Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. július 17.

Környezetvédelem: A biocid termékek biztonságosabb szabályozása

A biocidokra vonatkozóan a mai napon olyan új szabályozás lép hatályba, amely jelentősen fokozza majd az emberi egészség és a környezet védelmét. A biocid termékek az emberekre vagy állatokra ártalmas, illetve a különféle anyagokban kárt okozó organizmusok kordában tartásához szükségesek. Mivel tulajdonságaik miatt veszélyt jelenthetnek az emberekre, az állatokra és a környezetre, körültekintő szabályozásuk elengedhetetlen. A biocid termékekre vonatkozó új rendelet révén az ilyen vegyipari termékek biztonságosabbá válnak, és engedélyezésük egyszerűbb lesz az EU piacán, ezáltal pedig javulni fog a biocidok belső piacon történő szabad mozgása.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így fogalmazott: „A rendelet egy újabb lépés a polgárok egészségének és a környezet védelmének magas szintű szavatolása felé. Azért hoztuk létre, hogy a piacon kizárólag biztonságos termékek legyenek elérhetők, és hogy a legveszélyesebb anyagok ne kerülhessenek forgalomba. Az engedélyezési eljárások egyszerűsítésének köszönhetően az új rendelet számottevő gazdasági előnnyel jár az Unió területén működő cégek számára.”

A biocidok mindennapi életünk részei; egyebek mellett a háztartásokban vagy a kórházakban használt fertőtlenítőszerek, a patkánymérgek, a rovarriasztók, a penészeltávolító spray-k és penészmentesítő festékek, és a víztisztító tabletták tartoznak közéjük. A biocid termékek 1998 óta esnek uniós szabályozás alá, és azóta csaknem ezer biocidot engedélyeztek a biocid termékek forgalomba hozataláról szóló irányelvnek megfelelően.

Az Európai Bizottság az irányelvet felülvizsgálta és úgy találta, hogy a hatóanyagok és a hatóanyagokat tartalmazó termékek engedélyezési folyamata egyszerűsíthető és optimalizálható. Az új szabályozás hatékonyabb rendelkezéseket tartalmaz a termékek engedélyeztetése, a termékekkel kapcsolatos követelmények meghatározása és a termékekkel összefüggő adatok megosztása tekintetében. A következő tíz évben mindez körülbelül 2,7 milliárd euró megtakarítást jelent az ipar számára.

Az új rendelkezések továbbá előírják az adatok kötelező megosztását, és ily módon nem csak csökkentik az állatkísérletek számát, hanem rugalmasabb és integráltabb hozzáállás kialakulását ösztönzik e téren. A kérelmek benyújtása, a döntések rögzítése és a nyilvánosságra hozott információk terjesztése egy külön e célra szolgáló IT-platformon (a biocid termékek nyilvántartásán) keresztül történik majd.

Az emberi egészség és a környezet védelme is fokozódik, mivel az új jogszabály hatálya mostantól a biocidokkal kezelt termékekre, például a bútorokra és az élelmiszerek csomagolására is kiterjed.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) főszerepet kap a szabályozás adminisztrációjában. Az ECHA részvételének legfőbb előnye, hogy több szakember fog e területtel foglalkozni. A humánerőforrások ugyanis jelenleg mind tagállami, mind uniós szinten rendkívül korlátozottak, ami késedelmeket okoz az engedélyezésben, valamint megnövekedett költségeket ró az iparra. Az ECHA száz munkatársa viszont csak a biocidokkal kapcsolatos ügyekkel foglalkozik a jövőben. Az ügynökség által adott vélemények száma 2014-ben várhatóan nyolcvan lesz, 2020-ra pedig eléri a háromszázat.

A következő lépések

A biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról szóló rendeletet 2013. szeptember 1-jétől kell alkalmazni. Ettől a dátumtól kezdve a cégek kétféle módon igényelhetik termékeik piacra bocsátásának engedélyezését. Az első – várhatóan leginkább a nagyvállalatok által igénybe vett – módozat szerint a cégeknek kérelmüket az ECHA-hoz kell benyújtaniuk, és ha az biztonságosnak találta a terméket, akkor engedélyezi annak Unión belüli forgalmazását. A második módozat valószínűleg az iparágban tevékenykedő számos kis- és középvállalkozás számára lesz vonzó, mivel a cégeknek ebben az esetben a nemzeti hatóságuknál kell kérelmet benyújtaniuk, hogy a terméket a saját országukban értékesíthessék. Miután megkapták az engedélyt, a kölcsönös elismerés elve alapján más tagállamokban is forgalmazhatják termékeiket.

További információ:

MEMO/12/571

http://ec.europa.eu/environment/biocides/regulation_2012.htm

Lásd még:

http://ec.europa.eu/environment/chemicals/index.htm

http://echa.europa.eu/regulations/biocidal-products-regulation

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 22953593)

Monica Westeren (+32 22991830)


Side Bar