Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 4.7.2012

Matkustajien oikeudet käyttöön älypuhelinsovelluksella tänä kesänä

Matkustajat, jotka eivät ole päässeet lennoilleen tai jotka odottavat lentoasemilla kadonneita matkatavaroitaan, voivat nyt välittömästi tarkistaa oikeutensa älypuhelinsovelluksella. Euroopan komissio käynnisti juuri ajoissa ennen kesälomia älypuhelimille tarkoitetun sovelluksen, joka kattaa lento- ja raideliikenteen ja toimii seuraavilla neljällä mobiilialustalla: Applen iPhone ja iPad, Googlen Android, RIM Blackberry ja Microsoftin Windows Phone 7. Sovellus on saatavilla 22:lla EU:n kielellä. Sovellus kattaa toistaiseksi lento- ja raideliikenteen, ja sitä laajennetaan linja-auto/tilausbussiliikenteeseen ja laivaliikenteeseen niitä koskevien oikeuksien tullessa voimaan vuonna 2013.

"Kuinka moni meistä onkaan seissyt lentoasemalla ja turhautunut kuullessaan, ettei ole mitään oikeuksia vaikka hyvin tietää, että on. Tällä sovelluksella miljoonat matkustajat voivat saada matkustajien oikeuksia koskevat tiedot helposti silloin, kun he niitä eniten tarvitsevat: odottamattomissa tilanteissa," totesi liikenneasioista vastaava Euroopan komission varapuheenjohtaja Siim Kallas.

Jos matka ei suju odotetusti, on kokemus usein melko uuvuttava. Olipa lento peruutettu, pakettimatkahotelli ei vastaa mainoksia tai junan aikataulu on muuttunut, matkustajan on paljon helpompi suhtautua tilanteeseen, jos hän tuntee oikeutensa.

Sovellus selittää matkustajan oikeudet jokaisen mahdollisen ongelman suhteen. Esimerkiksi jos lento on peruutettu eikä matkustaja sen vuoksi pääse lennolle, hänellä voi olla oikeus 125–600 euron korvaukseen. Jos matkatavarat ovat vahingoittuneet, matkustajalla voi myös olla oikeus korvaukseen. On myös hyvä tietää, että lento- ja rautatieyhtiöiden on annettava selkeitä tietoja hinnoista ja avustettava liikuntarajoitteisia matkustajia.

Jos matkustaja katsoo, ettei hänen oikeuksiaan ole kunnioitettu, sovellus kertoo, keneen voi ottaa yhteyttä valittaakseen asiasta.

Laajan toimintahäiriön, esimerkiksi Islannin tulivuorituhkakriisin aikana vuonna 2010, sovellus voi myös antaa arvokkaita matkatietoja ja Euroopan komissiolta saatuja ohjeita.

Kyseinen sovellus on osa komission Tunne oikeutesi matkustajana -kampanjaa:

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Kaikki älypuhelinten käyttäjät pääsevät lataussivuille kaikilla laitteilla seuraavalla QR-koodilla:

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Lisätietoja matkustajien oikeuksista on osoitteessa
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/index.html.

Yhteyshenkilöt:

Helen Kearns (+32-2) 298 76 38

Dale Kidd (+32-2) 295 74 61


Side Bar