Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 13. rujna 2012.

Danas započinje prva kampanja za zapošljavanje Hrvata u institucijama EU-a

Dok se Hrvatska priprema da 1. srpnja 2013. postane 28. država članica EU-a, prva kampanja za zapošljavanje kvalificiranih hrvatskih državljana započinje danas.

Europski ured za odabir osoblja (EPSO) pokrenuo je natječaj za mlade visokoobrazovane osobe koje će se zaposliti na različitim radnim mjestima u institucijama EU-a, među ostalim u području javne uprave, prava, revizije, ekonomije i financija („administratori” AD5).

Natječaj otvoren ranije ove godine u okviru priprema za proširenje bio je namijenjen svim građanima EU-a koji govore hrvatski jezik. Sada su prijave prvi put otvorene isključivo hrvatskim građanima. Tako se, kao i kod prijašnjih proširenja, želi u što kraćem roku osigurati razmjerna zastupljenost državljana nove države članice unutar institucija.

Institucije EU-a traže ukupno 124 uspješna kandidata. Europska komisija postavila je sebi cilj da će tijekom petogodišnjeg prijelaznog razdoblja zaposliti do 249 hrvatskih državljana u različitim platnim razredima.

Potpredsjednik Maroš Šefčović izjavio je: „Poseban je trenutak pri svakom proširenju kada i najnovijim članovima europske obitelji možemo ponuditi mogućnost zaposlenja u EU-u. Nadam se da će hrvatski građani s potrebnim kvalifikacijama iskoristiti ovu priliku i pridružiti nam se u izgradnji Europe rastućeg kulturnog bogatstva i raznolikosti.

Direktor EPSO-a David Bearfield posjetio je Zagreb 4. i 5. rujna kako bi nadarene visokoobrazovane hrvatske građane potaknuo da se prijave za posao u EU-u. Bearfield je izjavio: „Nudimo perspektivne, ali i veoma zahtjevne poslove kako bismo pripremili EU da se suoči s izazovima budućnosti. Želim potaknuti nadarene visokoobrazovane hrvatske građane da se prijave. Naši su postupci odabira veoma zahtjevni; tražimo najbolje i najsposobnije ljude koji će prihvatiti izazov.

Osim što trebaju ispuniti uvjet državljanstva, kandidati moraju biti veoma motivirani i vješti, imati sveučilišnu diplomu i moraju dovoljno dobro vladati engleskim, francuskim ili njemačkim jezikom kako bi bili uspješni u strogim postupcima odabira. Posljednji datum za prijave je 16. listopada 2012. Više informacija dostupno je na internetskoj stranici www.eu-careers.eu.

EPSO je istovremeno objavio i poseban natječaj za iskusne stručnjake (za državljane Hrvatske i drugih država članica) koji će voditi odjele za prevođenje. Više informacija na www.eu-careers.eu.

Mogućnosti zapošljavanja za tajničko osoblje i asistente u području korekture, lekture, komunikacija, upravljanja projektima i pravnih poslova pružit će se krajem godine.

Pozadina

Pristupanjem Hrvatske 1. srpnja 2013. broj stanovnika EU-a povećat će se za 4 443 000, broj službenih jezika porast će na 24, a površina Unije proširit će se za 56 594 km2.

Okvirni plan od 249 osoba Komisija je sama sastavila. Njime se želi omogućiti zapošljavanje dovoljnog broja Hrvata u svim područjima Komisijina djelovanja i na svim razinama, uključujući upravnu, kako bi se u što kraćem roku osigurala razmjerna zastupljenost državljana 28. države članice EU-a unutar institucije. Planom, kojim je obuhvaćeno petogodišnje prijelazno razdoblje do 30. lipnja 2018., predviđa se zapošljavanje stalnog i privremenog osoblja.

Kao i u slučaju prethodnih proširenja, plan zapošljavanja utvrđuje se na temelju relativnog udjela nove države članice. Njime su obuhvaćena radna mjesta za više i srednje rukovodeće osoblje te mjesta za administratore i asistente kako slijedi:

Administratori (AD), od kojih

149

Funkcije na razini glavnog direktora

1

Funkcije na razini direktora

3

Funkcije srednjeg rukovodećeg osoblja

13

Asistenti (AST)

100

Ukupno

249

Contacts :

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)

Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)


Side Bar