Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 3 september 2012

Europese erfgoeddagen: 50 landen bieden toegang tot zelden bezochte locaties

Er wordt verwacht dat de komende maand 20 miljoen mensen gebruik zullen maken van de vrije toegang tot duizenden, zelden voor het publiek geopende locaties en speciale evenementen als onderdeel van de Europese erfgoeddagen die elk jaar in september in vijftig landen landen in geheel Europa plaatsvinden.

"De Europese erfgoeddagen bieden de mensen een prachtige gelegenheid om culturele schatten te ontdekken waarvan zij soms zelfs het bestaan niet vermoeden, hoewel zij vaak slechts om de hoek liggen. Andere schatten zijn dan weer zelden voor het publiek toegankelijk. Door de deuren naar deze locaties te openen, willen we de ogen en de geesten van de mensen openen voor het gedeelde, diverse culturele erfgoed dat het juweel in Europa's kroon is", aldus Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken.

Gabriella Battaini-Dragoni, adjunct-secretaris-generaal van de Raad van Europa, zei: "Dit gezamenlijk initiatief wordt enorm op prijs gesteld door onze Europese medeburgers. Het succes ervan gedurende twintig jaar is te danken aan het feit dat het initiatief op lokaal niveau door gemeentelijke en regionale gemeenschappen wordt aangedreven. Elk jaar worden gemeenschappen in geheel Europa onderdeel van een "culturele familie" die ons immens rijke culturele erfgoed viert."

Er zal een verbazingwekkende diversiteit van locaties en evenementen voor het publiek toegankelijk zijn. Dit varieert van het "verborgen erfgoed" van Frankrijk – zelden geziene of onverwachte voorbeelden van in muren, in de ondergrond of in het landschap verborgen erfgoed – over de in Leeds gevestigde archieven van de voor zijn ondergoed en dubbele boterhammen befaamde Britse warenhuisketen Marks & Spencer, over voorbeelden van de Duitse liefdesrelatie met hout in al zijn vormen sinds het neolithicum, tot een viering van de "kunst van het bouwen" in Brussel, waarbij ingenieurs- en technische vondsten worden getoond die tot de ontwikkeling van de architectuur hebben geleid.

Een aantal landen organiseert gezamenlijke evenementen om de Europese dimensie van het initiatief te benadrukken. Spanje, Oekraïne, Moldavië en Georgië hebben bijvoorbeeld een website gemaakt die wijnmusea over geheel Europa zal verbinden. De voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Slovenië, Frankrijk en België werken samen aan een jongerenuitwisselings- en erfgoededucatie-evenement.

Tegelijkertijd vindt in 21 Europese landen een fotowedstrijd Wiki loves monuments plaats, die tot doel heeft het publiek aan te moedigen om de culturele, historische en wetenschappelijke betekenis van hun buurt opnieuw te ontdekken.

Volgende stappen

Van 14 tot en met 16 oktober zal in Nicosia, Cyprus, in het bijzijn van commissaris Androulla Vassiliou het vijfde forum van de Europese erfgoeddagen worden gehouden. Het forum zal zijn gericht op de rol die informatie- en communicatietechnologieën kunnen spelen om de toegang tot het culturele erfgoed te vergemakkelijken en de burgers ertoe aan te moedigen zich voor het behoud ervan in te zetten.

Achtergrond van de Europese erfgoeddagen

De Europese erfgoeddagen, die in 1985 zijn gelanceerd, worden sinds 1999 georganiseerd als een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en de Raad van Europa. De vijftig landen die het Europees Cultureel Verdrag hebben ondertekend, nemen deel aan de Europese erfgoeddagen door nieuwe culturele schatten tentoon te stellen en historische gebouwen die normaal voor het publiek gesloten zijn, open te stellen. De culturele evenementen belichten lokale vaardigheden en tradities, architectuur en kunst, maar trachten ook om het wederzijdse begrip tussen de Europese burgers te bevorderen.

Voor meer informatie

Lijst van evenementen

Europese Commissie: Europese erfgoeddagen

Website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou opTwitter @VassiliouEU

Contactpersonen:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)


Side Bar