Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 3. september 2012

Europæiske kulturarvsdage – 50 lande byder på sjældne kulturskatte

Det forventes, at over 20 millioner mennesker i den kommende måned vil tage ud og opleve tusindvis af steder, som sjældent åbnes for publikum, og deltage i særlige arrangementer som led i de europæiske kulturarvsdage, der finder sted hvert år i september i 50 lande i Europa.

"De europæiske kulturarvsdage giver folk en fantastisk mulighed for at gå på opdagelse efter kulturskatte, der ofte findes lige omkring os. Nogle kender vi måske slet ikke til, mens andre sjældent åbnes for offentligheden. Disse skatte kan åbne vores blik og sind for den fælles og mangfoldige kulturarv, som er Europas kronjuvel", udtalte Androulla Vassiliou, EU-kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom.

Gabriella Battaini-Dragoni, Europarådets vicegeneralsekretær, udtalte: "Dette fælles initiativ er utroligt værdsat af borgerne i Europa. Kulturarvsdagene har været en succes i 20 år, ikke mindst fordi det har været de kommunale og regionale myndigheder, der har stået for ledelsen på lokalt plan. Hvert år bliver lokalsamfund i hele Europa en del af en "kulturel familie", der fejrer vores umådeligt rige kulturarv."

Forbløffende mange forskellige arrangementer og kulturskatte vil være åbne for offentligheden. Frankrig byder på en "skjult kulturarv" - sjældent sete eller uventede kulturskatte skjult i mure, under jorden eller i landskabet. I Leeds kan man kigge i Marks & Spencers arkiv – den britiske kæde, som er kendt for deres undertøj og sandwich. Tyskland viser eksempler på træets betydning som materiale lige siden stenalderen, og Bruxelles viser under temaet "byggekunst" den ingeniørkunst og de tekniske fremskridt, som har udviklet arkitekturen.

En række lande afholder fælles arrangementer for at understrege initiativets europæiske dimension. Spanien, Ukraine, Moldova og Georgien har f.eks. oprettet et websted for vinmuseer i hele Europa, mens Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, Slovenien, Frankrig og Belgien samarbejder om ungdomsudveksling og oplysningskampagner om kulturarv.

Samtidig afholdes der en fotokonkurrence Wiki loves monuments i 21 europæiske lande, så folk kan få øjnene op for den kulturelle, historiske og videnskabelige betydning af deres nærmeste omgivelser.

Næste skridt

Den 14.-16. oktober finder det femte forum om den europæiske kulturarv sted i Nicosia på Cypern med deltagelse af kommissær Androulla Vassiliou. Forummet sætter fokus på, hvordan informations- og kommunikationsteknologien kan medvirke til at gøre kulturarven lettere tilgængelig og opmuntre folk til at arbejde for at bevare den.

Baggrund

Initiativet til de europæiske kulturarvsdage blev taget i 1985, og de er siden 1999 blevet afholdt af Europa-Kommissionen og Europarådet i fællesskab. De 50 lande, der har undertegnet den europæiske kulturkonvention, deltager alle i de europæiske kulturarvsdage, dvs. de udstiller nye kulturskatte og åbner historiske bygninger, som normalt ikke er tilgængelige for offentligheden. Ved hjælp af kulturarrangementerne belyses lokalsamfundenes håndværk og deres traditioner, arkitektur og kunstværker, samtidig med at den fælles forståelse mellem borgerne i Europa fremmes.

Yderligere oplysninger

Liste over begivenheder

Europa-Kommissionen: Europæiske kulturarvsdage

Androulla Vassilious websted

Følg Androulla Vassiliou på Twitter @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar