Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. július 6.

Hatodik SuperAlp!: a fenntarthatóságot előtérbe helyezve átkelni az Alpokon

Mintegy 1500 km hosszú, az uniós finanszírozású LIFE-projektek helyszíneit és az Európa szívében húzódó hegyvonulat egyedülálló értékeit megismertető utazás Szlovéniából kiindulva, Ausztrián és Olaszországon keresztül egészen a francia Grenoble városáig: hatodik alkalommal kerül megrendezésre a SuperAlp!. Az Alpesi Egyezmény állandó titkársága szervezte túra célja fenntartható módon átkelni az Alpokon.

Július 4. és 11. között a jelentősebb újságok és a nemzetközi média kanadai, francia, olasz, nepáli, román, szlovén, svájci és brit újságíróinak csoportja fog keletről nyugatra haladva, a személygépkocsi alternatíváját jelentő közlekedési eszközök széles repertoárját igénybe véve – vonaton, autóbusszal, biciklin és természetesen gyalog – átutazni az Alpokon. A SuperAlp! célkitűzéseinek egyike felhívni az emberek figyelmét, hogy tömegközlekedési eszközökkel is be tudják barangolni a hegyvidéket.

A 2012-es túra központi állomásaiként az újságírók ellátogatnak majd nyolc (egy szlovén, két osztrák, három olasz és két francia) LIFE-projekt helyszínére, ahol többek között a medvék visszatelepítését és a vízi ökoszisztémák megőrzését célzó projektek folynak.

Az idei SuperAlp! különlegessége, hogy a leginkább veszélyeztetett európai fajok és élőhelyek védelme érdekében elfogadott élőhelyvédelmi irányelv és a LIFE-program fennállásának 20. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságával együttműködve kerül megrendezésre. Az élőhelyvédelmi irányelv keretében született meg a védett területek legnagyobb összefüggő hálózata a világon, a Natura 2000, amely a 27 tagállamban összesen több mint 26 000 helyszínt foglal magába, és Európa területének közel 18%-át fedi le. E páratlan hálózat kialakítását a LIFE-kezdeményezés által biztosított pénzügyi támogatás tette lehetővé.

A globalizáció az Alpok hegyvidékét sem kíméli, és az itt felbukkanó kihívásokra hatékony megoldást csak az alpesi országok összehangolt intézkedései révén lehet találni. Az Alpok térségének nyolc tagállama és az Európai Közösség által 1991-ben aláírt nemzetközi szerződés, az Alpesi Egyezmény a hegység fenntartható fejlődésére irányuló aktív együttműködést és az ott élő emberek érdekeinek védelmét hivatott előmozdítani. Az EU madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelve, valamint a LIFE-eszköz elengedhetetlen támogatást nyújtanak az alpesi természetvédelem számára, és kulcsfontosságú szerepet játszanak abban is, hogy a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődés a hegység értékes biológiai sokféleségének megőrzésével és helyreállításával egyidejűleg menjen végbe.

További információ:

Az EU madárvédelmi irányelve:

http://ec.europa.eu/environment/nature/legislation/birdsdirective/index_en.htm

Az EU élőhelyvédelmi irányelve:

http://ec.europa.eu/environment/nature/legislation/habitatsdirective/index_en.htm

Natura 2000:

http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar