Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Drepturi de proprietate intelectuală: s-au anunțat câștigătorii concursului „Hands off my Design”

Bruxelles, 1 februarie 2012 - Contrafacerea și pirateria constituie o amenințare tot mai importantă pentru economie. Între 2005 și 2010, numărul cazurilor de mărfuri suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), înregistrate la frontierele UE, a crescut de la 26 704 la peste 80 0001. În același timp, industria creativă estimează că, din cauza pirateriei, industria europeană a muzicii, a filmului, a televiziunii și a programelor informatice a pierdut, numai în 2008, 10 miliarde EUR și peste 185 000 de locuri de muncă. Pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen, Observatorul european al contrafacerii şi al pirateriei a lansat un concurs la nivelul UE intitulat „Hands off my Design” („Nu te atinge de creaţiile mele”). Studenții și profesioniștii din domeniul designului au fost invitați să prezinte afișe și materiale video care să sublinieze impactul negativ al contrafacerii și al pirateriei asupra economiei și societății europene.

Ceremonia de decernare a premiilor pentru acest concurs s-a desfășurat astăzi în Parlamentul European.

În discursul său, comisarul Michel Barnier a declarat:

"Acest concurs reprezintă un pas important în direcția sensibilizării factorilor de decizie și a societății cu privire la faptul că protecția drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă o problemă complexă. Mă bucură foarte mult entuziasmul de care au dat dovadă tinerii designeri participanți. În acest an, voi prezenta propuneri importante în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală: unele dintre ideile exprimate vor constitui o contribuție utilă la procesul nostru de reflecție.”

Președintele Oficiului UE pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne (OAPI), António Campinos, a declarat:

„În era digitală, este necesar să găsim un mod corect de a remunera artiștii, muzicienii, autorii și cineaștii. Acest concurs pune în evidență punctele de vedere personale ale designerilor din toate colțurile Europei. Indiferent dacă mesajele transmise sunt împărtășite sau nu, cred că acestea vor juca un rol important prin contribuția la stimularea genului de dezbatere constructivă de care avem nevoie în UE cu privire la această problematică.”

Concursul „ Hands off my Design”, organizat la nivelul UE și desfășurat în cursul anului 2011, a fost destinat atât studenților la design, cât și profesioniștilor în domeniu. Afișele și materialele video trimise din întreaga Europă de ambele categorii de participanți au scos în evidență implicațiile contrafacerii și ale pirateriei asupra economiei și societății europene. Aproape 60 de studenți și designeri profesioniști au prezentat propuneri unui juriu independent.

Premiile acordate de juriu la fiecare categorie au fost de 8 000 EUR (premiul I), 2 500 EUR (premiul II) și 1 500 EUR (premiul III).

Câștigătorii sunt:

La categoria studenților la design:

Premiul I: Julien Moreau, de la școala ECV Atlantique din Franța

Premiul II: Nejc Levstik, de la Academia de teatru, radio, film și televiziune din Slovenia

Premiul III: Lauri Särak, Daniel Levi Viinalass și Elmo Soomets, de la Facultatea de arte din Tartu, Estonia

La categoria designerilor profesioniști:

Premiul I: Gergely Szőnyi și Tamás Helényi, Ungaria

Premiul II: Christoph Brehme, Italia

Premiul III: Dimitris Haidas, Grecia

Toți câștigătorii au fost invitați la Bruxelles, unde au primit premiile înmânate de membri ai Parlamentului European implicați în combaterea contrafacerii și a pirateriei (Edit Herzog, Antonio Masip Hidalgo, Andreas Schwab și Bill Newton Dunn), de comisarul pentru piața internă și servicii, Michel Barnier, și de președintele OAPI, António Campinos.

Context

Concursul

Evenimentul a fost organizat de Observatorul european al contrafacerii şi al pirateriei și de Direcția Generală pentru Piața Internă și Servicii a Comisiei Europene, cu sprijinul Oficiului UE pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI). De asemenea, concursul a fost sprijinit de membri ai Parlamentului European și a primit aprobare din partea CUMULUS (Asociația internațională a universităților și colegiilor de artă, design și media).

Câștigătorii au fost selecționați de un juriu internațional din care au făcut parte experți independenți din industria de design și din mediul academic de profil, precum și părțile interesate din cadrul Observatorului european al contrafacerii şi al pirateriei.

La încheierea concursului, materialele video și afișele vor putea fi utilizate ca instrumente potențiale de marketing în campaniile care evidențiază pericolele asociate contrafacerii și pirateriei.

Materialele video vor fi publicate pe site-ul web: www.handsoffmydesign.com

Observatorul

Observatorul a fost creat de Comisie în 2009, ca platformă menită să faciliteze cooperarea și schimbul de experiență între părțile interesate din sectorul public și cel privat și să permită colectarea de date cu privire la încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală pe teritoriul UE.

OAPI, al cărui sediu se află la Alicante, în Spania, este singura agenție a UE dedicată exclusiv chestiunilor de proprietate intelectuală (PI). Acesta administrează drepturile asociate mărcilor, desenelor și modelelor industriale comunitare, valabile în întreaga UE, și lucrează în strânsă colaborare cu oficiile naționale pentru proprietatea intelectuală în vederea creării, la nivelul UE, a unei rețele a mărcilor, desenelor și modelelor industriale. De asemenea, OAPI oferă asistență tehnică și cooperare Observatorului, în temeiul unui memorandum de înțelegere convenit cu Comisia în aprilie 2011, în așteptarea adoptării unui regulament prin care Observatorul va fi transferat în cadrul Oficiului UE pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne, regulament care urmează să fie votat în sesiunea plenară din luna februarie a Parlamentului European.

Contrafacerea și pirateria

În ultimii zece ani, explozia mondială de produse contrafăcute și piratate a devenit una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă mediul de afaceri internațional. În urmă cu douăzeci de ani, contrafacerea putea fi considerată o problemă în special pentru producătorii de articole de modă vestimentară, ceasuri și genți scumpe. Astăzi însă, falsificatorii și-au lărgit sfera de acțiune, falsificând nu numai aparatură electrică, componente de automobile și jucării, ci și medicamente. Conform celor mai recente estimări furnizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), comerțul internațional cu produse contrafăcute și piratate s-a ridicat la 250 de miliarde USD în 2007. În 2010, agenții vamali ai UE au interceptat peste 80 000 de transporturi de mărfuri contrafăcute și piratate, estimate la peste 1 miliard EUR, aproape dublu față de numărul transporturilor interceptate în 2009.

Pentru informații suplimentare:

www.handsoffmydesign.com

http://ec.europa.eu/internal_market/iprenforcement/observatory/index_en.htm

Contact :

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)

1 :

IP/11/882


Side Bar