Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai BizottsáG

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. július 11.

A személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának további csökkentése: az éghajlat, a fogyasztók, az innováció és a munkahelyek szempontjából egyaránt előnyös

Az Európai Bizottság a mai napon olyan célok végrehajtására irányuló javaslatokat terjesztett elő, amelyek révén 2020-ig jelentős mértékben csökkenni fog az új személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek (kisteherautók) szén-dioxid-kibocsátása.

A javaslatok a 2011-es 135,7 grammról és a 2015-re kötelezően előírt 130 grammos célértékről 2020-ra kilométerenként 95 grammra (g CO2/km) fogják visszaszorítani az új személygépkocsik átlagos kibocsátását. A kisteherautók szén-dioxid-kibocsátása a 2010-es 181,4 grammról (a rendelkezésre álló legfrissebb adat) és a 2017-re kötelezően előírt 175 gramm célértékről 2020-ra 147 g CO2/km-re fog csökkenni.

A 2020-ra meghatározott kötelező célértékek már szerepelnek a meglévő jogszabályokban, de azokat még végre kell hajtani. A Bizottság által végzett alapos műszaki és gazdasági elemzést követően a mai napon javasolt rendeletek meghatározzák az említett célkitűzések teljesítésének módszereit.

Connie Hedegaard, az Európai Unió éghajlat-politikai biztosa így fogalmazott: „Javaslatainkkal nemcsak az éghajlatot védjük és a fogyasztók pénzét takarítjuk meg, hanem egyúttal ösztönözzük az európai gépjárműipar innovációját és versenyképességét is. Ezáltal számos új munkahelyet is teremtünk, ami mindenki számára előnyös lesz. Ez egy újabb fontos lépés a versenyképes és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé. A szén-dioxid-kibocsátás 2020 utáni csökkentési programján belül több csökkentésre irányuló intézkedést kell előkészítenünk, amelyeket az érdekelt felekkel konzultálva fogunk fontolóra venni.”

Felhívjuk figyelmét a sajtóközlemény online változatában megtekinthető videofelvételre.

A fogyasztók nettó megtakarításai

A Bizottság elemzése szerint a 2020-as célkitűzések teljesíthetők, gazdaságilag megalapozottak és költséghatékonyak: a technológia már rendelkezésre áll, annak költsége a korábban vártnál jóval alacsonyabb lesz, végrehajtása jótékony hatást gyakorol majd a foglalkoztatásra és a GDP-re, valamint előnyös lesz a fogyasztók és az ipar szempontjából is.

Minden új személygépkocsi az első évben átlagosan mintegy 340 euró összegű üzemanyagot fog megspórolni tulajdonosának. A személygépkocsi élettartamát (13 év) tekintve pedig ez az összeg várhatóan összesen 2904–3836 eurót tesz majd ki a 2015. évi célkitűzéshez képest. A kisteherautók esetében az átlagos üzemanyagköltség-megtakarítás az első évben közel 400 euróra becsülhető, amely a 13 éves élettartamot tekintve 3363-4564 eurót tesz ki.

Összességében évente megközelítőleg 30 milliárd EUR üzemanyagköltséget lehet megtakarítani; a becslések szerint a célkitűzések az uniós GDP-t évente 12 milliárd euróval, a foglalkoztatásra irányuló ráfordítást pedig évente mintegy 9 milliárd euróval növelhetik. A javaslatoknak köszönhetően összesen 160 millió tonna, mai áron 70 milliárd EUR értékű olaj és a 2030-ig tartó időszakban megközelítőleg 420 millió tonna CO2 takarítható meg.

Az innováció és a versenyképesség ösztönzése

Az európai gépjárműipar elsősorban a jelentős fejlesztési beruházások, illetve a nagy keresletet támasztó hazai piac miatt a technológia terén vezető szerepet tölt be a világban. A javaslatok Bizottság által készített hatásvizsgálata szerint az ágazat nagy innovációs kapacitással és a versenytársakkal szemben jelentős komparatív előnnyel rendelkezik.

A 2020-as célkitűzések a beruházások számára egyértelmű és kiszámítható jogi környezetet kínálnak, valamint tovább ösztönzik a jármű- és alkatrészgyártók innovációját, megszilárdítva ezzel az uniós iparág komparatív előnyét. A CO2- vagy az üzemanyag-hatékonyságra vonatkozó hasonló előírások harmadik országokban való bevezetése növelné a CO2-kibocsátás csökkentésére irányuló technológiák és az Európában előállított hatékonyabb személygépkocsik iránti keresletet.

Munkahelyek megőrzése és teremtése

Az új technológiák és az üzemanyag-hatékonyság javításának szükségessége pozitív hatást fog gyakorolni az alkatrészek iránti keresletre. Az üzemanyag-hatékonyság várhatóan kedvező hatást gyakorol majd a foglalkoztatásra is, mivel az üzemanyag-hatékonyság emeli a személygépkocsik értékét és arányosan magasabb munkaerő-keresletet eredményez, hiszen a járműgyártás munkaerőigényes ágazat.

A következő lépések

A Bizottság az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak benyújtja a javaslatokat megvitatásra és a szokásos jogalkotási folyamatnak megfelelő elfogadásra. A javaslatok két meglévő rendeletet1 módosítanának, amelyek a személygépkocsikra vonatkozó 2015. évi és a könnyű haszongépjárművekre vonatkozó kötelező 2017. évi célkitűzések teljesítése érdekében kötelező érvényű követelményeket határoznak meg a gyártók számára. A rendeletekkel kapcsolatos végrehajtási intézkedések már érvényben vannak, a CO2-kibocsátás adatait évente figyelemmel kísérik.

Előzmények

A javaslatok hozzájárulnak ahhoz, hogy az uniós éghajlat-változási politikával és az Európai közlekedéspolitikáról szóló fehér könyvvel összhangban teljesülhessen azon uniós célkitűzés, miszerint az általános üvegházhatásúgáz-kibocsátás szintjét 2020-ig az 1990-es szint alá, azaz 20%-ra kell visszaszorítani. A személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek együtt teszik ki az uniós CO2-kibocsátás közel 15%-át, ideértve az üzemanyag-ellátásból eredő kibocsátást is.

További információ:

A személygépkocsik CO2-kibocsátásáról az Éghajlatpolitikai Főigazgatóság alábbi honlapján olvashat:

http://ec.europa.eu/clima/policies/transport/vehicles/cars/index_en.htm

A könnyű haszongépjárművek CO2-kibocsátásáról az Éghajlatpolitikai Főigazgatóság alábbi honlapján olvashat:

http://ec.europa.eu/clima/policies/transport/vehicles/vans/index_en.htm

A személygépkocsik 2011-re vonatkozó CO2-kibocsátásáról szóló EGT-ellenőrzési jelentés:

http://www.eea.europa.eu/publications/monitoring-co2-emissions-from-new

Lásd még:

MEMO/12/548

Kapcsolattartók:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Stephanie Rhomberg (+32 2 298 72 78)

1 :

A 443/2009/EK rendelet (személygépkocsik) és az 510/2011/EU rendelet (könnyű haszongépjárművek).


Side Bar