Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI BIZOTTSÁG

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. szeptember 3.

A Kulturális Örökség Napjai: ritkán látogatható látnivalók felfedezése 50 országban

Az Európa-szerte minden év szeptemberében megrendezett Kulturális Örökség Napjai keretében idén 50 ország több ezer – egyébként ritkán látogatható – műemléke és különleges rendezvénye várja majd ingyenes belépéssel a várhatóan több mint 20 millió látogatót.

„A Kulturális Örökség Napjai rendezvény bámulatos lehetőséget biztosít az emberek számára, hogy felfedezhessék a gyakran lakóhelyük közvetlen szomszédságában található kulturális kincseket. Sokan talán nem is tudnak létezésükről, míg e látványosságok némelyike csak ritkán áll nyitva a nyilvánosság előtt. Kapuik megnyitása révén e látnivalók felnyitják a szemünket, és rávilágítanak közös, ám mégis oly sokszínű kulturális örökségünkre, amely Európa koronájának ékkövét alkotja.”, mondta Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos.

Gabriella Battaini-Dragoni, az Európa Tanács főtitkárhelyettese a következőket nyilatkozta: „E közös kezdeményezés rendkívüli visszhangra talált az európai polgárok körében. 20 évre visszatekintő vitathatatlan sikerének titka az, hogy helyi szinten, városi és regionális közösségek szervezik. Európa közösségei minden évben egy ‘kulturális család’ tagjaivá válnak, akik együtt ünneplik kimeríthetetlenül gazdag kulturális örökségünket”.

Ezúttal különösen sokféle látnivaló és rendezvény várja majd tárt kapukkal a látogatókat. Kezdve a Franciaországban látható úgynevezett „rejtett örökségektől”, amelyek látogatásakor ritkán látott vagy meglepő helyeken – például falakban, a föld alatt vagy tájakon – megbúvó örökségek szemtanúi lehetnek a látogatók, az alsóneműiről és szendvicseiről híres, egyesült királyságbeli áruházlánc, Marks & Spencer Leedsben található archívumán vagy azokon a műemlékeken át, amelyek Németországnak a fa mint anyag valamennyi formája iránti, már a neolitikus kortól tartó vonzalmát példázzák, egészen az „Építőművészet” megünnepléséig Brüsszelben, Belgiumban amely rendezvény keretében a mérnöki tudomány és a különböző technikai vívmányok azon példáit szemlélhetik meg a látogatók, amelyek az építészet fejlődéséhez vezettek.

Számos ország közös rendezvényekkel is készül, ezáltal kívánva hangsúlyozni a kezdeményezés európai dimenzióját. Ukrajna, Moldova és Grúzia például egy weboldalt hozott létre, amely Európa-szerte bormúzeumokat fog összekapcsolni; Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Szlovénia, Franciaország és Belgium ifjúsági csereprogramok és az örökséget megismertető események szervezésében működik együtt.

Ezzel párhuzamosan a Wiki loves monuments (a Wikipédia kedveli a műemlékeket) elnevezésű fotóverseny zajlik 21 országban, azzal a céllal, hogy környezete kulturális, történelmi és tudományos értékeinek felfedezésére ösztönözze a nagyközönséget.

A következő lépések

Október 14–16-ig, Nicosiában (Ciprus) tartják a Kulturális Örökség Napjai fórumot, amelyen Andrula Vasziliu uniós biztos is részt vesz. A fórum központi témája az olyan információs és kommunikációs technológiák szerepe lesz, amelyek révén a polgárok könnyebben megismerhetik kulturális örökségeinket, és amelyek ezen örökségek megóvására serkentik őket.

A Kulturális Örökség Napjainak előzménye

A Kulturális Örökség Napjai rendezvényt, amelynek gyökerei az 1985-ös évre nyúlnak vissza, 1999 óta az Európai Bizottság és az Európa Tanács közös szervezésében rendezik meg. A Kulturális Örökség Napjain ötven, az Európai Kulturális Egyezményt (European Cultural Convention) aláíró ország vesz részt újabb kulturális kincsek bemutatásával és a közönség által rendszerint nem látogatható, történelmi jelentőségű épületek kapuinak megnyitásával. E kulturális események egyrészt szemléltetik a helyi adottságokat, hagyományokat, az építészetet és a művészetet, ugyanakkor elő kívánják mozdítani az európai polgárok egymás iránti kölcsönös megértését is.

További információk:

Rendezvények

Európai Bizottság: European Heritage Days

Andrula Vasziliu weboldala

Kövesse Andrula Vasziliut a twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolat:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar