Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 12. septembra 2012

Po uspešnem poskusnem projektu okrepljena kibernetska varnost v institucijah EU

Evropske institucije so z ustanovitvijo stalne skupine EU za odzivanje na računalniške grožnje (CERT-EU) okrepile boj proti kibernetskim grožnjam. Za stalno skupino CERT-EU so se odločile po njenem uspešnem enoletnem poskusnem delovanju ter pozitivnih ocenah strank in strokovnjakov.

Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je povedal: Institucije EU so podobno kot druge pomembne organizacije pogosto tarča napadov na informacijske sisteme. S CERT-EU se lahko bolje zaščitimo pred temi grožnjami. To je zelo uspešen primer sodelovanja evropskih institucij. Želimo, da bi bil naš CERT med najboljšimi in da bi pri zagotavljanju kibernetske varnosti za vse tesno sodeloval s preostalo skupnostjo CERT.“

Podpredsednica Neelie Kroes je povedala: Kibernetska varnost je za evropsko blaginjo in konkurenčnost izjemno pomembna. Institucijam EU je zdaj na voljo stalna skupina CERT, ki bo kos vedno bolj izpopolnjenim kibernetskim grožnjam proti njim. Ta odločitev dokazuje, da smo od besed prešli k dejanjem.“

V zadnjih letih so bile tovrstne skupine za odzivanje na računalniške grožnje ustanovljene v javnem in zasebnem sektorju kot majhne skupine strokovnjakov na področju kibernetske varnosti, ki se lahko uspešno in učinkovito odzovejo na napade na informacijske sisteme ter druge kibernetske grožnje. Dokazale so, da so v obrambi proti tem grožnjam ključnega pomena, saj preprečujejo, odkrivajo in odpravljajo ranljivosti ter grožnje. Svoje stranke opozarjajo na ranljivosti ali grožnje in priporočajo ukrepe za zmanjšanje tveganja. Pomagajo odkriti ogrožene sisteme in preprečiti napade nanje ali pa sisteme po tovrstnih napadih obnoviti. Skupine so med sabo izjemno povezane in tvorijo skupnost strokovnjakov, ki se zavzema za vsesplošno kibernetsko varnost.

Komisija se je v pobudi Evropska digitalna agenda, ki je bila sprejeta maja 2010, zavezala, da bo v okviru okrepljene politike omrežne in informacijske varnosti na visoki ravni v Evropi ustanovila CERT za institucije EU. Digitalna agenda poziva tudi vse države članice, naj do leta 2012 ustanovijo svoje skupine CERT, ki bodo utrle pot vseevropskemu omrežju nacionalnih in vladnih skupin za odzivanje na računalniške grožnje. Skupine CERT bodo tudi pomembna tema prihodnjega sporočila o strategiji za kibernetsko varnost.

Ozadje

Sredstva za CERT-EU zagotavljajo glavne institucije in agencije EU, vključno z Evropsko komisijo, Svetom, Evropskim parlamentom, Odborom regij in Ekonomsko-socialnim odborom ter Evropsko agencijo za varnost omrežij in informacij (ENISA). Skupina deluje pod strateškim nadzorom medinstitucionalnega usmerjevalnega odbora.

Skupina CERT-EU tesno sodeluje z notranjimi skupinami za informacijskotehnološko varnost posameznih institucij EU, povezana je s skupnostjo CERT in podjetji za informacijskotehnološko varnost v državah članicah ter drugod, s katerimi si izmenjuje informacije o grožnjah in njihovem obravnavanju.

Evropska digitalna agenda:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

CERT-EU:

http://cert.europa.eu/

Kontakta:

Antonio Gravili (+32 22954317)

Marilyn Carruthers (+32 22999451)


Side Bar