Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

sporočilo za medije

Bruselj, 6. septembra 2012

Začelo se je odštevanje dni do tedna enotnega trga

Leta 2012 obeležujemo dvajseto obletnico evropskega enotnega trga, ki je bil uradno ustanovljen 1. januarja 1993. Ta obletnica ponuja idealno priložnost za razmislek o dosežkih enotnega trga vse od njegove vzpostavitve in izzivih, ki ostajajo na poti do uresničitve potenciala enotnega trga za ustvarjanje nove rasti.

20. obletnica ponuja okvir za vrsto dejavnosti, ki se bodo odvijale v vseh državah članicah, njihov glavni del pa bo potekal na tednu enotnega trga za novo rast od 15. do 20. oktobra 2012. Te dejavnosti bodo osredotočene na tri cilje:

  • povzetek dosežkov 20 let enotnega trga;

  • predstavitev in razprava o novih pobudah za spodbujanje rasti na enotnem trgu;

  • zbiranje mnenj in pričakovanj mladih v zvezi z enotnim trgom.

Osrednji interaktivni dogodek bo organiziran dne 15. oktobra v Evropskem parlamentu v Bruslju. Ta dogodek bo mešanica dejavnosti, pri katerih bo občinstvo sodelovalo v spodbudnih debatah, video predstavitvah, razpravah in kvizih, na sporedu pa bo tudi podelitev nagrad za natečaj „Generacija 1992“ (več podrobnosti v nadaljevanju), katerih namen je zagotoviti prispevek k prihodnjim politikam. Osrednja ciljna publika dogodka bo generacija dvajsetletnikov, ki so bili rojeni leta ustanovitve enotnega trga in torej ne poznajo Evrope, kakršna je bila pred enotnim trgom. Prispevek na to temo je kratek film, ki si ga lahko ogledate tukaj:

V dnevih in tednih po 15. oktobru bodo organizirani številni nacionalni dogodki v državah članicah EU. Njihov namen je zbližati državljane, podjetja in javne organizacije, da bodo skupaj ocenili stanje enotnega trga ter o njem razpravljali v kontekstu svoje države.

Še pred začetkom tedna enotnega trga bo Komisija v začetku oktobra sprejela sveženj ukrepov za okrepitev in poglobitev enotnega trga, imenovan „Akt za enotni trg 2“, medtem ko je začetni sveženj ukrepov za enotni trg sprejela že lani (glej IP/11/469).

V okviru priprav na teden enotnega trga je Komisija danes objavila brošuro z naslovom „20 let evropskega enotnega trga – skupaj za novo rast“, da bi javnost seznanila o priložnostih in koristih, ki jih enotni trg prinaša evropskim državljanom in podjetjem. To brošuro lahko naročite pri Komisiji ali jo prenesete s spletne strani Europa na naslednji povezavi:

http://ec.europa.eu/internal_market/publications/docs/20years/achievements-web_en.pdf

Dodatne informacije

Več informacij o dogodkih v Bruslju in drugod je na voljo na spletni strani enotnega trga, kjer je tudi povezava, na kateri se lahko prijavite na osrednji dogodek v Bruslju 15. oktobra: http://www.singlemarket20.eu/sl

Natečaj Generacija 1992

Aprila 2012 se je začela kampanja za ustvarjalni natečaj, katerega namen je spoznati mnenja, izkušnje, poglede in pričakovanja v zvezi s tem, kaj enotni trg danes pomeni mladim Evropejcem, tistim, ki so rojeni leta 1992, pa ponuja priložnost, da izrazijo svoje mnenje o enotnem trgu (IP/12/358). Ta kampanja bo mobilizirala mlade, da ustvarijo nov način dojemanja enotnega trga, in spodbudila razprave. Izbranih bo 20 zmagovalcev, ki bodo oktobra povabljeni k sodelovanju na tednu enotnega trga, kjer bodo predstavili svoje zmagovalne prispevke na podelitvi nagrad 15. oktobra.

Natečaj je odprt do 9. septembra. Svoje prispevke lahko oddate prek spletne strani natečaja: http://www.generation1992.eu/

Kontakti:

Stefaan De Rynck (+32 22963421)

Carmel Dunne (+32 22998894)

Audrey Augier (+32 22971607)


Side Bar