Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Programul Erasmus: 25 de ani de schimbare de vieți și deschideri de orizonturi

Bruxelles, 30 ianuarie 2012 – Erasmus, cel mai de succes program de schimb de studenți din lume, își sărbătorește anul acesta cea de-a 25-a aniversare. Aproape trei milioane de studenți au beneficiat de o perioadă de studiu sau de stagiu în străinătate de la crearea programului Erasmus, în 1987. Sub deviza „Erasmus: 25 de ani de schimbare de vieți și deschideri de orizonturi”, manifestările dedicate aniversării de argint vor fi lansate astăzi de Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret. Mobilitatea Erasmus reprezintă un element central al strategiei Comisiei de combatere a șomajului în rândul tinerilor printr-o mai mare concentrare asupra dezvoltării competențelor – un aspect care va fi discutat de șefii de state și de guverne la Consiliul European informal de astăzi.

Interviu cu ambasadori Erasmus

„Impactul Erasmus a fost enorm, nu numai pentru fiecare student în parte, ci și pentru economia europeană în ansamblu. Prin sprijinul său pentru competențe și pentru un sistem de învățământ superior modern, cu legături mai strânse între lumea academică și angajatori, Erasmus ne ajută să combatem neconcordanța de competențe. De asemenea, programul le oferă tinerilor încrederea și capacitatea de a lucra în alte țări, unde s-ar putea găsi locurile de muncă potrivite pentru ei, în loc să fie prinși în capcana unei neconformități geografice,” a declarat președintele Barroso.

Comisarul Vassiliou a adăugat: „Erasmus este una dintre marile povești de succes ale Uniunii Europene: este programul nostru cel mai cunoscut și mai popular. Schimburile Erasmus permit studenților să își îmbunătățească cunoștințele de limbi străine și să dezvolte competențe, precum capacitatea de adaptare, care le îmbunătățesc perspectivele de ocupare a unui loc de muncă. De asemenea, programul oferă oportunități pentru profesori și alte categorii de personal de a vedea în ce fel funcționează învățământul superior în alte țări și de a se întoarce acasă cu cele mai bune idei. Cererea pentru locuri depășește cu mult resursele disponibile în multe țări – unul din motivele pentru care intenționăm să extindem posibilitățile de studiu și formare în străinătate în noul nostru program pentru educație, formare și tineret Erasmus pentru toți.”

În anul universitar 2011/2012, peste 250.000 de studenți vor beneficia de pe urma programului Erasmus. Cele mai populare destinații pentru studenții sunt preconizate a fi Spania, Franța, Regatul Unit, Germania și Italia, în timp ce țările care trimit cei mai mulți studenți în străinătate sunt preconizate a fi Spania, Franța, Germania, Italia și Polonia. UE a alocat aproximativ 3 miliarde EUR pentru Erasmus pentru perioada 2007-13.

Erasmus pentru toți ar regrupa toate sistemele UE și internaționale actuale din domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului, înlocuind șapte programe existente1 cu unul singur. Aceasta va spori eficiența, va facilita solicitarea granturilor și va reduce duplicarea și fragmentarea. În cadrul noului program, obiectivul este ca până la 5 milioane de oameni, aproape dublu față de prezent, să aibă șansa de a studia, de a se forma sau de a preda în străinătate. Propunerea Comisiei este dezbătută în prezent de către statele membre și Parlamentul European, care decid viitorul buget.

Evenimente care marchează aniversarea

Manifestările cu ocazia celei de-a 25-a aniversare a programului Erasmus vor fi lansate astăzi la Bruxelles printr-o conferință care va evalua impactul programului și va dezbate viitorul acestuia. Danemarca, deținătoarea președinției UE în prima jumătate a anului 2012, va organiza, împreună cu Comisia Europeană, și o conferință legată de continuarea programului, la 9 mai, la Copenhaga. Aniversarea va fi sărbătorită și în cadrul unor evenimente organizate în statele membre.

„Ambasadori Erasmus” din cele 33 de țări care participă la program vor fi prezenți la multe dintre aceste evenimente. Ambasadorii, un student și un membru al personalului didactic, au fost aleși să reprezinte fiecare țară, pe baza impactului pe care Erasmus l-a avut asupra vieții lor profesionale și private; rolul lor este să încurajeze alți studenți și membri ai personalului didactic să profite de oportunitățile pe care acesta le oferă pentru a schimba vieți și a deschide orizonturi. În cadrul conferinței din mai, de la Copenhaga, ei vor prezenta „Manifestul Erasmus”, care va expune viziunea lor cu privire la dezvoltarea viitoare a mecanismului.

Context

Programul Erasmus s-a lansat în 1987 cu 3.244 de studenți tineri și aventuroși care au participat la experiențe de învățare într-una dintre cele 11 țări care au participat inițial la program. În prezent, la program participă 33 de țări - cele 27 de state membre ale UE, Croația, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Turcia.

În ultimii 25 de ani, programul a înregistrat o creștere constantă, atât în ceea ce privește numărul de studenți, cât și în ceea ce privește calitatea și diversitatea activităților propuse. Profesorii și alte categorii de personal, precum responsabilii pentru relații internaționale din cadrul universităților, care reprezintă adesea primul punct de contact pentru potențialii studenți Erasmus, pot beneficia de sprijinul UE pentru a preda sau pentru a fi formați în străinătate – aproape 40 000 au făcut aceasta în 2010/2011.

Stagiile efectuate în companii din străinătate au fost sprijinite prin Erasmus începând din 2007 și sunt tot mai populare. Până acum, s-au acordat deja granturi în acest scop pentru aproximativ 150 000 de studenți. În 2009/10, 35 000 de studenți (unul în șase din total) au ales un stagiu, ceea ce a reprezentat o creștere de 17 % față de anul precedent.

Pentru mai multe informații:

A se vedea, de asemenea, nota privind întrebările frecvente: Programul Erasmus (MEMO/11/54)

Mai multe despre programul Erasmus http://ec.europa.eu/education/erasmus

Interviuri video cu ambasadori Erasmus:

http://ec.europa.eu/education/erasmus/ambassadors_en.htm :

Tomás Sánchez López (inginer-șef de sistem la EADS)

Piroska Bakos (prezentatoare de știri la Televiziunea Ungară)

Maurizio Oliviero (profesor la Universitatea din Perugia, membru al grupului care elaborează constituția palestiniană; consultant pentru reforma sistemului judiciar din Afganistan)

Elena Luptak (profesoară de dans contemporan și coordonatoare Erasmus, Universitatea Konservatorium din Viena)

Persoane de contact :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

1 :

Programul de învățare pe tot parcursul vieții (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Tineretul în acțiune, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink și programul de cooperare bilaterală cu țări industrializate


Side Bar