Navigation path

Left navigation

Additional tools

COMISIA EUROPEANĂ

Comunicat de presă

Bruxelles, 7 iulie 2012

Cercetători sprijiniți de UE în echipa aflată la originea descoperirii bozonului Higgs, denumit și „particula lui Dumnezeu”

Comisia Europeană a confirmat astăzi faptul că șase oameni de știință susținuți de acțiunile Marie Skłodowska-Curie pentru formare și mobilitate în domeniul cercetării ale Uniunii Europene au participat în mod direct la descoperirea bozonului Higgs, așa-numita „particulă a lui Dumnezeu”. Această particulă subatomică, considerată de experți ca fiind baza întregii materii din Univers, a fost identificată la CERN, Centrul European pentru Cercetare Nucleară de la Geneva, Elveția. Descoperirea a fost salutată ca fiind unul dintre cele mai spectaculoase progrese din istoria științei. Cei șase oameni de știință participă la o inițiativă sprijinită de UE și au primit finanțare în valoare de aproape 3,5 milioane EUR.

Suntem foarte mândri că șase dintre cercetătorii noștri au făcut parte din echipa aflată la originea descoperirii. Este cu siguranță visul oricărui cercetător să participe la o realizare de acest fel; sper că aceasta îi va încuraja să meargă și mai departe în încercarea lor de a extinde frontierele științei - și că munca lor va servi drept inspirație tinerelor și tinerilor care reprezintă următoarea noastră generație de cercetători”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil cu acțiunile Marie Skłodowska-Curie (MSCA).

Cei șase de oameni de știință au lucrat la proiectul „ACEOLE”, contribuind în mare măsură la descoperire. ACEOLE a contribuit la dezvoltarea sistemelor de citire a datelor utilizate în tunelul acceleratorului de particule pentru studiul coliziunilor hadronilor (Large Hadron Collider) de la CERN, unde a fost identificată particula.

Cercetătorii au utilizat „marele accelerator de hadroni” (Large Hadron Collider) cu o lungime de 27 de kilometri pentru a genera coliziuni între componente numite protoni la o viteză apropiată de cea a luminii. Ei analizează apoi fragmentele minuscule ale resturilor rezultate pentru a detecta urme de particule care există doar pentru o fracțiune de secundă înainte de a se dezintegra. Aceste particule a căror existență era incertă au făcut obiectul unei cercetări începute acum 45 de ani de profesorul Peter Higgs, un fizician britanic renumit, pentru a explica modul în care „materia” – de la stele și planete până la fiecare ființă umană și fiecare făptură din lume – este ținută împreună sau capătă „masă”.

Cei șase oameni de știință participanți la descoperire, care au primit finanțare din partea UE, au fost sprijiniți printr-un sistem specific de granturi UE în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie: „rețelele de formare inițială”, care ajută organizațiile de cercetare de vârf, publice și private, să ofere cercetare de cea mai înaltă calitate și să asigure formarea cercetătorilor în primele faze ale carierei lor.

Cercetătorii activi într-un alt proiect finanțat de UE, „TALENT”, au oferit sprijin operațional pentru experiment. Echipa lor dezvoltă instrumente de măsurare pentru o mai bună înțelegere a naturii exacte a noii particule. Alți cercetători finanțați de UE din așa-numitele sisteme MSCA „COFUND”, care sprijină programe de burse regionale, naționale și internaționale, au fost, de asemenea, implicați indirect în descoperire.

UE alocă peste 4,5 miliarde EUR în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie în perioada 2007-2013.

Context

Acțiunile Marie Skłodowska-Curie (MSCA, cunoscute anterior sub numele de „acțiunile Marie Curie”) au sprijinit 60 000 de cercetători având aproape 130 de naționalități diferite de la crearea programului în 1996. Mai mult de jumătate din cercetările sprijinite prin intermediul programului sunt dedicate problemelor societale, cum ar fi lupta împotriva cancerului, schimbările climatice și penuria de energie. 38% dintre cercetătorii care au primit finanțare sunt femei, iar IMM-urile reprezintă mai mult de jumătate din totalul întreprinderilor care participă la proiecte.

Programul investește în formarea și dezvoltarea carierei cercetătorilor în fiecare etapă, începând cu nivelul postuniversitar, oferind o formare doctorală de înaltă calitate pentru a promova în Europa cariere în domeniul cercetării competitive la nivel internațional. MSCA încurajează mobilitatea cercetătorilor între diferite sectoare, discipline și țări, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivelor inițiativei UE „Tineretul în mișcare” și ale Strategiei Europa 2020 pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică.

În cadrul propunerii Comisiei Europene pentru „Orizont 2020”, noul program de cercetare al UE pentru perioada 2014-2020, acțiunile Marie Skłodowska-Curie vor primi finanțare în valoare de 5,75 miliarde EUR pentru formarea a 50 000 de noi cercetători.

Programul este gestionat de Agenția Executivă pentru Cercetare (REA), un organism de finanțare al UE atașat Comisiei Europene începând cu 2009.

Pentru mai multe informații:

Site-ul internet dedicat acțiunilor Marie Skłodowska-Curie

Site-ul internet al comisarului Androulla Vassiliou

Urmăriți-o pe dna Androulla Vassiliou pe Twitter @VassiliouEU

Persoane de contact:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar