Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Sundhed: Kommissionen offentliggør vinderne af den tredje udgave af EU's journalistpris

Bruxelles, den 1. februar 2012 – I aftes modtog fire europæiske journalister en pris for de bedste artikler om sundhedsspørgsmål. Artiklerne var udvalgt blandt de næsten 500, som journalister fra alle EU's 27 medlemslande havde indsendt. De bedst placerede artikler handlede om:

  • antimikrobiel resistens

  • motion til forebyggelse mod depression

  • brystkræft

  • de skadelige virkninger af rygning.

Priserne blev uddelt som led i 2011-udgaven af EU's sundhedspris for journalister, der sigter mod at fremhæve og belønne journalistik, som øger bevidstheden om vigtige sundhedsspørgsmål, der berører alle EU-borgere. Hovedtemaet for prisen var kampagnen "Et EU for patienterne", der omfatter en lang række emner vedrørende sundhed og patientsikkerhed. Derudover omfattede dette års konkurrence en særpris for artikler om rygestop, som belyser, hvordan rygning påvirker vores helbred.

"Jeg vil gerne ønske vinderne af dette års sundhedspris og de nationale finalister til lykke. I tre år har denne konkurrence stimuleret opmærksomheden og debatten om et af de emner, som har størst betydning for tilværelsen, nemlig vores helbred. Folk vil gerne have viden om sundhed, og journalister spiller en vigtig rolle ved at formidle denne viden til dem", sagde John Dalli, EU-kommissær for sundhed og forbrugerpolitik.

Hovedprisen: Et EU for patienterne

Førsteprisen gik til to journalister fra Det Forenede Kongerige, Ben Hirschler og Kate Kelland, for deres artikel om antimikrobiel resistens. "Når medicin ikke virker", som blev offentliggjort af Reuters, sætter fokus på den spirende sundhedsmæssige katastrofe, som "superbakterier" udgør – et emne, som der er manglende kendskab til, selv blandt sundhedsprofessionelle.

Andenprisen blev tildelt Rita Makarész fra Ungarn for hendes artikel "Det billigste antidepressive middel". Denne artikel, som blev offentliggjort på sundhedsportalen www.orvostkeresek.hu, fremhæver fordelene ved motion som et middel til at forebygge depression.

Tredjeprisen gik til Mateja Grošelj fra Slovenien for artiklen "Fra Lojze til Ludvika", offentliggjort i ugeavisen Vecer. Artiklen handler om brystkræft, som er den hyppigste form for kræft blandt kvinder, og følger en kvinde, som gennemgår en banebrydende brystgenskabende operation.

Særprisen: Rygestop

Monika Cetera fra Polen modtog særprisen for sin webartikel "Jeg er her for at få behandlet mine tænder, ikke for at holde op med at ryge", som sætter fokus på en ubehagelig, men mindre omtalt bivirkning ved rygning, nemlig tand- og mundsygdomme. Artiklen illustrerer også de finansielle omkostninger forbundet med rygning.

Baggrund

Dette er den tredje udgave af EU's sundhedspris for journalister, et initiativ, der finansieres af EU's sundhedsprogram. Nærmere oplysninger om de to første udgaver af prisen findes i IP/10/1638 og IP/09/1661.

Vinderne blev udvalgt gennem en totrinsproces: De nationale juryer udvalgte en national finalist og en finalist fra den særlige rygestopkategori. Derefter fandt en EU-jury, bestående af EU-tjenestemænd, eksperter i folkesundhed og journalister, frem til de 4 vinderartikler på et møde i Bruxelles. Alle finalister blev inviteret til Bruxelles til et medieseminar og til prisoverrækkelsen.

Vinderen samt anden- og tredjepladsen i den tredje udgave af EU's sundhedspris for journalister modtager priser af følgende størrelsesorden:

  • Førstepris: 6 000 EUR

  • Andenpris: 2 500 EUR

  • Tredjepris: 1 500 EUR.

Vinderen af særprisen om rygestop modtager 3 000 EUR.

Yderligere oplysninger om EU-sundhedsprisen for journalister, vinderartiklerne og de udvalgte artikler findes på webstedet:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2011/index_da.htm

Kommissær Dallis websted:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/dalli/index_en.htm

Kontaktpersoner:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)


Side Bar