Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 7 Ιουλίου 2012

Η ΕΕ υποστήριξε ερευνητές στην ομάδα που ανακάλυψε το μποζόνιο Χιγκς ή το «σωματίδιο του Θεού»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα ότι 6 επιστήμονες που υποστηρίζονται από τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάρτιση και την κινητικότητα στην έρευνα συμμετείχαν άμεσα στην ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς ή του επονομαζόμενου «σωματιδίου του Θεού». Το υποατομικό σωματίδιο, το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι το θεμέλιο της ύλης του Σύμπαντος, εντοπίστηκε στον CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (European nuclear research facility) στη Γενεύη (Ελβετία). Η ανακάλυψη χαιρετίστηκε ως μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην ιστορία της επιστήμης. Οι 6 επιστήμονες συμμετέχουν σε πρωτοβουλία η οποία υποστηρίζεται από την ΕΕ και η οποία έλαβε χρηματοδότηση σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για το ότι η ομάδα που εργάστηκε για την ανακάλυψη περιελάμβανε 6 από τους ερευνητές μας. Η συμμετοχή σε μια τέτοια επιτυχία είναι το όνειρο κάθε επιστήμονα· ελπίζω ότι η επιτυχία αυτή θα ενθαρρύνει τους επιστήμονες να επιδιώξουν να επεκτείνουν τα σύνορα της επιστήμης – και ότι το έργο τους θα εμπνεύσει τα κορίτσια και τα αγόρια που θα είναι η επόμενη γενιά επιστημόνων» δήλωσε η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie.

Οι 6 επιστήμονες εργάστηκαν στο πλαίσιο του έργου «ACEOLE», του οποίου η συμβολή ήταν σημαντική για το επίτευγμα. Το έργο ACEOLE βοήθησε στην ανάπτυξη των συστημάτων ανάγνωσης δεδομένων που χρησιμοποιούνται στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC), τη σήραγγα επιτάχυνσης σωματιδίων; στον CERN, όπου εντοπίστηκε το σωματίδιο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων μήκους 27 χλμ για τις συγκρούσεις δεσμών πρωτονίων μεταξύ τους με ταχύτητα που πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός. Κατόπιν παρατηρούνται τα προϊόντα αυτών των συγκρούσεων (θραυσμάτων) για να ανιχνευθούν ίχνη σωματιδίων που υπάρχουν μόνο για ένα κλάσμα δευτερολέπτου πριν αποδομηθούν. Αυτά τα σωματίδια που δύσκολα γίνονται αντιληπτά, είναι αντικείμενο ερευνών που άρχισαν πριν από 45 χρόνια από τον καθ. Peter Higgs, έναν γνωστό βρετανό φυσικό, με σκοπό να εξηγηθεί πώς η «ύλη» -από τα αστέρια και τους πλανήτες μέχρι τον άνθρωπο και κάθε άλλο πλάσμα στον κόσμο – αποκτά «μάζα».

Οι 6 χρηματοδοτούμενοι από την ΕΕ επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη έλαβαν υποστήριξη από ένα ειδικό ενωσιακό πρόγραμμα επιδότησης στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie: τα «Δίκτυα αρχικής κατάρτισης», τα οποία υποστηρίζουν κορυφαίους δημόσιους και ιδιωτικούς ερευνητικούς οργανισμούς παρέχοντας υψηλού επιπέδου κατάρτιση στον τομέα της έρευνας και των δεξιοτήτων για ερευνητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους.

Ερευνητές από ένα άλλο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο, το «TALENT», προσέφεραν επιχειρησιακή υποστήριξη για το πείραμα. Η ομάδα ανέπτυξε εργαλεία μέτρησης ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η ακριβής φύση του νέου σωματιδίου. Επίσης, συμμετείχαν έμμεσα στην ανακάλυψη και άλλοι χρηματοδοτούμενοι από την ΕΕ ερευνητές που υποστηρίζονται από τα επονομαζόμενα MSCA «COFUND» προγράμματα, τα οποία υποστηρίζουν περιφερειακά, εθνικά και διεθνή προγράμματα υποτροφιών.

Η ΕΕ χορήγησε περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie κατά την περίοδο 2007 και 2013.

Ιστορικό

Οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA, πρώην γνωστές ως δράσεις Marie Curie) υποστήριξαν 60 000 ερευνητές περίπου από 130 διαφορετικές εθνικότητες από τη δημιουργία του προγράμματος το 1996. Περισσότερες από τις μισές από τις έρευνες που υποστηρίχθηκαν από το πρόγραμμα αφορούν κοινωνικές προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση του καρκίνου, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη ενέργειας. Το 38% των χρηματοδοτούμενων ερευνητών είναι γυναίκες και περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα έργα είναι ΜΜΕ.

Το πρόγραμμα επενδύει στην κατάρτιση και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των ερευνητών σε κάθε στάδιο από το μεταπτυχιακό επίπεδο, προσφέροντας υψηλής ποιότητας κατάρτιση σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών για την προώθηση ανταγωνιστικών σε διεθνές επίπεδο ερευνητικών σταδιοδρομιών στην Ευρώπη. Οι δράσεις Marie Curie ενθαρρύνουν τη διατομεακή, διεπιστημονική και διακρατική κινητικότητα των ερευνητών. Κατά τον τρόπο αυτό συμβάλλουν επίσης στην επίτευξη των στόχων της ενωσιακής πρωτοβουλίας «Νεολαία σε κίνηση» και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον «Ορίζοντα 2020», το νέο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie θα λάβουν 5,75 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 50.000 νέων ερευνητών.

Αρμόδιος για τη διαχείριση του προγράμματος είναι ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας, ο οποίος χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2009.

Περισσότερες πληροφορίες

Δικτυακός τόπος δράσεων Marie Skłodowska-Curie

Δικτυακός τόπος της Ανδρούλλας Βασιλείου

Η Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)


Side Bar