Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 4 juli 2012

Passagerares rättigheter: en ny app för smartelefoner visar alla dina rättigheter när du reser i sommar

Resenärer som är strandade på flygplatser eller väntar på försvunna väskor kan nu använda en app för att omedelbart kolla sina rättigheter på plats. I lagom tid för sommarsemestrarna har EU-kommissionen lanserat en app för smarttelefoner som omfattar flyg och järnväg och som fungerar på fyra olika mobilplattformar: Apple iPhone och iPad, Google Android, RIM Blackberry och Microsoft Windows Phone 7. Appen finns på 22 EU-språk. I dagsläget täcker den flyget och järnvägen, men den kommer även att omfatta busstrafik och båtresor från och med 2013, när dessa rättigheter börjar gälla.

– Hur många av oss har inte stått på en flygplats och känt oss frustrerade över folk som sagt åt oss att vi inte har några rättigheter fast vi vet att vi har det? säger EU-kommissionär Siim Kallas, som ansvarar för transport. Med den här appen kan miljontals resenärer enkelt få tillgång till rätt information om sina rättigheter när de bäst behöver det, alltså när oväntade situationer uppstår.

Om en resa inte går som planerat är det ofta en stressituation. Oavsett om det handlar om ett inställt flyg, ett charterhotell som inte motsvarar beskrivningen eller ändrade avgångstider för tåg blir situationen betydligt lättare att hantera om passageraren vet sina rättigheter.

För varje potentiellt problem förklarar appen passagerarnas rättigheter. Om t.ex. ett flyg blir inställt och passageraren sedan vägras ombordstigning kan han eller hon ha rätt till mellan 125 och 600 euro i ersättning. Om ens bagage skadas till följd av en olycka kan man likaså ha rätt till ersättning. Det är också bra att veta att järnvägsföretag och flygbolag är skyldiga att lämna tydlig information om prissättning och bistå passagerare med rörelsehinder.

Om du känner att dina rättigheter inte har respekterats ger appen också information om vem du ska kontakta för att klaga.

Under stora kriser, som med den isländska vulkanaskan 2010, kan appen också visa reseinformation och råd från EU-kommissionen.

Appen är ett led i EU-kommissionens kampanj Dina passagerarrättigheter nära till hands:

Användare av alla typer av smarttelefoner kommer att kunna ladda ned sidorna genom QR-koder:

Mer information om passagerares rättigheter finns på: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/index.html

Kontaktpersoner:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar