Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

A szellemi tulajdonhoz fűződő jogok: kihirdették a „Hands off my Design” pályázat győzteseit

Brüsszel, 2012. február 1. – A termékhamisítás és a szerzői jogi kalózkodás egyre komolyabb fenyegetést jelent a gazdaság számára. 2005 és 2010 között a szellemitulajdon-jogot feltételezhetően sértő árukkal összefüggésben az EU határain regisztrált esetek száma 26 704-ről 80 000-re emelkedett1. A kreatív ágazat becslései szerint a kalózkodás csak 2008-ban 10 milliárd EUR bevételkieséshez és több mint 185 000 álláshely megszűnéséhez vezetett az európai zene- és filmiparban, a televíziós ágazatban és a szoftveriparban. A hamisítás és a kalózkodás európai megfigyelőközpontja „Hands off my design” (El a kezekkel az ötletemtől!) címmel uniós pályázatot hirdetett, hogy felhívja a figyelmet e jelenségre. A pályázatra dizájn szakos hallgatók, valamint az e területen tevékenykedő művészek olyan plakátterveit, illetve videofilmjeit várták, melyek kiemelik a termékhamisításnak és a szerzői jogi kalózkodásnak az európai gazdaságra és társadalomra gyakorolt negatív hatásait.

A díjátadó ünnepségre a mai napon, az Európai Parlamentben került sor.

Michel Barnier biztos beszédében így fogalmazott:

„E pályázat nagyban hozzájárul ahhoz, hogy felhívjuk a politikusok és az uniós polgárok figyelmét a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelmének összetett kérdésére. Nagy örömömre szolgált, hogy a fiatal alkotók ekkora lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába. Az általam irányított főigazgatóság 2012-ben fontos javaslatok benyújtását tervezi a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelmének területén, és úgy vélem, hogy a pályázatra benyújtott tervek közül több is bizonyosan hasznunkra lesz munkánk során.”

António Campinos, az Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (Office for Harmonisation in the Internal Market – OHIM) elnöke szerint:

„A digitális korszakban meg kell találnunk annak módját, hogy méltányos anyagi elismerésben részesítsük a képző- és iparművészek, zeneművészek, írók, költök és filmkészítők munkáját. A pályaművek Európa legkülönbözőbb szegleteiből érkezett művészek egyéni látásmódját tükrözik. Elképzelhető, hogy a bennük rejlő üzenetekkel nem mindenki tud azonosulni, ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy pontosan olyan konstruktív vitára ösztönöznek majd a témában, amelyre az Unióban mindig is törekedtünk”.

A valamennyi uniós tagállamban meghirdetett és a 2011. év folyamán lebonyolított „Hands off my Design” pályázaton felsőoktatási intézményekben tanuló dizájn szakos hallgatók, valamint az e művészeti ágban alkotó művészek vehettek részt. A pályázók által benyújtott poszterek és videofilmek fókuszában a termékhamisítás és a szerzői jogi kalózkodás negatív gazdasági hatásai álltak. A pályázatra csaknem hatvan dizájn szakos hallgató, valamint művész nyújtotta be alkotásait, melyeket független zsűri bírált el.

A zsűri mindkét kategóriában a következő díjak odaítéléséről döntött: I. díj (8000 EUR), II. díj (2500 EUR) és III. díj (1500 EUR).

A pályázat győztesei:

A dizájn szakos hallgatók kategóriájában:

I. díj: Julien Moreau (ECV Atlantique School, Franciaország)

II. díj: Nejc Levstik (Academy of Theater, Radio, Film and Television, Szlovénia)

III. díj: Lauri Särak, Daniel Levi Viinalass és Elmo Soomets (Tartu Art College, Észtország)

A dizájn területén alkotó művészek kategóriájában:

I. díj: Szőnyi Gergely és Helényi Tamás (Magyarország)

II. díj: Christoph Brehme (Olaszország)

III. díj: Dimitris Haidas (Görögország)

A nyertesek meghívást kaptak Brüsszelbe, ahol az Európai Parlamentnek a termékhamisítás és a szerzői jogi kalózkodás elleni küzdelem területén tevékenykedő tagjaitól (Herzog Edit, Antonio Masip Hidalgo, Andreas Schwab és Bill Newton Dunn), Michael Barnier belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztostól, valamint António Campinostól, az OHIM elnökétől vehették át díjaikat.

Háttér-információk

A pályázat

A pályázatot a hamisítás és a kalózkodás európai megfigyelőközpontja és az Európai Bizottság belső piaci és szolgáltatási főigazgatósága írta ki az Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalával együttműködésben, valamint az Európai Parlament tagjainak támogatásával. A képző- és iparművészeti, valamint médiatudományi egyetemek és főiskolák nemzetközi szövetsége, a Cumulus szintén felkarolta a kezdeményezést.

A győzteseket a dizájnágazat és -képzés független képviselőiből, valamint a megfigyelőközpontot képviselő érdekeltekből álló nemzetközi zsűri választotta ki.

A pályázat lezárását követően a benyújtott videofilmek és poszterek, mint lehetséges marketingeszközök szabadon felhasználhatóvá válnak olyan kampányok számára, melyek a termékhamisítás és a szerzői jogi kalózkodás veszélyeire hívják fel a figyelmet.

A videofilmek az alábbi honlapon lesznek megtekinthetők:

www.handsoffmydesign.com

A megfigyelőközpont

A Bizottság az általa 2009-ben felállított megfigyelőközponttal olyan platformot kívánt létrehozni, amely egyrészt elősegíti a köz- és magánszféra érdekelt felei közötti együttműködést és tapasztalatcserét, másrészt lehetővé teszi a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok Unión belüli megsértésével kapcsolatos adatgyűjtést.

A spanyolországi Alicante-ban működő Belső Piaci Harmonizációs Hivatal az egyetlen olyan uniós ügynökség, melynek tevékenysége kizárólagosan a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokkal kapcsolatos feladatokra irányul. A hivatal végzi az Unió teljes területén érvényes közösségi védjegyek és formatervezésiminta-oltalmak kezelését, valamint szorosan együttműködik a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokkal foglalkozó tagállami irodákkal a védjegyek és formatervezési minták uniós hálózatának létrehozásában. Ezenfelül – a 2011 áprilisában a Bizottsággal kötött egyetértési megállapodás alapján – műszaki támogatást biztosít és együttműködik a megfigyelőközponttal. Az említett megállapodás az Európai Parlament februári plenáris ülésén várhatóan elfogadásra kerülő rendeletig marad érvényben, melynek értelmében a megfigyelőközpont a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz kerül majd áthelyezésre.

Termékhamisítás és a szerzői jogi kalózkodás

A hamisítás és kalózkodás az elmúlt tíz évben világszerte tapasztalható robbanásszerű elterjedése mára az egyik legfenyegetőbb világgazdasági problémává nőtte ki magát. Húsz évvel ezelőtt a termékhamisítást még olyan problémának tekintették, amely szinte kizárólag a divatáru, az órák és a drága kézitáskák gyártóit érinti. Manapság azonban a hamisítók jóval szélesebb körben vannak jelen, és már nemcsak hamis elektromos készülékekre, autóalkatrészekre vagy játékokra szakosodnak, hanem hamisított gyógyszerekre is. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb adatai szerint a hamisított és kalóz árukkal folytatott nemzetközi kereskedelem volumene 2007-ben elérte a 250 milliárd USA-dollárt. 2010-ben az Unió vámtisztviselői több mint 80 000 esetben, becslések szerint több mint 1 milliárd EUR összértékben foglaltak le hamisított vagy kalóztermékeket tartalmazó szállítmányokat. Ez a 2009-ben lefoglalt szállítmányok számának csaknem kétszerese.

További információk:

www.handsoffmydesign.com

http://ec.europa.eu/internal_market/iprenforcement/observatory/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)

1 :

IP/12/882


Side Bar