Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 26 юли 2012 г.

ЕС удвоява финансирането за хуманитарна помощ за борба срещу глада в Йемен

Европейската комисия увеличава хуманитарната си помощ за Йемен с 20 млн. EUR, за да попречи на влошаването на критичната хуманитарна ситуация в най-бедната арабска държава.

Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, заяви: „Като се има предвид колко бързо се разраства кризата и колко хора са засегнати от нея, ситуацията в Йемен се превръща в една от най-сериозните хуманитарни кризи в света днес с рекордни нива на недохранване. Тя също така се числи към кризите, които рискуват да се изплъзнат от вниманието на международните донори. Не можем да позволим това. Европейската комисия увеличава хуманитарната си подкрепа, така че помощта да може да достигне до по-голям брой от най-засегнатите хора, мнозинството от които са жени, деца и бежанци. Помагаме на онези, които не могат да си помогнат сами, но също така изграждаме мостове за възстановяване — това е единственият начин да помогнем на Йемен да се измъкне от изключително тежката ситуация, в която се намира заради своите хронични проблеми.“

Конфликтът в северната част на страната засяга около един милион души, а повече от 250 000 са засегнати от конфликта в южен Йемен. Нивата на недохранване в страната са сред най-високите в света, като над един милион деца страдат от остро недохранване.

10 милиона йеменци (40 % от населението) живеят основно на хляб и чай. В някои провинции като Ходейда, в централната част на западния бряг на Йемен, нивото на общото остро недохранване е 32 %, повече от два пъти над международно признатите нива, съставляващи извънредна ситуация, от 15 %. Хуманитарните нужди се изострят допълнително заради прииждащите от Африканския рог бежанци. Друго предизвикателство е ограниченият достъп до нуждаещите се заради сраженията и многократните нападения и отвличания на хуманитарни работници.

С новия пакет помощи общият размер на хуманитарната помощ на Комисията за Йемен през 2012 г. достига 40 млн. EUR. ЕС обвързва колкото се може повече хуманитарните операции с програми за ранно възстановяване и развитие (особено в областта на продоволствената сигурност и общественото здраве).

Контекст

Йемен е най-бедната държава на Арабския полуостров. Над 43 % от населението живее под прага на бедността с по-малко от 2 EUR на ден. Страната има третата в света най-висока степен на недохранване.

Бедността в съчетание с конфликта, сушата, бежанските потоци и растящите цени на храните задълбочи още повече хуманитарната криза през изминалата година.

От 2004 г. въоръженият конфликт в северната част на страната премина през шест големи цикъла на сражения и доведе до разселването на стотици хиляди хора. Над 310 000 души все още не са в състояние да се завърнат по домовете си, а завърналите се сега се борят с бавното възстановяване и липсата на елементарни основни услуги. Конфликтът имаше сериозно отражение и върху препитанието на един милион души, живеещи в близост до бившите зони на сражения.

Заради сраженията над 170 000 души бяха разселени на юг. Те не са в състояние да се завърнат по домовете си и нямат перспективи за работа.

Йемен освен това е пряко засегнат от хуманитарната криза в Африканския рог. Над 250 000 бежанци, главно от Сомалия и Етиопия, са блокирани в страната и живеят в лоши условия или в Хараз, който е единственият бежански лагер, или в бедни градски райони.

Много е трудно да се доставя помощ на нуждаещите се в Йемен, тъй като заради влошаваща се обстановка по отношение на сигурността достъпът на хуманитарните работници до много области е силно затруднен. Поради тази причина голям брой разселени лица нямат достъп до основна хуманитарна помощ.

Европейската комисия се придържа към дългосрочния си ангажимент да помогне за облекчаване на острите хуманитарни нужди на Йемен. От 1994 г. Комисията е предоставила жизненоважна помощ на засегнатото население в размер на над 93 млн. EUR.

За повече информация:

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)


Side Bar