Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. augusztus 22.

Az EU örömmel fogadja, hogy 18 évig tartó tárgyalások után Oroszország csatlakozik a Kereskedelmi Világszervezethez

18 évig tartó tárgyalásokat követően Oroszország csatlakozik a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), annak 156. tagállamaként. Ez a csatlakozás nagy fontossággal bír az Európai Unió számára, hiszen Oroszország az EU harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, Oroszország külkereskedelmében pedig az Európai Unió az első helyen áll. A csatlakozás eredményeképpen ezentúl többoldalú nemzetközi szabályok és kötelezettségek fogják meghatározni az EU és Oroszország közötti kereskedelmet.

„A mai WTO-csatlakozás jelentős lépés Oroszország világgazdasági integrációja terén” – jelentette ki Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa. „Elő fogja segíteni a beruházást és a kereskedelmet, lendületet fog adni az orosz gazdaság modernizációjának, és számtalan üzleti lehetőséget nyit meg az orosz és az európai uniós vállalatok előtt egyaránt. Bízom abban, hogy Oroszország tartani fogja magát az általa vállalt nemzetközi kereskedelmi szabályokhoz és követelményekhez.”

A WTO-csatlakozásnak pozitív hatása lesz az Oroszország és az Európai Unió közötti kereskedelmi és beruházási feltételekre. Földrajzi helyzetének, valamint hatalmas és egyre növekvő piacának köszönhetően Oroszország az Európai Unió kiemelten fontos kereskedelmi partnere. A WTO tagjaként Oroszország egyebek mellett csökkenteni fogja a behozatali vámokat, korlátozni fogja a kiviteli vámokat, nagyobb piaci hozzáférést biztosít majd az uniós szolgáltatóknak, továbbá egyszerűsíteni fogja a szabályokat és az eljárásokat a kétoldalú kapcsolatokat érintő számos területen. Itt elsősorban a vámeljárásokra vonatkozó előírások, a bevezetésre kerülő műszaki szabványok, illetve egészségügyi és köztisztasági intézkedések, valamint a szellemi tulajdonjogok védelmét biztosító rendelkezések említendők meg.

Oroszország mindezeken a területen a WTO-szabályok, köztük a Kereskedelmi Világszervezet felügyeleti és végrehajtási mechanizmusainak a hatálya alá fog tartozni. Az EU – nemzetközi partnereivel együtt – szorosan egyeztet Oroszországgal annak érdekében, hogy Oroszország eleget tegyen a WTO-tagsággal járó kötelezettségeinek. Egyes nemrég javasolt, illetve bevezetett jogszabályok nem egyeztethetők össze Oroszország kötelezettségvállalásaival, és akadályozzák, hogy a Kereskedelmi Világszervezet más tagjai maradéktalanul részesüljenek az Oroszország WTO-tagságából származó előnyökből. Az Európai Uniót különösen aggasztja gépjárművek újrahasznosítási illetékéről szóló jogszabályjavaslat, amely hátrányos megkülönböztetésben részesítheti a gépkocsi-importőröket, és reméli, hogy nem kerül sor a jogszabály elfogadására.

Háttér

Oroszország az EU harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, az Európai Unió pedig Oroszország első számú kereskedelmi partnere.

  • 2011-ben az Oroszországba irányuló EU-kivitel értéke 108,4 milliárd euró volt.

  • Szintén 2011-ben az Oroszországból származó EU-behozatal értéke 199,5 milliárd euró volt.

  • A kétirányú árukereskedelem a tavalyi évben összesen 308 milliárd eurót tett ki.

Az Oroszországba irányuló uniós exportot elsősorban a következő árucikkek alkották: gépkocsik (7 milliárd euró értékben), gyógyszerek (6 milliárd euró értékben), autóalkatrészek (3,5 milliárd euró értékben), telefonok és telefonalkatrészek (2,5 milliárd euró értékben) és traktorok (1 milliárd euró értékben). Az EU főleg nyersanyagokat vásárol Oroszországtól. A fő importáru az olaj (a behozott nyersolaj és finomított olaj értéke összesen 130 milliárd euró) és a gáz (24 milliárd euró értékben). Oroszország vállalta, hogy korlátozni fogja e termékek és más fontos nyersanyagok kiviteli illetékét.

Oroszország WTO-csatlakozásának legfőbb eredményeként javulni fognak az áruk és a szolgáltatások piacra jutási feltételei. Az árucikkekre kivetett behozatali vám a jelenlegi átlagos 10%-ról átlag 7,8%-ra fog csökkenni. Néhány fontos ágazatban, például a gépjárműiparban, az importvámok ennél jelentősebb mértékben csökkennek majd (a csatlakozás időpontjában a jelenlegi 30%-ról 25%-ra, majd 7 év múlva 15%-ra). Becslések szerint a behozatali vámok csökkentése összesen évi 2,5 milliárd euró megtakarítást fog eredményezni az uniós exportőröknek. Ráadásul az alacsonyabb vámoknak köszönhetően az Oroszországba irányuló EU-kivitel értéke várhatóan évi 3,9 milliárd euróval fog nőni.

A távközlési ágazatban Oroszország 4 éven belül meg fogja szüntetni a külföldi befektetők részesedésére vonatkozóan meghatározott felső határt (49%). Oroszország WTO-csatlakozása ráadásul számos szabályozási területre terjed ki, többek között az egészségügyi és növény-egészségügyi szabályokra, valamint a vámügyi kérdések és a szellemi tulajdonjogok szabályozására.

Az EU a legnagyobb külföldi befektető Oroszországban: 2010-ben az EU beruházásainak összértéke kb. 120 milliárd eurót tett ki. Ugyanebben az évben Oroszország 42 milliárd euró értékben ruházott be az EU-ban.

További információk:

Az EU és Oroszország közötti kereskedelmi kapcsolatok:

http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/bilateral-relations/countries/russia/

Sajtóközlemény: Az EU örömmel fogadja Oroszország WTO-csatlakozását, 2011. november 10.

IP/11/1334

Kapcsolattartók :

Helene Banner (+32 2 295 24 07)

John Clancy (+32 2 295 37 73)


Side Bar