Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 12 юли 2012 г.

35 млн. EUR за програми за готовност при бедствия през 2012 г.

Милиони хора от най-уязвимите и най-бедните общини в Централна Америка, Централна Азия и Кавказкия регион, Югоизточна Азия и Южна Африка ще се възползват от програмата на Европейската комисия за готовност при бедствия (DIPECHO). Тази година са предвидени 35 млн. EUR в помощ на онези, които са изложени на риск от природни бедствия.

„Засилването на устойчивостта на хората, които са изложени на природни стихии, е ключов елемент от нашата политика за хуманитарна помощ“, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

„От опит знаем, че прости мерки за готовност при бедствия като ранното предупреждение, къщите, повдигнати над земята, или предоставянето на лодки могат да доведат до спасяването на човешки живот, домове и поминък. За нас намаляването на риска от бедствия е инвестиция, а не разход: на практика едно евро, похарчено за мерки за готовност при бедствия, ни спестява 7 евро за реакция.“

Новите средства ще бъдат насочени към следните региони, които са особено уязвими на природни бедствия: 10 млн. EUR за Централна Америка (Коста Рика, Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Никарагуа, Панама), 11 млн. EUR за Югоизточна Азия (Камбоджа, Индонезия, Народна демократична република Лаос, Филипините, Източен Тимор и Виетнам, Бирма/Мианмар и Тайланд), 8 млн. EUR за Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан) и Кавказкия регион (Армения, Азербайджан и Грузия) и 6 млн. EUR за Южна Африка (Мадагаскар, Мозамбик, Малави и Намибия).

Програмата DIPECHO се стреми да намали въздействието от природните бедствия, включително наводнения, урагани, суши, земетресения, приливни вълни/цунами, вулканични изригвания, горски пожари и бури, чрез укрепване на способността за реагиране на местните общини и националните органи. Проектите предвиждат укрепване на инфраструктурата, обучение, повишаване на осведомеността, създаване или подобряване на местните системи за ранно предупреждение и планиране за извънредни ситуации.

Контекст

Програмата DIPECHO бе създадена през 1996 г. и понастоящем се изпълнява в Карибския басейн, Централна Америка, Южна Америка, Централна Азия, Кавказкия регион, Южна Азия, Югоизточна Азия, Индийския и Тихия океан. Основната цел е да се подобри способността за реагиране и устойчивостта на общините и обществените институции в зоните, изложени на риск.

DIPECHO се финансира по специален бюджетен ред, който с течение на годините нарасна от 8 млн. EUR през 1998 г. на 35 млн. EUR през 2012 г.

Важен стълб от програмата DIPECHO е подходът, ориентиран към хората и общините в онези региони на света, които са изложени на риск от бедствия. Този подход се оказа изключително успешен, тъй като освен въздействието върху намаляването на риска от бедствия се предоставя основа за партньорство в отдалечени райони.

Програмите DIPECHO спасяват човешки живот, какъвто беше случаят в Сан Антонио, Ел Салвадор, миналата година, когато тропическата депресия 12-Е засегна Централна Америка. В региона паднаха безпрецедентни проливни дъждове. Община Сан Антонио успя да организира евакуация, когато ситуацията стана животозастрашаваща. 600 живота бяха спасени благодарение на обучение, предоставено по линия на проект DIPECHO.

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Video on actions in Central America:

http://ec.europa.eu/echo/media/videos/2012/ECHO_Central_America_en.htm

Country factsheets for Guatemala:

http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/guatemala_es.pdf

Country factsheets for Nicaragua:

http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/nicaragua_es.pdf

Country factsheets for El Salvador:

http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/el_salvador_es.pdf

Country factsheets for Honduras:

http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/honduras_es.pdf

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)


Side Bar