Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 3. syyskuuta 2012

Euroopan kulttuuriperintöpäivät: 50 maata avaa harvoin nähtävillä olevia kohteita yleisölle

Euroopan kulttuuriperintöpäivät järjestetään vuosittain syyskuussa 50 maassa eri puolilla Eurooppaa. Tuhansiin yleisöltä tavallisesti suljettuihin kohteisiin ja ainutlaatuisiin tapahtumiin odotetaan yli 20:tä miljoonaa kävijää tulevan kuukauden aikana.

”Euroopan kulttuuriperintöpäivät ovat erinomainen tilaisuus tutustua kulttuuriaarteisiin, jotka sijaitsevat usein aivan lähiseuduillamme. Osa kohteista ei kenties ole yleisesti tiedossa, ja osa taas on harvoin yleisön nähtävillä. Kun kohteet nyt avaavat ovensa, saamme nähdä ja kokea yhteistä ja monipuolista eurooppalaista kulttuuriperintöä, joka on loistokkuudessaan vailla vertaa”, koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou totesi.

Euroopan neuvoston apulaispääsihteeri Gabriella Battaini-Dragoni totesi, että eurooppalaiset ovat ottaneet tämän yhteisen aloitteen erittäin hyvin vastaan. Hänen mukaansa syynä yli 20 vuotta toiminnassa olleen ohjelman suosioon on se, että sen kantavia voimia ovat paikallistason kunnalliset ja alueelliset yhteisöt: ”Lukuisat yhteisöt kaikkialla Euroopassa vaalivat joka vuosi erittäin rikasta eurooppalaista kulttuuriperintöä muodostaen siten osan Euroopan ’kulttuuriperhettä’”.

Euroopan kulttuuriperintöpäivien aikana yleisöllä on pääsy lukuisiin eri kohteisiin ja tapahtumiin. Esimerkiksi Ranskan ”piilossa oleva kulttuuriperintö” pitää sisällään harvoin nähtyjä tai yllätyksellisiä kulttuuriaarteita, joita kätkeytyy muureihin, maan alle tai maisemaan. Leedsissä, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, kannattaa käydä katsomassa arkistoa, jossa esitellään alusvaatteistaan ja voileivistään tunnettua Marks & Spencer ‑tavarataloketjua. Saksassa on nähtävillä esimerkkejä arvossa pidetystä puun työstämisestä kaikissa sen muodoissa aina nuoremmalta kivikaudelta lähtien, ja Brysselissä puolestaan toteutetaan rakennustaidehanke, jossa tuodaan esiin arkkitehtuurin kehittymiseen vaikuttaneita suunnittelu- ja teknisiä innovaatioita.

Monissa maissa järjestetään yhteisiä tapahtumia, joissa korostuu aloitteen eurooppalainen näkökulma. Esimerkiksi Espanja, Ukraina, Moldova ja Georgia ovat kehittäneet sähköisen foorumin, joka verkottaa viinimuseoita kaikkialla Euroopassa, ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Slovenia, Ranska ja Belgia järjestävät yhteistyössä nuorisovaihtoon ja kulttuuriperintökasvatukseen liittyvän tapahtuman.

Samanaikaisesti 21:ssä Euroopan maassa käynnissä olevan valokuvakilpailun Wiki loves monuments avulla ihmisiä kannustetaan löytämään lähiympäristönsä kulttuurinen, historiallinen ja tieteellinen merkitys.

Jatkotoimet

Sarjassaan viides Euroopan kulttuuriperintöfoorumi järjestetään 14.–16. lokakuuta Nikosiassa, Kyproksessa. Komissaari Androulla Vassiliou osallistuu foorumiin. Siinä keskustellaan siitä, millä tavoin tieto- ja viestintätekniikka voi helpottaa ihmisten tutustumista kulttuuriperintöön ja kannustaa heitä osallistumaan kulttuuriperinnön säilyttämiseen.

Euroopan kulttuuriperintöpäivien taustaa

Euroopan kulttuuriperintöpäivät perustettiin vuonna 1985, ja vuodesta 1999 lähtien niitä on järjestetty Euroopan komission ja Euroopan neuvoston yhteisaloitteena. Euroopan kulttuuriyleissopimuksen 50 allekirjoittajavaltiota osallistuvat Euroopan kulttuuriperintöpäiviin esittelemällä uusia kulttuuriaarteita ja avaamalla historiallisia rakennuksia, jotka ovat yleensä suljettuja yleisöltä. Kulttuuritapahtumissa tuodaan esiin paikallisia taitoja ja perinteitä, arkkitehtuuria ja taidetta sekä pyritään edistämään eurooppalaisten keskinäistä ymmärtämystä.

Lisätietoa

Luettelo tapahtumista

Euroopan komissio: Euroopan kulttuuriperintöpäivät

Androulla Vassilioun verkkosivusto

Androulla Vassiliou Twitterissä: @VassiliouEU

Yhteyshenkilöt:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar