Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Pravice intelektualne lastnine: Objavljeni zmagovalci natečaja „Prste stran – oblikuj sam“

Bruselj, 1. februarja 2012 – Ponarejanje in piratstvo sta vedno večji grožnji za gospodarstvo. Med letoma 2005 in 2010 je na mejnih prehodih EU število registriranih primerov blaga, pri katerem je obstajal sum kršenja pravic intelektualne lastnine, naraslo s 26 704 na več kot 80 0001. Hkrati pa kreativna industrija ocenjuje, da je samo v letu 2008 piratstvo evropsko glasbeno, filmsko in televizijsko industrijo ter industrijo programske opreme stalo 10 milijard evrov ter več kot 185 000 delovnih mest. Da bi opozoril na ta pojav, je evropski observatorij za ponarejanje in piratstvo na ravni EU objavil natečaj z naslovom „Prste stran – oblikuj sam“. Študentje oblikovanja in poklicni oblikovalci so bili povabljeni, naj pošljejo plakate in video posnetke s poudarkom na negativnih učinkih ponarejanja in piratstva na evropsko gospodarstvo in družbo.

Podelitev nagrad natečaja je potekala danes v evropskem parlamentu.

Komisar Michel Barnier je v svojem govoru dejal:

„Ta natečaj je pomemben korak k temu, da oblikovalce politik in družbo opozorimo, kako kompleksna je zaščita pravic intelektualne lastnine. Zelo me veseli, da so mladi oblikovalci tako navdušeno sodelovali v njem. Letos bom na področju pravic intelektualne lastnine predstavil pomembne predloge in nekatere predstavljene ideje bodo koristno prispevale k našemu odnosu.“

Predsednik Urada EU za harmonizacijo na notranjem trgu (OHIM) António Campinos je dejal:

V digitalni dobi moramo umetnike, glasbenike, avtorje in filmarje nagrajevati na pošten način. Ta natečaj predstavlja osebne poglede oblikovalcev z vseh koncev Evrope. Četudi se vsi morda ne strinjamo s sporočili, sem prepričan, da bodo imela pomembno vlogo pri spodbujanju prav takšne konstruktivne razprave o tej temi, kot jo v EU potrebujemo.“

Natečaj „Prste stran – oblikuj sam“, ki je v letu 2011 potekal po vsej EU, je bil namenjen tako študentom oblikovanja na univerzitetni stopnji kot poklicnim oblikovalcem. V obeh kategorijah so plakati in videi z vseh koncev Evrope pokazali, kakšne učinke imata ponarejanje in piratstvo na evropsko gospodarstvo in družbo. Skoraj 60 študentov in poklicnih oblikovalcev je svoje predloge predstavilo neodvisni žiriji.

Nagrade, ki jih je žirija podelila v posamezni kategoriji, so znašale 8 000 EUR (1. nagrada), 2 500 EUR (2. nagrada) in 1 500 EUR (3. nagrada).

Zmagovalci so:

V kategoriji študentov oblikovanja:

1. nagrada: Julien Moreau s šole ECV Atlantique v Franciji

2. nagrada: Nejc Levstik, z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Sloveniji

3. nagrada Lauri Särak, Daniel Levi Viinalass in Elmo Soomets, z umetnostne akademije v Tartuju v Estoniji;

V kategoriji poklicnih oblikovalcev:

1. nagrada: Gergely Szőnyi in Tamás Helényi, Madžarska

2. nagrada: Christoph Brehme, Italija

3. nagrada Dimitris Haidas, Grčija

Vsi zmagovalci so bili povabljeni v Bruselj, kjer so tudi prejeli nagrade. Izročili so jim jih poslanci Evropskega parlamenta, ki aktivno delujejo na področju boja proti ponarejanju in piratstvu (Edit Herzog, Antonio Masip Hidalgo, Andreas Schwab in Bill Newton Dunn), komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier ter predsednik OHIM António Campinos.

Ozadje

Natečaj

Prireditev sta organizirala Evropski opazovalni urad za boj proti ponarejanju in piratstvu ter Generalni direktorat Evropske komisije za notranji trg in storitve ob pomoči Urada EU za harmonizacijo na notranjem trgu (OHIM). Obenem so jo podprli poslanci Evropskega parlamenta ter mednarodno združenje univerz in visokih šol za umetnost, oblikovanje in medije Cumulus.

Zmagovalce je izbrala mednarodna žirija, ki so jo sestavljali neodvisni predstavniki iz oblikovalske industrije in akademskih krogov ter zainteresirani udeleženci iz opazovalnega urada.

Po natečaju bodo videi in plakati na voljo za uporabo kot morebitna tržna orodja v kampanjah proti nevarnostim ponarejanja in piratstva.

Videi bodo objavljeni na strani: www.handsoffmydesign.com

Opazovalni urad

Komisija je leta 2009 ustanovila opazovalni urad kot platformo za lažje sodelovanje in izmenjavo izkušenj med javnimi in zasebnimi udeleženci ter za zbiranje podatkov o kršitvah pravic intelektualne lastnine v EU.

OHIM s sedežem v španskem Alicanteju je edina agencija EU, ki se izključno ukvarja z zadevami intelektualne lastnine. Urad upravlja pravice na ravni Skupnosti v zvezi z blagovnimi znamkami in oblikovanjem, ki veljajo v vsej EU, pri čemer tesno sodeluje z nacionalnimi uradi za intelektualne pravice pri vzpostavljanju omrežja EU za blagovne znamke in oblikovanje. Obenem na podlagi memoranduma o soglasju, ki ga je s Komisijo podpisal aprila 2011, sodeluje z opazovalnim uradom in mu zagotavlja tehnično podporo. Tako naj bi ostalo do sprejema Uredbe, na podlagi katere bo opazovalni urad združen z OHIM, glasovanje o njej pa naj bi potekalo na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta februarja.

Ponarejanje in piratstvo

V zadnjih desetih letih je velik svetovni razmah ponarejanja in piratstva postal ena največjih težav za svetovno trgovino. Pred dvajsetimi leti so bili predmet ponarejanja večinoma modna oblačila, ure in drage torbice. Danes pa so ponarejevalci svojo paleto proizvodov razširili na ponarejene gospodinjske aparate, avto dele, igrače, pa tudi na zdravila. V skladu z najnovejšimi podatki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) naj bi bila leta 2007 mednarodna trgovina s ponarejenim in piratskim blagom vredna 250 milijard USD. Carinski organi EU so leta 2010 prestregli več kot 80 000 pošiljk ponarejenega in piratskega blaga, katerega vrednost je bila ocenjena na več kot 1 milijardo EUR, kar je skoraj dvakratna številka zaseženih pošiljk v letu 2009.

Več informacij:

www.handsoffmydesign.com

http://ec.europa.eu/internal_market/iprenforcement/observatory/index_en.htm

Kontakta :

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)

1 :

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/882&format=HTML&aged=1&language=SL&guiLanguage=en.


Side Bar