Navigation path

Left navigation

Additional tools

Uniós támogatást élvező kutatók az „isteni részecskét" azonosító kutatócsoportban

European Commission - IP/12/755   07/07/2012

Other available languages: EN FR DE DA ES NL IT SV PT FI EL CS ET LT LV MT PL SK SL BG RO

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. július 7.

Uniós támogatást élvező kutatók az „isteni részecskét" azonosító kutatócsoportban

Az Európai Unió kutatást, képzést és mobilitást célzó Marie Skłodowska-Curie-fellépései (MSCA) hat olyan kutató munkáját támogatják, akiknek közvetlenül része volt a Higgs-bozon, az úgynevezett „isteni részecske” felfedezésében – erősítette meg a mai nap az Európai Bizottság. A Genfben működő európai nukleáris kutatólétesítménynek (CERN) sikerült azonosítania azt a szubatomi részecskét, mely a szakértők szerint a világegyetem valamennyi anyagának alaprészecskéjét képezi. A felfedezést a tudománytörténet egyik legjelentősebb áttöréseként üdvözölték. A hat érintett kutató támogatását egy közel 3,5 millió euró finanszírozásban részesülő uniós kezdeményezés biztosítja.

Roppant büszkék vagyunk arra, hogy a részecskét felfedező kutatócsoportban hat kutatónk szerepelt. Minden tudós álma, hogy részese legyen egy ilyen eredmény elérésének. Bízom abban, hogy mindez arra ösztönzi őket, hogy továbbhaladjanak a megkezdett úton, és szélesítsék a tudomány látókörét; remélem továbbá, hogy munkájuk inspirációt nyújt azoknak a fiataloknak, akik a tudósok következő generációját alkotják majd” – nyilatkozta a Marie Skłodowska-Curie-fellépésekért felelős európai biztos, Andrula Vasziliu.

A hat kutató az áttörő eredményhez jelentős mértékben hozzájáruló „ACEOLE” projektben vesz részt. A részecskét a CERN részecskegyorsítójában, a nagy hadronütköztető gyűrűben sikerült azonosítani; az ACEOLE az itt alkalmazott adatkiolvasó rendszerek fejlesztésében nyújtott segítséget.

A 27 kilométer hosszú nagy hadronütköztető alagútban a kutatók proton-proton ütközéseket hoztak létre a fénysebességet megközelítő sebességen. Ezt követően a keletkező törmelék parányi darabkáit átvizsgálják, olyan részecskék után kutatva, melyek felbomlásuk előtt mindössze a másodperc törtrészéig léteznek. E nehezen azonosítható részecskék vizsgálatát Peter Higgs professzor, az elismert egyesült királyságbeli fizikus 45 évvel ezelőtt kezdte meg, célja az volt, hogy magyarázatot találjon arra, hogy az anyagot – melyből a csillagoktól és bolygóktól kezdve az emberi testig és valamennyi élőlényig minden felépül – mi tartja össze, illetve az anyag minek köszönhetően tud tömeget képezni.

A felfedezésben érintett hat, uniós támogatásban részesülő tudós a Marie Skłodowska-Curie-fellépések egyik célzott uniós támogatási rendszerét vette igénybe: az „Alapképzési hálózatokat", mely az élen járó köz- és magánszektorbeli kutatószervezetek felsőszintű kutatásait és a pályafutásuk kezdetén álló kutatók készségfejlesztő tréningjeit támogatja.

Egy másik uniós finanszírozású projektben, a „TALENT” projektben részt vevő kutatók operatív támogatást nyújtottak a kísérlethez. A munkacsoport olyan mérőeszközöket fejleszt ki, melyek alkalmazásával jobban megismerhetők az új részecske pontos jellemzői. A felfedezésben közvetve olyan további kutatók is részt vettek, akik az MSCA regionális, nemzeti és nemzetközi ösztöndíjprogramokat finanszírozó „COFUND” rendszereinek támogatásában részesültek.

A Marie Skłodowska-Curie-fellépések keretében az EU a 2007–2013 közötti időszakra 4,5 milliárd eurót különített el.

Előzmények

A Marie Skłodowska-Curie-fellépések (MSCA, korábban Marie Curie-fellépések) a program 1996-os elindítása óta 60 ezer, közel 130 különböző nemzetiségű kutatónak nyújtottak támogatást. A program révén támogatásban részesülő kutatások több mint fele az olyan társadalmi kihívásokat célozza meg, mint például a rák elleni küzdelem, az éghajlatváltozás és az energiakészletek szűkössége. A támogatott kutatók 38 %-a nő, továbbá a kkv-k a projektekben részt vevő vállalkozások több mint felét teszik ki.

A rendszer a kutatók képzését és szakmai előmenetelét a posztgraduálistól kezdődően minden szinten támogatja, és lehetőséget teremt arra, hogy elsőrangú doktori képzésben vehessenek részt annak érdekében, hogy Európán belül előmozdítsák a nemzetközileg is versenyképes kutatói pályafutásokat. A Marie Skłodowska-Curie-fellépések ösztönzik továbbá a különböző ágazatok, tudományágak és országok közötti kutatói mobilitást, ekképp hozzájárulva az EU „Mozgásban az ifjúság" elnevezésű kezdeményezés célkitűzéseihez, akárcsak a foglalkoztatást és növekedést célzó Európa 2020 stratégiához.

A „Horizont 2020”-ra, azaz a 2014–2020 közötti időszakra szóló kutatási programra vonatkozó bizottsági javaslat értelmében a Marie Skłodowska-Curie-fellépések 5,75 milliárd eurós finanszírozáshoz jutnak, ami 50 ezer új kutató képzését teszi lehetővé.

A rendszer működtetéséért a Kutatási Végrehajtó Ügynökség (REA) felelős, mely 2009 óta az Európai Bizottsághoz tartozó uniós finanszírozási testület.

További információk

A Marie Sklodowska-Curie-fellépések honlapja

Andrula Vasziliu honlapja

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 229-59258)

Dina Avraam (+32 229-59667)


Side Bar

My account

Manage your searches and email notifications


Help us improve our website