Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Új műholdak és hordozórakéták biztosítják a Galileo 2014-es indulását

Brüsszel, 2012. február 2. – A műholdakra és hordozórakétákra vonatkozó újabb szerződések mai, londoni aláírásával a Galileo a legjobb úton halad afelé, hogy már 2014-ben jobb minőségű műholdas navigációs szolgáltatásokat nyújtson. Összesen 3 szerződést írtak alá: Az OHB System AG vállalattal (Németország) kötött szerződés 8 műholdról szól, 250 millió eurós nagyságrendben. A második szerződést az Arianespace vállalattal (Franciaország) kötötték, ez lefoglal maximum 3 fellövési lehetőséget az Ariane 5 hordozórakétával (a lefoglalási díj 30 millió euró). A harmadik, 30 millió eurós nagyságrendű szerződést az Astrium SAS vállalattal (Franciaország) kötötték; ez lehetővé teszi, hogy a jelenlegi Ariane 5 rakéta fellövésenként négy Galileo-műholdat juttasson pályára. A Galileo-műholdakat jelenleg párosával lövik fel, az orosz Szojuz rakétával. A rendkívül versenyképes ajánlatnak és a 2014-re pályára állítható műholdak nagyobb számának köszönhetően a Bizottság fel tudta gyorsítani a folyamatot.

Antonio Tajani, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos, az Európai Bizottság alelnöke a következőképpen nyilatkozott: „A mai szerződés-aláírások jelzik, hogy a Galileo program felfutása ütemterv szerint és a költségvetésen belül történik. Büszke vagyok arra, hogy sikerült felgyorsítanunk a műholdak és a hordozórakéták leszállítását. Ez azt jelenti, hogy az európaiak már 2014-ben ki tudják használni a Galileo által biztosított jobb minőségű műholdas navigáció lehetőségeit. Arra is büszke vagyok, hogy Európa űripara felettébb versenyképes és képes megvalósítani egy ilyen ambiciózus, fejlett technológiájú programot.”

További információk a Galileo programról:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo/index_en.htm

Lásd még MEMO/11/717   - Galileo will boost economy and make life of citizens easier (A Galileo felpörgeti a gazdaságot és megkönnyíti az emberek életét).

A Galileo navigációs rendszer

A Galileo révén a felhasználók meg tudják határozni pontos időbeli és térbeli helyzetüket, akárcsak a GPS segítségével, de nagyobb pontossággal és megbízhatóbban. Az európai polgári ellenőrzés alatt álló Galileo kompatibilis, illetve néhány szolgáltatás tekintetében interoperábilis lesz az amerikai GPS-szel és az orosz Glonass-szal, de független tőlük.

A Galileo az európai gazdaság számos ágazatát fogja segíteni a szolgáltatásaival, különösen az elektromos hálózatok, flottairányító vállalatok, pénzügyi műveletek, hajózás, mentési műveletek, békefenntartó küldetések számára lesznek hasznosak az ingyenes Galileo-szolgáltatások.

A ma megrendelt 8 műhold a korábbi szerződésekben már lekötött másik 18 műholddal együtt – amelyek közül kettő 2011. október 21. óta pályán van – 2015 végére összesen 26 műholdat jelent. Egy, még erre az évre tervezett második fellövés 2 újabb Galileo-műholdat fog pályára állítani.

A Galileo program két fázisból épül fel:

  • A „jóváhagyás a keringési pályán” (IOV) fázis a négy műhold és a hozzájuk tartozó földi infrastruktúra tesztelését és működését jelenti. Jelenleg ez a fázis van folyamatban.

  • A „teljes üzemszerű működés” (FOC) fázis a többi földi infrastruktúra és űrinfrastruktúra rendszerbe állítását foglalja magában. Része egy kezdeti üzemszerű működési fázis, 18 működő műholddal. A teljes rendszer 30 fellőtt műholdból, 2 földön lévő, szükség esetén a pályán lévő műholdak helyettesítésére használható műholdból, európai irányító központokból, és a Föld különböző pontjain elhelyezkedő érzékelőállomások és sugárnyaláb-fellövő állomások hálózatából fog állni.

A Galileo-komponensek beszerzésének háttere

A mai szerződéseket az Európai Bizottság nevében az Európai Űrügynökség írta alá.

A Galileo teljes üzemszerű működéséhez alapvetően szükséges szolgáltatások beszerzése hat szerződés keretében történik. 2010 januárjában három szerződés megkötésére került sor, amelyek a rendszertechnikai támogatásra, a műholdakra, és a hordozórakétákra terjedtek ki (IP/10/7). A negyedik szerződést Brüsszelben írták alá 2010 októberében a SpaceOpal vállalattal, a földi infrastruktúra és az űrinfrastruktúra működtetésére (IP/10/1382). 2011 júniusában a két utolsó szerződést is aláírták (IP/11/772) a ThalesAlenia vállalattal (Franciaország) a földi szolgáltatási infrastruktúráról, illetve az Astriummal (Egyesült Királyság) a földi irányító infrastruktúráról.

A folyamatot az Európai Űrügynökség indította el 2008 júliusában, az Európai Bizottság megbízásából. Széles körű párbeszéd után az Ügynökség legjobb és végleges ajánlatokat kérő meghívásos pályázatot alkalmazott. A szerződések odaítélése minden esetben a „legjobb érték/ár arány” alapján történt.

Műholdak

Az OHB System AG és az EADS-Astrium GmbH vállalattal aláírt, 2010-től 2016-ig érvényes keretszerződés 32 műhold leszállításáról szól. Az első 14 műholdat megrendelő egyedi szerződést az OHB nyerte el 2010-ben, azzal, hogy az első műholdat 2012-ben szállítja. Ezután másfél hónaponként 1-1 műhold várható; az ütemterv szerint az utolsó 2014-ben szállítandó.

Fellövési szolgáltatások

2010-ben az Arianespace nyert el szerződést öt Szojuz hordozórakétával Kourouból (Francia Guyana) történő fellövésre, mindegyik rakéta két műholdat visz fel. A szerződés tartalmaz opciót további fellövésekre, Szojuz rakétákkal is (2-2 műhold fellövése) és Ariane 5 rakétákkal is (4-4 műhold).

A ma az Astrium SAS vállalattal (Franciaország) kötött szerződés tárgya az Ariane 5 típusú hordozórakétának a Galileo-műholdak speciális igényeihez való műszaki átalakítása. Az átalakítás lehetővé teszi egyszerre 4 műhold fellövését, így meggyorsítja a konstelláció rendszerbe állítását.

Kapcsolattartók:

Carlo Corazza +32 22 95 17 52

Sara Tironi +32 22 99 04 03


Side Bar