Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 6. syyskuuta 2012

Sisämarkkinaviikko lähestyy

Vuonna 2012 Euroopan sisämarkkinat, jotka perustettiin virallisesti 1. tammikuuta 1993, täyttävät 20 vuotta. Merkkivuosi tarjoaa oivan tilaisuuden pohtia, mitä tuloksia näinä vuosina on saavutettu ja mitä ongelmia on vielä ratkaistava, jotta sisämarkkinoiden koko potentiaalia voitaisiin käyttää uuden kasvun luomiseen.

Sisämarkkinoiden 20-vuotisjuhlan kunniaksi kaikissa jäsenvaltioissa järjestetään erilaisia tapahtumia erityisesti kasvun vauhdittamiseen tähtäävällä sisämarkkinaviikolla, jota vietetään 15.-20. lokakuuta 2012. Viikon tapahtumilla on kolme päätavoitetta:

  • palauttaa mieliin sisämarkkinoiden saavutuksia 20 vuoden ajalta

  • esitellä uusia aloitteita, joilla edistetään uutta kasvua sisämarkkinoilla, ja keskustella niistä

  • innostaa nuoria esittämään sisämarkkinoihin liittyviä näkemyksiään ja odotuksiaan.

Viikon keskeinen vuorovaikutteinen tapahtuma järjestetään Brysselissä Euroopan parlamentissa 15. lokakuuta. Siihen kuuluu innostavia keskusteluja, videoesityksiä, pyöreän pöydän neuvotteluja, yleisölle suunnattuja tietokilpailuja ja ”Generation 1992” ‑kilpailun palkintoseremonia (lisätietoja jäljempänä). Tapahtuman tarkoituksena on tuottaa ideoita tulevan politiikan suunnitteluun. Sen keskiössä ovat 20-vuotiaat nuoret, jotka ovat syntyneet sisämarkkinoiden perustamisvuonna ja joilla ei ole käsitystä siitä, millainen Eurooppa oli ennen sisämarkkinoita. Samaa teemaa on käsitelty myös lyhytelokuvassa, jonka voi katsoa täältä:

EU:n jäsenvaltioissa järjestetään useampina päivinä ja viikkoina 15. lokakuuta jälkeen monia kansallisia tapahtumia, joiden tavoitteena on saattaa yhteen kansalaisia, yrityksiä ja julkisen sektorin organisaatioita pohtimaan sisämarkkinoiden tilaa ja keskustelemaan siitä kansallisella tasolla.

Lokakuun alussa ennen sisämarkkinaviikon käynnistymistä komissio antaa ”sisämarkkinoiden toimenpidepaketin 2”, joka on jatkoa viime vuonna annetulle ensimmäiselle toimenpidepaketille (ks. IP/11/469).

Komissio on valmistellut sisämarkkinaviikkoa julkaisemalla tänään esitteen ”20 vuotta sisämarkkinoita – Yhdessä uuteen kasvuun”, jonka tavoitteena on tiedottaa Euroopan kansalaisille ja yrityksille sisämarkkinoiden tarjoamista mahdollisuuksista ja eduista. Esitteen voi tilata komissiolta, ja sen voi myös ladata Europa-verkkosivustolta seuraavasta osoitteesta:

http://ec.europa.eu/internal_market/publications/docs/20years/achievements-web_en.pdf

Lisätietoja

Brysselissä ja muualla järjestettävistä tapahtumista annetaan lisätietoja sisämarkkinaviikon verkkosivustolla. Sivustolla on myös linkki, jonka kautta pääsee rekisteröitymään Brysselissä 15. lokakuuta järjestettävään päätapahtumaan: http://www.singlemarket20.eu

Generation 1992 ‑kilpailu

Huhtikuussa 2012 käynnistettiin luovuuskilpailu, jonka tavoitteena on kerätä vuonna 1992 syntyneiden nuorten eurooppalaisten näkemyksiä, kokemuksia ja käsityksiä sisämarkkinoiden merkityksestä tälle ikäluokalle ja myös niihin liittyviä odotuksia (IP/12/358). Kampanjan tavoitteena on antaa nuorille uudenlainen käsitys sisämarkkinoista ja herättää keskustelua. Kilpailun 20 voittajaa kutsutaan lokakuussa sisämarkkinaviikolle, jonka aikana he saavat esitellä voittaneet työnsä palkintojenjakotilaisuudessa 15. lokakuuta.

Kilpailu on avoinna 9. syyskuuta saakka. Kilpailutöitä voi toimittaa kilpailun verkkosivuston välityksellä: http://www.generation1992.eu/

Yhteyshenkilöt:

Stefaan De Rynck (+32-2) 296 34 21

Carmel Dunne (+32-2) 299 88 94

Audrey Augier (+32-2) 297 16 07


Side Bar