Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 3 september 2012

Europeiska kulturarvsdagarna – 50 länder visar dolda kulturskatter

Varje år i september hålls de europeiska kulturarvsdagarna i 50 länder. Över 20 miljoner människor väntas ta chansen att gå på särskilda kulturevenemang och besöka byggnader och platser som annars är stängda för allmänheten.

– De europeiska kulturarvsdagarna är en fantastisk möjlighet för allmänheten att upptäcka alla de kulturskatter som finns runt knuten, säger Androulla Vassiliou, EU-kommissionär för utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdomsfrågor. Vissa känner man kanske inte alls till, medan andra sällan öppnas för allmänheten. Dessa platser kan öppna våra ögon och sinnen för det gemensamma och varierade kulturarv som är Europas kronjuvel.

– Det här gemensamma initiativet är enormt uppskattat av Europas invånare, instämmer Gabriella Battaini-Dragoni, vice generalsekreterare i Europarådet. Att det varit så framgångsrikt under sin tjugoåriga historia beror på att det drivs lokalt, av kommuner och regioner. Varje år blir samhällen i hela Europa en del av en ”kulturfamilj” där vi uppmärksammar vårt gemensamma europeiska arv.

Allmänheten kan välja bland ett fantastiskt utbud av evenemang och sevärdheter. Frankrike bjuder på ”dolda skatter” där besökarna får se sällan visade eller oväntade kulturskatter i murar, under jorden eller i landskapet. I Leeds kan du kika in i Marks & Spencers arkiv – den brittiska kedjan som är känd för sina underkläder och smörgåsar. Tyskland visar exempel på träets betydelse som material ända sedan stenåldern. Bryssel har byggnadskonst som tema och lyfter fram den ingenjörskonst och de tekniska framsteg som har utvecklat arkitekturen.

Flera länder har också gemensamma evenemang för att lyfta fram den europeiska aspekten. Spanien, Ukraina, Moldavien och Georgien har till exempel tagit fram en webbplats för vinmuseer i hela Europa, medan Makedonien, Slovenien, Frankrike och Belgien samarbetar om ungdomsutbyten och upplysningskampanjer om kulturarv.

Fototävlingen Wiki loves monuments hålls samtidigt i 21 europeiska länder för att uppmuntra alla att upptäcka sina hemtrakters kulturella, historiska och vetenskapliga betydelse.

Vad händer nu?

Den 14–16 oktober hålls det femte forumet för de europeiska kulturarvsdagarna i Nicosia på Cypern, där EU-kommissionär Androulla Vassiliou kommer att delta. Forumet kommer främst att handla om hur it kan bidra till att göra kulturarvet mer tillgängligt för allmänheten och uppmuntra folk att arbeta för att bevara det.

Bakgrund

Initiativet till Europeiska kulturarvsdagarna togs 1985, och har sedan 1999 anordnats som ett gemensamt initiativ mellan EU och Europarådet. De 50 länder som undertecknat Europeiska kulturkonventionen deltar i kulturarvsdagarna genom att visa upp nya kulturskatter och öppna historiska byggnader som normalt är stängda för allmänheten. Evenemangen lyfter fram färdigheter, traditioner, arkitektur och konst på ett lokalt plan, men initiativet vill också främja européernas förståelse för varandra.

Läs mer:

Hitta evenemang

EU-kommissionen: Europeiska kulturarvsdagarna

Androulla Vassilious webbplats

Följ Androulla Vassiliou på Twitter @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58), Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar