Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτιο Τυπου

Βρυξέλλες, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς: 50 χώρες επιτρέπουν την είσοδο σε χώρους που σπάνια ανοίγουν στο κοινό

Στη διάρκεια του επόμενου μήνα, περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα αναμένεται να εκμεταλλευτούν τη δωρεάν πρόσβαση σε χιλιάδες μνημεία που σπάνια ανοίγουν στο κοινό, καθώς και σε ειδικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς που πραγματοποιούνται κάθε Σεπτέμβριο σε 50 ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς παρέχουν μια εκπληκτική ευκαιρία στους ανθρώπους να ανακαλύψουν πολιτιστικούς θησαυρούς που μπορεί να βρίσκονται δίπλα στην πόρτα τους. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να αγνοούν την ύπαρξή τους, ενώ σε άλλες, οι χώροι είναι σπανίως ανοικτοί για το κοινό. Ανοίγοντας τις πόρτες τους, οι χώροι αυτοί διευρύνουν τις γνώσεις μας γύρω από την πολύμορφη πολιτιστική κληρονομιά που αποτελεί το πετράδι στο στέμμα της Ευρώπης» δήλωσε η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία.

Η κ. Gabriella Battaini-Dragoni, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε: «Αυτή η κοινή πρωτοβουλία συγκεντρώνει άπειρα εγκωμιαστικά σχόλια από τους ευρωπαίους συμπολίτες μας. Η επιτυχία της, στη διάρκεια της 20ετούς της ιστορίας, οφείλεται στο γεγονός ότι αναπτύσσεται σε τοπικό επίπεδο με κινητήριο μοχλό τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Κάθε χρόνο, τοπικές κοινωνίες από ολόκληρη την Ευρώπη συμμετέχουν σε μια “πολιτιστική οικογένεια” και γιορτάζουν την απίστευτα πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.»

Ένα εκπληκτικό φάσμα χώρων και εκδηλώσεων θα ανοίξει στο κοινό. Το φάσμα αυτό καλύπτει από την «κρυφή κληρονομιά» της Γαλλίας -σπάνια ή απροσδόκητα παραδείγματα πολιτιστικής κληρονομιάς κρυμμένα σε τοίχους, σε υπόγεια ή στο τοπίο, τα αρχεία του Marks & Spencer στο Leeds –της βρετανικής αλυσίδας καταστημάτων που είναι διάσημη για τα εσώρουχα και τα σάντουιτς, μέχρι παραδείγματα της μακρόχρονης ιστορίας αγάπης της Γερμανίας για το ξύλο σε όλες τις μορφές του, που ξεκινά από τη νεολιθική εποχή, και μια γιορτή της «οικοδομικής τέχνης» στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), όπου αναδεικνύονται οι πρόοδοι των έργων πολιτικού μηχανικού και της τεχνολογίας που οδήγησαν στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής.

Ορισμένες χώρες οργανώνουν κοινές εκδηλώσεις για να δώσουν έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση της πρωτοβουλίας. Η Ισπανία, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία, για παράδειγμα, δημιούργησαν έναν δικτυακό τόπο που θα συνδέει οινολογικά μουσεία σε ολόκληρη την Ευρώπη· η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Σλοβενία, η Γαλλία και το Βέλγιο συνεργάζονται για μια εκδήλωση ανταλλαγής νέων και εκπαίδευσης σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα, διεξάγεται σε 21 ευρωπαϊκές πόλεις διαγωνισμός φωτογραφίας με τίτλο Wiki loves monuments, με σκοπό να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να ανακαλύψουν την πολιτιστική, ιστορική και επιστημονική σημασία της γειτονιάς τους.

Τα επόμενα βήματα

Στις 14-16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία της Κύπρου το πέμπτο φόρουμ των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσία της Επιτρόπου κ. Ανδρούλλας Βασιλείου. Το φόρουμ θα επικεντρωθεί στον ρόλο που διαδραματίζουν οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά και στην ενθάρρυνση του κοινού να συμμετέχει στη διατήρησή της.

Ιστορικό των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς, που εγκαινιάστηκαν το 1985, διεξάγονται από το 1999 ως κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα 50 κράτη που έχουν προσυπογράψει την ευρωπαϊκή σύμβαση για τον πολιτισμό συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς, προβάλλοντας νέους πολιτιστικούς θησαυρούς και επιτρέποντας την είσοδο σε ιστορικά κτίρια που κανονικά είναι κλειστά στο κοινό. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αναδεικνύουν τοπικές ικανότητες και παραδόσεις, αρχιτεκτονική και τέχνη, ενώ παράλληλα επιδιώκουν να προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών.

Για περισσότερες πληροφορίες

Κατάλογος εκδηλώσεων

Eυρωπαϊκή Επιτροπή: Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθείστε την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)


Side Bar