Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. július 7.

Uniós támogatást élvező kutatók az „isteni részecskét" azonosító kutatócsoportban

Az Európai Unió kutatást, képzést és mobilitást célzó Marie Skłodowska-Curie-fellépései (MSCA) hat olyan kutató munkáját támogatják, akiknek közvetlenül része volt a Higgs-bozon, az úgynevezett „isteni részecske” felfedezésében – erősítette meg a mai nap az Európai Bizottság. A Genfben működő európai nukleáris kutatólétesítménynek (CERN) sikerült azonosítania azt a szubatomi részecskét, mely a szakértők szerint a világegyetem valamennyi anyagának alaprészecskéjét képezi. A felfedezést a tudománytörténet egyik legjelentősebb áttöréseként üdvözölték. A hat érintett kutató támogatását egy közel 3,5 millió euró finanszírozásban részesülő uniós kezdeményezés biztosítja.

Roppant büszkék vagyunk arra, hogy a részecskét felfedező kutatócsoportban hat kutatónk szerepelt. Minden tudós álma, hogy részese legyen egy ilyen eredmény elérésének. Bízom abban, hogy mindez arra ösztönzi őket, hogy továbbhaladjanak a megkezdett úton, és szélesítsék a tudomány látókörét; remélem továbbá, hogy munkájuk inspirációt nyújt azoknak a fiataloknak, akik a tudósok következő generációját alkotják majd” – nyilatkozta a Marie Skłodowska-Curie-fellépésekért felelős európai biztos, Andrula Vasziliu.

A hat kutató az áttörő eredményhez jelentős mértékben hozzájáruló „ACEOLE” projektben vesz részt. A részecskét a CERN részecskegyorsítójában, a nagy hadronütköztető gyűrűben sikerült azonosítani; az ACEOLE az itt alkalmazott adatkiolvasó rendszerek fejlesztésében nyújtott segítséget.

A 27 kilométer hosszú nagy hadronütköztető alagútban a kutatók proton-proton ütközéseket hoztak létre a fénysebességet megközelítő sebességen. Ezt követően a keletkező törmelék parányi darabkáit átvizsgálják, olyan részecskék után kutatva, melyek felbomlásuk előtt mindössze a másodperc törtrészéig léteznek. E nehezen azonosítható részecskék vizsgálatát Peter Higgs professzor, az elismert egyesült királyságbeli fizikus 45 évvel ezelőtt kezdte meg, célja az volt, hogy magyarázatot találjon arra, hogy az anyagot – melyből a csillagoktól és bolygóktól kezdve az emberi testig és valamennyi élőlényig minden felépül – mi tartja össze, illetve az anyag minek köszönhetően tud tömeget képezni.

A felfedezésben érintett hat, uniós támogatásban részesülő tudós a Marie Skłodowska-Curie-fellépések egyik célzott uniós támogatási rendszerét vette igénybe: az „Alapképzési hálózatokat", mely az élen járó köz- és magánszektorbeli kutatószervezetek felsőszintű kutatásait és a pályafutásuk kezdetén álló kutatók készségfejlesztő tréningjeit támogatja.

Egy másik uniós finanszírozású projektben, a „TALENT” projektben részt vevő kutatók operatív támogatást nyújtottak a kísérlethez. A munkacsoport olyan mérőeszközöket fejleszt ki, melyek alkalmazásával jobban megismerhetők az új részecske pontos jellemzői. A felfedezésben közvetve olyan további kutatók is részt vettek, akik az MSCA regionális, nemzeti és nemzetközi ösztöndíjprogramokat finanszírozó „COFUND” rendszereinek támogatásában részesültek.

A Marie Skłodowska-Curie-fellépések keretében az EU a 2007–2013 közötti időszakra 4,5 milliárd eurót különített el.

Előzmények

A Marie Skłodowska-Curie-fellépések (MSCA, korábban Marie Curie-fellépések) a program 1996-os elindítása óta 60 ezer, közel 130 különböző nemzetiségű kutatónak nyújtottak támogatást. A program révén támogatásban részesülő kutatások több mint fele az olyan társadalmi kihívásokat célozza meg, mint például a rák elleni küzdelem, az éghajlatváltozás és az energiakészletek szűkössége. A támogatott kutatók 38 %-a nő, továbbá a kkv-k a projektekben részt vevő vállalkozások több mint felét teszik ki.

A rendszer a kutatók képzését és szakmai előmenetelét a posztgraduálistól kezdődően minden szinten támogatja, és lehetőséget teremt arra, hogy elsőrangú doktori képzésben vehessenek részt annak érdekében, hogy Európán belül előmozdítsák a nemzetközileg is versenyképes kutatói pályafutásokat. A Marie Skłodowska-Curie-fellépések ösztönzik továbbá a különböző ágazatok, tudományágak és országok közötti kutatói mobilitást, ekképp hozzájárulva az EU „Mozgásban az ifjúság" elnevezésű kezdeményezés célkitűzéseihez, akárcsak a foglalkoztatást és növekedést célzó Európa 2020 stratégiához.

A „Horizont 2020”-ra, azaz a 2014–2020 közötti időszakra szóló kutatási programra vonatkozó bizottsági javaslat értelmében a Marie Skłodowska-Curie-fellépések 5,75 milliárd eurós finanszírozáshoz jutnak, ami 50 ezer új kutató képzését teszi lehetővé.

A rendszer működtetéséért a Kutatási Végrehajtó Ügynökség (REA) felelős, mely 2009 óta az Európai Bizottsághoz tartozó uniós finanszírozási testület.

További információk

A Marie Sklodowska-Curie-fellépések honlapja

Andrula Vasziliu honlapja

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 229-59258)

Dina Avraam (+32 229-59667)


Side Bar