Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. szeptember 6.

Megkezdődött a visszaszámlálás Az Egységes Piac Hetéig

2012-ben húszéves a hivatalosan 1993. január 1-jén létrejött európai egységes piac. Ez az évforduló ideális lehetőséget kínál arra, hogy áttekintsük az egységes piac létrehozása óta elért eredményeket, valamint a fennmaradó kihívásokat, amelyek leküzdése még szükséges az egységes piacban rejlő, újfajta növekedés megteremtését célzó potenciál kibontakoztatásához.

A 20. évforduló keretet biztosít ahhoz a valamennyi tagállamban zajló eseménysorozathoz, amelyeknek középpontjában a 2012. október 15. és 20. között megrendezésre kerülő, Az Egységes Piac Hete az Újfajta Növekedésért című rendezvény áll majd. Az események a következő három cél körül összpontosulnak:

  • emlékeztetés az egységes piac 20 éve alatt elért eredményekre;

  • az egységes piac növekedésének ösztönzését célzó új kezdeményezések bemutatása és megvitatása;

  • a fiatal felnőttek felhívása arra, hogy nyilvánítsák ki az egységes piaccal kapcsolatos véleményüket és elvárásaikat.

Október 15-én Brüsszelben, az Európai Parlamentben kerül majd sor a központi interaktív rendezvényre. A rendezvény gondolatébresztő viták, videofilm-vetítések, kerekasztal-beszélgetések és a közönség részvételével zajló kvízjátékok egyvelege lesz, továbbá helyet ad a „Generation 1992 (Az 1992-es generáció)” versenypályázat – melyről további részleteket talál a sajtóközlemény végén – ünnepélyes eredményhirdetésének is. Az átfogó cél az, hogy mindez hozzájárulással szolgáljon a szakpolitika jövőbeni alakításához. A rendezvény középpontjában a 20 évesek nemzedéke áll, akik az egységes piac létrejöttének évében születtek, és már nem emlékeznek arra, hogy milyen volt Európa az egységes piac előtt. Ezt a témát egy kisfilm is feldolgozza, amely az alábbi webhelyen tekinthető meg:

Az október 15-ét követő napokban és hetekben számos, az uniós tagállamok által szervezett nemzeti szintű rendezvényre is sor kerül majd. Ezek célja, hogy lehetőséget teremtsenek a polgárok, a vállalkozások és a közintézmények számára arra, hogy együttesen megvizsgálják és megvitassák az egységes piac helyzetét az adott tagállam szempontjából.

Az Egységes Piac Hetét megelőzően, október elején a Bizottság intézkedéscsomagot fog elfogadni az egységes piac megerősítésére és elmélyítésére. Ez az ún. „2. egységes piaci intézkedéscsomag” az egységes piacra vonatkozó intézkedések tavaly elfogadott kezdeti csomagját követi (lásd IP/11/469).

Az Egységes Piac Hetére készülve a Bizottság a mai napon megjelentette „Az egységes európai piac 20 éve – Együtt az újfajta növekedésért” című kiadványt, amelynek célja, hogy tájékoztassa az európai polgárokat és vállalkozásokat az egységes piac nyújtotta lehetőségekről és előnyökről. Ez a kiadvány megrendelhető a Bizottságtól, és letölthető az „Europa” honlapról, a következő linkről:

http://ec.europa.eu/internal_market/publications/docs/20years/achievements-web_en.pdf

További információk

Az Egységes Piac Hetének honlapja további tájékoztatást nyújt mind a Brüsszelben, mind a máshol zajló eseményekről, és megtalálható rajta az október 15-i brüsszeli központi rendezvényre való regisztrációhoz szükséges link is: http://www.singlemarket20.eu

„Generation 1992 (Az 1992-es generáció)” versenypályázat

2012 áprilisában kreatív versenyt indítottak útjára, melynek célja annak feltérképezése, hogy a mai európai fiatalok számára mit jelent az egységes piac, milyen tapasztalatokat szereztek és milyen meglátásaik és elvárásaik vannak az egységes piaccal kapcsolatban. A verseny alkalmat nyújt az 1992-ben született fiatalok számára arra, hogy kifejezésre juttassák az egységes piacról alkotott véleményüket (IP/12/358). A versenyfelhívás arra fogja mozgósítani a fiatalokat, hogy új szemszögből nézzék az egységes piacot és eszmét cseréljenek e témában. A pályázat 20 nyertese meghívást kap az októberben megrendezésre kerülő Az Egységes Piac Hete rendezvényre, ahol az október 15-én tartandó ünnepélyes eredményhirdetésen bemutatják nyertes pályaműveiket.

A pályázatok benyújtásának határideje szeptember 9. A pályaműveket a versenypályázat honlapján keresztül lehet benyújtani: www.generation1992.eu

Kapcsolattartók:

Stefaan De Rynck (+32 2 296 34 21)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)


Side Bar