Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Egészségügy: A Bizottság bemutatja a harmadik Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj nyerteseit

Brüsszel, 2012. február 1. - Tegnap este négy európai újságíró kapott díjat a legjobb egészségügyi témájú cikkekért, amelyeket a 27 tagállam újságírói által beküldött csaknem 500 cikk közül választottak ki. A díjazott cikkek témái a következők:

  • az antimikrobiális rezisztencia,

  • a testmozgás szerepe a depresszió leküzdésében,

  • a mellrák, valamint

  • a dohányzás káros hatásai.

A 2011-es Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj célja azon újságírók bemutatása és elismerése szerte az Unióban, akik fontos – és minden uniós polgár életére kiható – egészségügyi kérdésekre hívják fel a figyelmet. Az újságírói díj fő témája az „Európa a betegekért” kampány volt, amely számos egészségügyi és betegbiztonsági kérdést foglal magában. Emellett idén különdíjat is meghirdettek a „leszokás a dohányzásról” kategóriában, hogy ezzel is támogassák a dohányzás egészségügyi hatásainak fokozottabb tudatosítását.

John Dalli, az Európai Unió egészségügyi és fogyasztópolitikai biztosa elmondta: „Gratulálok az idei egészségügyi újságírói díj minden nyertesének, valamint a tagállamok döntőbe jutott jelöltjeinek. Ez a verseny már három éve igyekszik felhívni a figyelmet és előmozdítani a vitákat egy olyan témában, amely az emberek életében az egyik legfontosabb: az egészség. Az európai polgárok minél többet szeretnének tudni az egészségügyi kérdésekről, és az újságírók szerepe ezért kulcsfontosságú abban, hogy eljuttassák hozzájuk az információkat."

A fődíj: „Európa a betegekért”

Az első díjat Ben Hirschler és Kate Kelland, két egyesült királyságbeli újságíró kapta az antimikrobiális rezisztenciáról szóló cikkükért. Az „Amikor nem hatnak a gyógyszerek” című cikk, amelyet a Reuters hírügynökség jelentetett meg, olyan kórokozókra hívja fel a figyelmet, amelyek rezisztensek a legújabb antibiotikumokkal szemben („szuperbaktériumok”). Ez a jelenség a jövőben akár súlyos közegészségügyi problémát is okozhat, jelenleg azonban még az egészségügyi szakemberek körében sem szentelnek neki megfelelő figyelmet.

A második díjjal a magyar Makarész Ritát jutalmazták „A legolcsóbb antidepresszáns” című cikkéért. A cikk, amely a www.orvostkeresek.hu egészségügyi portálon jelent meg, a testmozgás előnyeit hangsúlyozza a depresszió megelőzésében.

A harmadik díjat a szlovéniai Mateja Grošelj kapta a „Lojze-től Ludvika-nak” cikkért, amely a Večera hetilapban jelent meg. A cikk a mellrákot – a nőknél leggyakoribb rákbetegséget – egy olyan nő szemszögéből mutatja be, aki egy újszerű mellrekonstrukciós műtétre vállalkozik.

Különdíj: „Leszokás a dohányzásról”

A lengyel Monika Cetera kapta a különdíjat a „Fogászati kezelésre jöttem, és nem azért, hogy leszokjak a dohányzásról” című, az interneten megjelent cikkéért, amely a dohányzásnak egy kellemetlen, de kevésbé ismert káros velejárójáról szól – a szájhigiéniai problémákról. A cikk a dohányzással kapcsolatban felmerülő költségeket is szemlélteti.

Háttér-információk

Harmadszor került sor idén az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj meghirdetésére, amelyet az EU egészségügyi programja finanszíroz. Az első és a második újságírói díjjal kapcsolatos információk a következő linkeken érhetők el: IP/10/1638 és IP/09/1661.

A győzteseket kétlépcsős eljárás során választották ki. Az egyes tagállamok döntőbe jutott jelöltjeit, valamint a „leszokás a dohányzásról” kategóriában egy-egy különdíjra jelöltet országos zsűrik választották ki. Az Európai Bizottság tisztviselőiből, közegészségügyi szakértőkből és újságírókból álló Európai Uniós zsűri pedig Brüsszelben döntött a 4 nyertes cikkről. Az összes döntőbe jutott újságíró meghívást kapott Brüsszelbe, hogy részt vegyen egy médiaszemináriumon, valamint a díjátadó ünnepségen.

A harmadik Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj nyertesei a következő díjakat kapják:

  • Első díj: 6000 EUR

  • Második díj: 2500 EUR

  • Harmadik díj: 1500 EUR

A „leszokás a dohányzásról” különdíj nyertesét 3000 euróval jutalmazzák.

Az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjjal kapcsolatos további információk, valamint a díjazott, illetve a tagállamok által jelölt cikkek a következő weboldalon találhatók:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2011/index_hu.htm

John Dalli biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/dalli/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar