Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. július 20.

Környezetvédelem: 268,4 millió euró 202 új környezeti projektre

Az Európai Bizottság jóváhagyta 202 új projekt finanszírozását az Unió LIFE+ környezetvédelmi programjának keretében. A projektek a természetvédelemmel, a környezetvédelmi politikával, az éghajlatváltozással, valamint a környezetre vonatkozó tájékoztatással és kommunikációval kapcsolatos tevékenységekre terjednek ki. A projektek összesen 516 millió eurós befektetést jelentenek, amelyhez az Európai Unió 268,4 millió euróval járul hozzá.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így fogalmazott: „A LIFE program és az élőhelyvédelmi irányelv 20. évfordulójának évében örömmel jelenthetem be, hogy az Unió az idén is támogatja az Európa-szerte megvalósuló színvonalas környezetvédelmi projekteket. A legújabb LIFE+ projektek továbbviszik a természetmegőrzésre, a környezet javítására és az éghajlatváltozás kezelésére irányuló, innovatív és a legjobb gyakorlattal kapcsolatos intézkedések húsz évvel ezelőtt megkezdett tendenciáját.”

A legutóbbi felhívásra, amely 2011 júliusáig állt nyitva, a 27 tagállamból 1 078 pályázat érkezett a Bizottsághoz. Ezek közül 202-t választottak ki társfinanszírozásra a program alábbi három összetevőjén keresztül: LIFE+ természet és biodiverzitás, LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás, valamint LIFE+ információ és kommunikáció. A projektekről e sajtóközlemény melléklete közöl részleteket (lásd MEMO/12/585).

A LIFE+ természet és biodiverzitás körébe tartozó projektek a veszélyeztetett fajok és élőhelyek védettségi állapotának javítására irányulnak. A Bizottság a környezetvédelmi szervezetek, kormányzati szervek és egyéb társulások által létrehozott partnerségek 268 javaslata közül 76 projekthez nyújt támogatást. A 22 tagállamban összesen 241,8 millió eurós összbefektetést jelentő projektek finanszírozásához az Európai Unió 136 millió eurót biztosít. A projektek közül 71 olyan természetvédelmi projekt, amely a madár- és/vagy az élőhelyvédelmi irányelv végrehajtásához és a Natura 2000 hálózat fenntartásához járul hozzá. A maradék öt projekt biodiverzitással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

A LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás keretében olyan kísérleti projektek megvalósítására kerül sor, amelyek innovatív szakpolitikai ötletek, technológiák, módszerek és eszközök fejlesztését szolgálják. A Bizottság a köz- és a magánszektorbeli szervezetek által benyújtott 607 javaslat közül 113 projekt részére ítélt meg támogatást. A nyertes projektek összesen 258,4 millió eurós befektetést jelentenek, amelyhez az Európai Unió mintegy 124,4 millió euróval járul hozzá.

Ebben a kategóriában a Bizottság több mint 31,4 millió eurót nyújt 23, közvetlenül az éghajlatváltozással foglalkozó projekthez, melyek összköltségvetése 67,8 millió euró. Ezen kívül számos egyéb projekt más témákon keresztül közvetetten fog kihatni az üvegházhatást előidéző gázkibocsátásokra. A hulladék és a víz, amelyek szintén kiemelt jelentőségű területek, 29, illetve 19 kiválasztott projekt témái.

A LIFE+ információ és kommunikáció a környezetvédelemi kérdésekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő projekteket, valamint az erdőtüzek megelőzését szolgáló képzéseket és tudatosságnövelő intézkedéseket foglalja magában. A Bizottság a köz- és a magánszférában működő természet- és/vagy környezetvédelmi szervezetek által benyújtott 203 javaslat közül 13 projektet támogat. A kilenc tagállamban megvalósítandó, 16,2 millió eurós összbefektetést jelentő projektek finanszírozásához az Európai Unió hozzávetőleg 7,2 millió eurót biztosít.

Előzmények

A LIFE+ környezetvédelmi célú európai pénzügyi eszköz, amelynek teljes költségvetése a 2007–2013 közötti időszakban 2,143 milliárd euró. A Bizottság minden évben egy LIFE+ pályázati felhívást tesz közzé.

További információ:

A melléklet tartalmazza a támogatott új projektek országok szerinti áttekintését és a kapcsolatfelvételi címeket:

http://ec.europa.eu/environment/life/news/press/index.htm#annexes2011"

A LIFE+ programmal kapcsolatos minden információt megtalál az alábbi honlapon: http://ec.europa.eu/life

Az érdeklődők az illetékes nemzeti hatóságokkal is kapcsolatba léphetnek az alábbi elérhetőségen:

http://ec.europa.eu/environment/life/contact/nationalcontact/index.htm

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar