Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 3. septembra 2012

Dnevi evropske kulturne dediščine: v 50 državah na ogled redko dostopni spomeniki

V sklopu dnevov evropske kulturne dediščine, ki se septembra vsako leto odvijajo v 50 državah po Evropi, bo v prihajajočem mesecu brezplačno na ogled na tisoče kulturnih spomenikov, ki so redko dostopni javnosti. Po pričakovanjih bo spomenike obiskalo in se posebnih dogodkov udeležilo več kot 20 milijonov ljudi.

„Dnevi evropske kulturne dediščine so čudovita priložnost, da odkrijemo kulturne zaklade kar na domačem pragu. Poleg doslej še neznanih si lahko ogledamo tudi take, ki so redko dostopni javnosti. Z odprtjem svojih vrat nam ponujajo vpogled v našo skupno in raznoliko kulturno dediščino, ki je kronski dragulj Evrope,“ je povedala Androulla Vassiliou, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade.

Gabriella Battaini-Dragoni, namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope, je dejala: „Ta skupna pobuda je med evropskimi državljani zelo priljubljena. Njen očiten uspeh in več kot 20-letna tradicija sta posledica lokalnega izvajanja na ravni občin in regij. Vsako leto skupnosti po vsej Evropi postanejo del „kulturne družine" in proslavljajo svojo izjemno bogato kulturno dediščino.“

Letos bo javnost lahko izbirala med najrazličnejšimi spomeniki in prireditvami. V Franciji bo na primer na ogled „skrita dediščina“, redko videna ali nepričakovana dediščina, ki se skriva v zidovih, podzemlju ali pokrajini, v Leedsu si bodo obiskovalci lahko ogledali arhiv britanske trgovske verige Marks & Spencer, znane po spodnjem perilu in sendvičih, v Nemčiji bodo na ogled najrazličnejši primerki ljubezni do lesa od neolitika dalje, v Bruslju pa bo pod skupnim naslovom „Umetnost gradnje“ v ospredju tehnični napredek, ki je omogočil razvoj arhitekture.

Številne države organizirajo tudi skupne dogodke, ki poudarjajo evropsko razsežnost pobude. Španija, Ukrajina, Moldavija in Gruzija so na primer ustvarile spletno mesto, ki bo povezalo vinske muzeje po vsej Evropi. Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, Slovenija, Francija in Belgija pa skupaj pripravljajo mladinsko izmenjavo in izobraževalni dogodek na temo kulturne dediščine.

Hkrati v 21 evropskih državah poteka fotografski natečaj „Wiki loves monuments“, ki javnost spodbuja k odkrivanju kulturnega, zgodovinskega in znanstvenega pomena svoje soseščine.

Naslednji koraki

Med 14. in 16. oktobrom bo v Nikoziji na Cipru potekal peti forum dnevov evropske kulturne dediščine, ki se ga bo udeležila tudi komisarka Androulla Vassiliou. V ospredju foruma bo vloga informacijskih in komunikacijskih tehnologij pri lajšanju dostopa do kulturne dediščine in spodbujanju ljudi, da se vključijo v njeno ohranjanje.

Ozadje

Dnevi evropske kulturne dediščine so bili prvič organizirani leta 1985, od leta 1999 pa potekajo kot skupna pobuda Evropske komisije in Sveta Evrope. V okviru teh dnevov 50 držav podpisnic Evropske kulturne konvencije postavi na ogled nove kulturne zaklade in odpre vrata zgodovinskih stavb, ki javnosti običajno niso dostopne. V središču kulturnih dogodkov so lokalne spretnosti in tradicije, arhitektura in umetnost, njihov namen pa je tudi spodbujanje medsebojnega razumevanja med evropskimi državljani.

Več informacij

Program prireditev

Evropska komisija: Dnevi evropske kulturne dediščine

Spletno mesto komisarke Androulle Vassiliou

Komisarka Androulla Vassiliou na Twitterju @VassiliouEU

Kontakti:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)


Side Bar