Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 13 август 2012 г.

Европейската комисия отпуска спешна помощ за подпомагане на пострадалите от наводненията във Филипините

След големите наводнения във Филипините националните органи предприеха широкомащабни спешни действия. Европейската комисия ще допълни полаганите понастоящем усилия с хуманитарна помощ в размер на 700 000 EUR, която ще бъде предоставена на място чрез нейни партньорски организации.

Европейският комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева заяви: „През последните две седмици Филипините пострадаха от поройни мусонни дъждове и два тайфуна — Саола и Хайкуй. Днес, в етапа на спешно реагиране, основната ни цел е да гарантираме, че помощта бързо стига до хората, които най-много се нуждаят от нея. Надяваме се също така нашите предишни инвестиции в проекти за готовност при бедствия да допринесат за ограничаване на смъртните случаи.“

Наводненията засегнаха над 3,5 милиона души и принудиха над един милион да напуснат домовете си. Инфраструктурата и селското стопанство понесоха сериозни щети. Не беше пощадена и столицата Манила. 615 000 жители са потърсили убежище у роднини и приятели, а над 410 000 души са се приютили в 930 евакуационни центъра.

Хуманитарната помощ на Комисията ще помогне на 127 000 бедни и уязвими хора, включително в отдалечените общности, достъпът до които е бил отрязан. Парите ще бъдат използвани главно за осигуряване на храна, вода, подслон, медицинска помощ и елементарни хигиенни условия, както и за улесняване на почистването на разрушенията.

Финансирането се основава на предварителна оценка, проведена миналата седмица от експерти на Службата за хуманитарна помощ и гражданска защита (ECHO) на Европейската комисия, които посетиха засегнатите райони, за да видят къде финансирането на Комисията може да донесе най-голяма полза. Тези експерти ще продължат да оценяват бързо променящата се ситуация. Финансирането на Комисията може да бъде увеличено през следващите седмици, ако проливните дъждове продължат или ако нивото на придошлите води спада прекалено бавно и пречи на засегнатото население да се завърне по домовете си.

История на досието

Филипините са сред най-засегнатите от бедствия страни в света с 268 регистрирани природни бедствия през последните три десетилетия. През 2011 г. страната е била сериозно засегната от три силни тайфуна и наводнения, за които Европейската комисия отпусна 7,6 млн. EUR хуманитарна помощ. В началото на 2012 г. други 3,55 млн. EUR хуманитарна помощ бяха предоставени в подкрепа на усилията за възстановяване в областите, засегнати от най-опустошителните циклони.

Освен това Комисията подкрепя и проекти на местно равнище във Филипините за готовност при бедствия, като за последните шест години тази подкрепа достига 5,6 милиона EUR. За периода 2012—2013 г. Комисията отпусна допълнително 2,4 млн. EUR за готовност при бедствия във Филипините чрез дейности на национално и регионално равнище.

Комисията е дългосрочен доставчик на хуманитарна помощ в Югоизточна Азия, където помага на жертвите на разселвания, конфликти и природни бедствия и насърчава и подкрепя мерките за готовност при бедствия и за намаляване на риска. През 2010 и 2011 г. Комисията предостави хуманитарна помощ в региона на стойност над 65 млн. EUR.

За повече информация

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

За контакти:

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)


Side Bar