Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. július 19.

Csalás elleni küzdelem: Csökkent az uniós pénzeszközöket érintő feltételezett csalások száma

A Bizottság az EU pénzügyi érdekeinek védelméről szóló éves jelentésében megállapította, hogy 2011-ben mintegy 35%-kal csökkenta az uniós költségvetést érintő csalások száma. A kohéziós politika terén 41%-kal kevesebb feltételezett csalás fordult elő, mint 2010-ben, a mezőgazdaság területén pedig 66%-kal esett vissza a bejelentett csalási ügyek száma. Az uniós pénzeszközök védelmében bevezetett hathatósabb intézkedések és jobb ellenőrzés mellett számos technikai fejlemény magyarázza a csalási arány 2011-es visszaesését. A kohéziós politika egyik programozási időszakának lezárása és az új mezőgazdasági ellenőrzési rendszer jelentéstételi követelményeinek szigorúsága szintén hozzájárult ahhoz, hogy a tavalyi évben kevesebb csalást jelentettek be, mint 2010-ben. Összesen 295 millió euró összegű uniós pénzeszközt – amely a költségvetés 0,2%-ának felel meg – érintett csalás, melyet az uniós jogszabályok értelmében vissza kell fizettetni. A Bizottság a jelentésében hangsúlyozza az uniós költségvetést érintő csalások további csökkentésének szükségességét, és számos ajánlást tesz a tagállamok felé, amelyek elősegíthetik e célkitűzés elérését.

Algirdas Šemeta, az adóügyekért, vámunióért, valamint az auditért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztos így nyilatkozott: „Az uniós költségvetés sérelmére elkövetett csalások számának csökkenése azt mutatja, hogy az e probléma megoldását célzó elszánt erőfeszítéseink kezdik meghozni gyümölcsüket. A küzdelem azonban még korántsem ért véget. A Bizottság fenntartja a csalásokkal szemben alkalmazott zéró tolerancia-politikáját, és nem engedi, hogy a csalók az adófizetők pénzének akár egyetlen centjét is eltulajdonítsák. A Bizottság a továbbiakban is megtesz minden olyan tőle telhető intézkedést, amely az uniós költségvetés védelmét szolgálja, és a tagállamoknak is fokozniuk kell erőfeszítéseiket e téren.”

Javulás mutatkozott a szabálytalanság és csalás által érintett uniós pénzeszközök visszafizettetése terén is: az elmúlt évben a Bizottság megközelítőleg 2 milliárd eurót szerzett vissza pénzügyi korrekció és behajtás formájában. Emellett a tagállamoknak is sikerült némi előrelépést elérniük a végső kedvezményezettekkel visszafizettetett összegek tekintetében, különösen az előcsatlakozási támogatás területén. A bizottsági jelentés arra ösztönzi a még alacsony visszafizettetési aránnyal rendelkező tagállamokat, hogy hajtsák végre a szükséges intézkedéseket, és alkalmazzanak vagyonelkobzást, amennyiben a kedvezményezettek nem fizetik vissza a szabálytalanság vagy csalás által érintett pénzösszegeket. Az uniós pénzügyi érdekek büntetőjog általi védelméről szóló közelmúltbeli bizottsági javaslat (IP/12/767) jelentősen elősegítheti a pénzeszközök visszafizettetését, valamint a csalók elrettentését.

A Bizottság 2011-ben több mint egy tucatnyi jogalkotási javaslatot vagy új kezdeményezést terjesztett elő az uniós pénzeszközöket érintő csalások elleni küzdelem javítása céljából (lásd MEMO/12/577)

Előzmények

A Szerződés 325. cikkével összhangban a Bizottság éves jelentést készít az EU pénzügyi érdekeinek védelméről, amelyben jelentést tesz az uniós pénzeszközöket érintő csalások leküzdését szolgáló intézkedésekről. A jelentés részletesen ismerteti továbbá a tagállamok által bejelentett feltételezett és megerősített csalások szintjét a teljes uniós költségvetésre vonatkozóan (azaz a bevételekre és a kiadásokra egyaránt), és ezáltal elősegíti annak értékelését is, hogy melyek a legveszélyeztetettebb területek, ami ugyanakkor célzott intézkedéseket tesz lehetővé uniós és nemzeti szinten egyaránt.

A bejelentett csalásokról és szabálytalanságokról, a visszafizettetésekről és tagállami jelentési szintekről szóló adatokon felül a Bizottság minden évben egy általa kiválasztott területen mélyreható elemzést végez. Az idei évben ez az elemzés a kohéziós politikára összpontosul. Az elemzés megállapítja, hogy a belső ellenőrzési és kockázatkezelési rendszerek terén sikerült haladást elérni, például a jogszabályi rendelkezések és iránymutatások, a közigazgatási eljárások, valamint az e területen a nemzeti hatóságok között folytatott együttműködés tekintetében. Mindazonáltal a tagállamoknak javítaniuk kell a közigazgatási vizsgálatok és bűnügyi nyomozások eredményeinek nyomon követését, ideértve a végső kezdeményezetteket érintő visszafizettetést a kohéziós alapok területén.

További információ:

Algirdas Šemeta, az adóügyekért és a vámunióért, valamint az auditért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htm

A jelentés a következő internetcímen érhető el:

http://ec.europa.eu/anti_fraud/about-us/reports/communities-reports/index_en.htm

Kapcsolattartók :

Emer Traynor (+32 2 292 15 48)

Natasja Bohez Rubiano (+32 2 296 64 70)


Side Bar