Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie — Persbericht

Gezondheid: Commissie maakt winnaars van derde EU-prijs voor journalisten bekend

Brussel, 1 februari 2012 – Gisteravond zijn aan Europese journalisten vier prijzen uitgereikt voor de beste artikels over gezondheidsthema's, die zijn gekozen uit bijna 500 artikels van journalisten uit alle 27 lidstaten. De winnende artikels gingen over:

  • antimicrobiële resistentie,

  • het belang van lichaamsbeweging bij de bestrijding van depressies,

  • borstkanker, en

  • de schadelijke gevolgen van roken.

De prijzen werden toegekend in het kader van de EU-gezondheidsprijs voor journalisten 2011. Het werk van journalisten uit heel de Europese Unie die het bewustzijn over belangrijke gezondheidskwesties die een invloed hebben op het leven van alle EU-burgers vergroten, wordt door deze prijs onder de aandacht gebracht en beloond. Het hoofdthema van de prijs was de campagne "Europa voor patiënten", die een breed scala van onderwerpen in verband met de gezondheidszorg en de veiligheid van patiënten bestrijkt. Bovendien was er in deze editie van de wedstrijd voorzien in een speciale prijs voor artikels betreffende stoppen met roken, om het bewustzijn van de invloed van roken op de gezondheid te vergroten.

John Dalli, Europees commissaris voor Gezondheid en consumentenbeleid, zei hierover het volgende: "Ik wil de winnaars en alle nationale finalisten van de gezondheidsprijs van dit jaar feliciteren. De voorbije drie jaar vormde deze wedstrijd een stimulans voor het bewustzijn van en de discussie over een van de kwesties die in het leven van de mensen het belangrijkst zijn, namelijk hun gezondheid. Mensen willen informatie over gezondheidsthema's en journalisten spelen een cruciale rol bij het bereiken en informeren van de burgers."

Hoofdprijs: Europa voor patiënten

Twee journalisten uit het Verenigd Koninkrijk, Ben Hirschler en Kate Kelland, wonnen de eerste prijs voor hun artikel betreffende antimicrobiële resistentie. "Als geneesmiddelen niet werken", gepubliceerd door Reuters, vestigt de aandacht op de dreigende gezondheidsramp die kan worden veroorzaakt door "superbacteriën" – een probleem waarvan zelfs gezondheidswerkers zich onvoldoende bewust zijn.

De tweede prijs werd toegekend aan Rita Makarész uit Hongarije, voor haar artikel "Het goedkoopste antidepressivum". Dit artikel, gepubliceerd op het gezondheidsportaal www.orvostkeresek.hu, vestigt de aandacht op de voordelen van lichaamsbeweging als middel ter voorkoming van depressies.

De derde prijs ging naar Mateja Grošelj uit Slovenië, voor haar artikel "Van Lojze aan Ludvika" in het weekblad Večer. Dit artikel over de meest voorkomende kanker bij vrouwen borstkanker – behandelt het onderwerp vanuit het oogpunt van een vrouw die een baanbrekende borstreconstructie ondergaat.

Speciale prijs: stoppen met roken

Monika Cetera uit Polen kreeg de speciale prijs voor haar op internet gepubliceerde artikel "Ik kwam hier om mijn tanden te verzorgen, niet om te stoppen met roken", dat gaat over een onaangenaam maar minder bekend schadelijk gevolg van roken - slechte mondgezondheid. Het artikel illustreert ook de kosten die verband houden met roken.

Achtergrond

Dit is de derde editie van de EU-gezondheidsprijs voor journalisten, een initiatief dat wordt gefinancierd door het gezondheidsprogramma van de EU. Voor nadere gegevens over de eerste twee edities van de prijs, zie IP/10/1638 en IP/09/1661.

De selectie van de winnaars vond plaats in twee etappen. Nationale jury's kozen een nationale finalist en een finalist voor de speciale categorie stoppen met roken. De Europese jury, bestaande uit ambtenaren van de Europese Commissie, deskundigen op het gebied van de volksgezondheid en journalisten, kwam dan in Brussel bijeen om de vier winnende artikels te kiezen. Alle finalisten werden uitgenodigd om naar Brussel te komen voor een mediaseminar en de uitreikingsceremonie.

De winnaars van de derde editie van de EU-gezondheidsprijs voor journalisten krijgen een prijs ter waarde van:

  • eerste prijs: 6 000 euro

  • tweede prijs: 2 500 euro

  • derde prijs: 1 500 euro

De winnaar van de speciale prijs in verband met stoppen met roken ontvangt 3 000 euro.

Nadere informatie over de EU-gezondheidsprijs voor journalisten, waaronder de complete tekst van de winnende en voorgedragen artikels, is beschikbaar op de speciale website:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2011/index_nl.htm

De website van commissaris Dalli:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/dalli/index_en.htm

Contact:

Frédéric Vincent (+32 22987166)

Aikaterini Apostola (+32 22987624)


Side Bar