Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. szeptember 12.

Sikeres kísérleti projekt hatására nőtt az uniós intézmények kiberbiztonsága

Az EU intézményei a hálózatbiztonsági vészhelyzeteket elhárító, állandó csoport (CERT-EU) létrehozásával fokozták a kiberbiztonsági fenyegetések elleni küzdelmet. A csoport felállításáról szóló döntés azt követően született meg, hogy lezárult az ügyfelek és szakmai körök által egyaránt sikeresnek ítélt egyéves kísérleti szakasz.

Maroš Šefčovič, a Bizottság alelnöke ekként nyilatkozott: „Más jelentős szervezetekhez hasonlóan az Unió intézményei is gyakori célpontjai az információbiztonságot érintő támadásoknak. A CERT-EU abban segít, hogy hatékonyabban védekezhessünk az ilyen helyzetekben. A csoport létrehozása kiemelkedő példája az uniós intézmények eredményes együttműködésének. Célunk, hogy az általunk felállított CERT-csoport a legjobbak közé tartozzon, szoros együttműködést alakítson ki a szakmai közösség többi tagjával és hozzájáruljon az egyetemes kiberbiztonság megteremtéséhez.”

Neelie Kroes alelnök így nyilatkozott: „A kiberbiztonság prioritást képez az európai jólét és versenyképesség szempontjából. Az uniós intézmények mostantól egy olyan állandó csoport szakértelmére támaszkodhatnak, amely kezelni tudja az egyre összetettebb kiberbiztonsági fenyegetéseket is. A csoport létrehozására irányuló döntésünkkel ismét bizonyítjuk, hogy szavainkat tettek követik.”

Az elmúlt években mind az állami, mind a magánszektorban sor került CERT-ek, azaz olyan hálózatbiztonsági szakemberekből álló kisebb csoportok létrehozására, akik hatékonyan és eredményesen képesek reagálni az információbiztonságot érintő eseményekre és kiberfenyegetésekre. A hálózatbiztonság sérülékeny pontjainak és hiányosságainak megelőzésére, feltérképezésére és kijavítására irányuló tevékenységüknek köszönhetően a CERT-ek kulcsfontosságúnak bizonyultak az ilyen fajta támadások ellen kidolgozott védelmi stratégiában. A csoportok figyelmeztetik ügyfeleiket a biztonsági hiányosságokra és fenyegetésekre, emellett intézkedéseket javasolnak a kockázatok csökkentésére. Munkájuk során segítenek felderíteni a rendszerek gyengeségeit, majd a megfelelő lépések alkalmazásával megszüntetik ezeket és helyreállítják a rendszerbiztonságot. A CERT-ek szoros összeköttetésben állnak egymással, és szakértői közösséget alkotva együtt küzdenek közös célunkért, a kiberbiztonság megteremtéséért.

A 2010 májusában elfogadott európai digitális menetrendben a Bizottság vállalta, hogy a megerősített és magas szintű európai hálózati és információs biztonsági politika iránti elkötelezettsége részeként hálózatbiztonsági vészhelyzeteket elhárító csoportot hoz létre az uniós intézmények számára. A digitális menetrend értelmében a tagállamoknak is fel kell állítaniuk saját CERT-csoportjaikat, hogy 2012-re megvalósulhasson a nemzeti és kormányzati CERT-ek uniós hálózata. A CERT-ek szerepét a kiberbiztonsági stratégiáról szóló, hamarosan megjelenő közlemény is kihangsúlyozza majd.

Előzmények

A CERT-EU működéséhez szükséges forrásokat a főbb uniós intézmények és ügynökségek, többek között az Európai Bizottság, a Tanács, az Európai Parlament, a Régiók Bizottsága és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, továbbá az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) bocsátják rendelkezésre. A csoport tevékenységét stratégiailag egy intézményközi irányító testület felügyeli.

Munkája során a CERT-EU szorosan együttműködik majd az egyes intézmények számítástechnikai biztonsági csoportjaival, továbbá kapcsolatot tart fenn a tagállamokban és az unión kívül működő CERT-ekkel és számítástechnikai biztonsági cégekkel, hogy ezáltal biztosítható legyen a fenyegetésekre és az ezek kezelésére vonatkozó információcsere.

Az európai digitális menetrend:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

CERT-EU:

http://cert.europa.eu/

Kapcsolattartók:

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)

Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)


Side Bar