fost structurat în două etape:

  • Etapa validării pe orbită (IOV) constă din teste și funcționarea a patru sateliți și a infrastructurii terestre aferente acestora. Această etapă este în curs de derulare.

  • Etapa capacității operaționale depline (FOC) constă în desfășurarea restului infrastructurii spațiale și terestre. Aceasta include o etapă inițială de capacitate operațională de 18 sateliți operaționali. Sistemul integral va fi format din 30 de sateliți pe orbită, precum și 2 sateliți la sol care să-i înlocuiască pe cei de pe orbită în caz de necesitate, și include centre de control situate în Europa și o rețea de stații de recepție și stații de ridicare a semnalului instalate în întreaga lume.

Informații generale privind achizițiile publice pentru componentele Galileo

Contractele de astăzi au fost semnate de Agenția Spațială Europeană în numele Comisiei Europene.

Achizițiile publice de servicii esențiale pentru a asigura capacitatea operativă deplină a sistemului Galileo sunt divizate în șase contracte. În ianuarie 2010, s-au atribuit trei contracte, pentru asigurarea asistenței pentru ingineria de sistem, sateliți și lansatoare (IP/10/7). Un al patrulea contract s-a semnat la Bruxelles în octombrie 2010 cu SpaceOpal pentru asigurarea funcționării infrastructurii spațiale și terestre (IP/10/1382). În iunie 2011 (IP/11/772), s-au semnat ultimele două contracte rămase cu ThalesAlenia (FR) pentru infrastructura necesară misiunii terestre și Astrium (UK) pentru infrastructura de control la sol.

Agenția Spațială Europeană a lansat procesul în iulie 2008, în temeiul unei delegări din partea Comisiei Europene. Întreprinderile preselecționate au fost invitate să prezinte cele mai bune oferte finale după o etapă de dialog cuprinzător. Toate contractele se atribuie pe baza „celui mai bun raport calitate/preț”.

Sateliți

Un contract-cadru semnat cu OHB System AG și EADS-Astrium GmbH, care se extinde pe parcursul perioadei 2010-2016, acoperă furnizarea a până la 32 sateliți. Un contract specific pentru un prim ordin de 14 sateliți a fost atribuit OHB în 2010, cu furnizarea primului satelit în 2012. Un satelit este așteptat de atunci la fiecare 1,5 luni, cu ultimul programat să fie livrat în 2014.

Servicii de lansare

În 2010, s-a atribuit Arianespace un contract pentru lansarea a cinci rachete Soyuz de la Kourou, Guyana Franceză, fiecare cu doi sateliți la bord. Contractul cuprinde, de asemenea, opțiuni pentru lansări Soyuz suplimentare (cu doi sateliți) și lansări cu Ariane 5 (care transportă patru sateliți).

Contractul de astăzi cu Astrium SAS (FR) achiziționează adaptarea tehnică a unei rachete Ariane 5 tipice la necesitățile specifice ale sateliților Galileo. Adaptarea introduce posibilitatea lansării a patru sateliți cu o singură rachetă, pentru a accelera astfel desfășurarea întregii constelații.

Persoane de contact :

Carlo Corazza +32 22 95 17 52

Sara Tironi +32 22 99 04 03


Side Bar