Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 4. juli 2012

Passagerrettigheder: Ny smartphone-app fortæller dig om dine rettigheder, mens du er på farten

Passagerer, som er strandet i lufthavnen, eller som venter på forsvunden bagage, kan nu bruge en ny smartphone-app til at tjekke deres rettigheder her og nu. Europa-Kommissionen har op til sommerferien lanceret en smartphone-applikation for fly- og togtransport, som kan bruges på fire mobilplatforme: Apple iPhone og iPad, Google Android, RIM Blackberry og Microsoft Windows Phone 7. Applikationen er tilgængelig på 22 EU-sprog og dækker fly- og togtransport. I 2013 bliver den udvidet til også at omfatte sø- og bustransport, når reglerne på dette område træder i kraft.

Siim Kallas, Europa-Kommissionens næstformand med ansvar for transport udtaler: "Hvor mange har ikke prøvet at stå i en lufthavn og føle sig frustreret over at få at vide, at man ikke har nogen rettigheder, når man ved, at det har man! Med denne applikation kan millioner af rejsende få nem adgang til de rette informationer om deres rettigheder som passagerer, når uventede situationer opstår, og de har størst brug for det."

Det kan være stressende, når en rejse ikke forløber som planlagt. Når en flyafgang bliver aflyst, når hotellet i pakkeløsningen ikke er som lovet, eller en togtid bliver ændret, er det nemmere at håndtere situationen, hvis du kender dine rettigheder.

Applikationen forklarer passagerrettighederne i hvert enkelt tilfælde. Hvis et fly eksempelvis aflyses, og du derfor bliver afvist ved boarding, kan du være berettiget til en kompensation på mellem 125 og 600 EUR. Hvis din bagage bliver beskadiget ved et uheld, kan du også være berettiget til kompensation. Det er ligeledes nyttigt at vide, at jernbane- og flyselskaber er forpligtet til at give klar information om priser og til at hjælpe passagerer med nedsat mobilitet.

Hvis du mener, at dine rettigheder er blevet krænket, kan applikationen fortælle dig, hvor du kan klage.

I større krisesituationer, som den vi oplevede med den islandske askesky i 2010, kan applikationen bruges til at finde rejseinformation og råd fra Europa-Kommissionen.

Applikationen er en del af Kommissionens kampagne ”Tag hånd om dine passagerrettigheder":

Enhver med en smartphone kan downloade applikationen på alle platforme ved at bruge QR-koden:

Yderligere oplysninger om passagerrettigheder kan findes på

http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/da/index.html.

Kontaktpersoner:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar