Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Sănătate: Comisia anunță câștigătorii celui de-al 3-lea Premiu UE pentru jurnaliști

Bruxelles, 1 februarie 2012 - Ieri seară jurnaliștii europeni au primit patru premii pentru cele mai bune articole privind probleme de sănătate, selectate dintre cele aproape 500 depuse de jurnaliști din toate cele 27 de state membre. Cele mai bune articole au avut drept subiecte:

  • rezistența antimicrobiană,

  • importanța practicării exercițiilor fizice în combaterea depresiei,

  • cancerul mamar și

  • efectele nocive ale fumatului.

Premiile au fost înmânate în contextul Premiului UE pentru jurnalism în domeniul sănătății 2011, care urmărește să prezinte și să recompenseze munca jurnaliștilor din întreaga Uniune Europeană care sensibilizează opinia publică în legătură cu probleme importante de sănătate care afectează viețile tuturor cetățenilor UE. Tema principală a premiului a fost campania „Europa pentru pacienți” care cuprinde o gamă largă de subiecte legate de asistența medicală și de siguranța pacientului. În plus, competiția din acest an a inclus un premiu special pentru articole privind renunțarea la fumat, pentru a sprijini sensibilizarea cu privire la ceea ce înseamnă fumatul și la felul în care acesta influențează sănătatea oamenilor.

John Dalli, comisarul european pentru sănătate și protecția consumatorului, a declarat: „Doresc să îi felicit pe toți câștigători și pe toți finaliștii naționali din competiția pentru Premiul de sănătate din acest an. De trei ani, acest concurs a stimulat sensibilizarea și dezbaterea pe una dintre temele care contează cel mai mult în viața oamenilor: sănătatea lor. Oamenii vor să afle lucruri despre sănătate și jurnaliștii joacă un rol cheie în comunicarea cu cetățenii și informarea acestora”.

Premiul principal: Europa pentru pacienți

Doi jurnaliști din Regatul Unit, Ben Hirschler și Kate Kelland, au câștigat premiul I pentru articolul lor privind rezistența antimicrobiană. „Când medicamentele nu mai funcționează”, publicat de Reuters, aduce în prim-plan dezastrul medical emergent al „super-microbilor” – o temă în care există o lipsă de informare, chiar și în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății.

Premiul II a fost atribuit Ritei Makarész din Ungaria pentru articolul său „Cel mai ieftin antidepresiv”. Acest articol, publicat pe portalul medical www.orvostkeresek.hu, evidențiază avantajele exercițiului fizic pentru prevenirea depresiei.

Premiul III a revenit Matejei Grošelj din Slovenia pentru articolul său „De la Lojze către Ludvika", publicat în săptămânalul Vecer. Acest articol privind cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor – cancerul mamar - analizează subiectul din perspectiva unei femei care suferă o operație de pionierat pentru reconstrucția sânului.

Premiul special: renunțarea la fumat

Monika Cetera din Polonia a câștigat premiul special pentru articolul său pentru internet „Am venit aici să îmi tratez dinții și nu să renunț la fumat” care detaliază un efect neplăcut dar mai puțin cunoscut al fumatului – problemele de sănătate orală. De asemenea, articolul prezintă costurile financiare asociate fumatului.

Context

Aceasta este a treia ediție a Premiului UE pentru jurnalism în domeniul sănătății, o inițiativă finanțată prin Programul UE în domeniul sănătății. Pentru detalii privind primele două ediții ale premiului, vă rugăm să consultați IP/10/1638 și IP/09/1661.

Selecția câștigătorilor s-a realizat în două etape. Jurii naționale au selectat un finalist național și un finalist din categoria specială, renunțarea la fumat. Juriul UE, format din reprezentanți ai Comisiei Europene, experți în sănătate publică și jurnaliști, s-a reunit apoi la Bruxelles pentru a decide asupra celor 4 articole câștigătoare. Toți finaliștii au fost invitați la Bruxelles pentru a participa la un seminar media și la ceremonia de premiere.

Câștigătorul și cei clasați pe următoarele două locuri ale celei de-a 3-a ediții a Premiului UE pentru jurnalism în domeniul sănătății primesc premii în valoare de:

  • Premiul întâi 6 000 EUR

  • Premiul II 2 500 EUR

  • Premiul III 1 500 EUR

Câștigătorul premiului special privind renunțarea la fumat primește 3 000 EUR.

Pentru informații suplimentare privind Premiul UE pentru jurnalism în domeniul sănătății și pentru a citi articolele câștigătoare și pe cele participante la faza finală, vă rugăm să accesați site-ul internet dedicat:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2011/index_ro.htm

Pagina de internet a comisarului Dalli:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/dalli/index_en.htm

Persoane de contact :

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar