Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE HU SK BG RO

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 26. lipnja 2012.

Dunavska strategija: Povjerenik Hahn posjetit će podunavsku regiju od 27. lipnja do 1. srpnja i provjeriti napredak ostvaren strategijom

Godinu dana nakon pokretanja Dunavske strategije, u kojoj je okupljeno osam država članica i šest susjednih država, povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn namjerava obići regiju i upoznati ljude koji planove provode u djelo Prilika je to za neposredan uvid u napredak postignut makroregionalnom suradnjom i podizanje svijesti, na političkoj razini i u javnosti, o dodanoj vrijednosti ostvarenoj tom strategijom. Tijekom turneje u okviru koje će obići sedam zemalja – Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumunjsku i Bugarsku – povjerenik će se susresti s političarima na visokoj razini i dionicima. Također će obići raznovrsne projekte u okviru Dunavske strategije. Putovanje je planirano tako da se podudara s regionalnim proslavama Dana Dunava.

Prije posjeta povjerenik Hahn izjavio je: „Četrnaest podunavskih zemalja već ima koristi od pojačane suradnje u okviru Strategije. Od pokretanja Strategije praktično svakog tjedna pronalaze se projekti spremni za provedbu, a nove se mreže razvijaju u područjima poslovanja, inovacija, sigurnosti i mnogim drugim područjima. Želio bih se uvjeriti kako napreduju ekipe koje predvode ovu pionirsku inicijativu te ih potaknuti da ubrzaju provedbu mjera koje mogu pomoći otvaranju radnih mjesta i rastu“.

Dunavskom strategijom objedinjene su regionalne, istraživačke i prometne politike te politike zaštite okoliša, sigurnost, turizam i rast kako bi ta regija postala ugodnija za život i rad. Strategija je alat za ostvarivanje strategije Europa 2020. kojom se olakšava gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta u makroregiji. Predviđene su konkretne mjere kojima se ponajprije želi:

  • povećati obujam plovidbe Dunavom poboljšanjem njegove plovnosti i međupovezanosti

  • promicati inovativnost osnivanjem Dunavskoga inovacijskog fonda i poticanjem razmjene znanja

  • poboljšati konkurentnost povezivanjem poduzeća i uspostavom ciljane strukovne izobrazbe u obrazovnom sustavu.

Povjerenik će tijekom turneje obići i sljedeće projekte: projekt riječnog sliva „Istočno od Beča“, „Poslovni inkubator BIOS“ na sjeveroistoku Hrvatske te projekt mosta između Calafata i Vidina, gdje će prisustvovati zajedničkoj vježbi spašavanja na Dunavu na rumunjsko-bugarskoj granici.

Prezentacije za medije održat će se u Beču, Bratislavi, Budimpešti, Vukovaru, Novom Sadu, Viminiaciumu, Drobeta-Turnu Severinu te Vidinu. Priopćenja za tisak s iscrpnim programom za svaku zemlju objavljivat će predstavništva i delegacije EZ-a u tim zemljama.

Pozadina

Zemlje obuhvaćene Europskom strategijom za dunavsku regiju su: Njemačka (Baden Württemberg i Bavarska), Austrija, Mađarska, Češka Republika, Slovačka, Slovenija, Bugarska, Rumunjska, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija i Ukrajina.

Novost je makroregionalnoga pristupa način na koji se zemlje udružuju kako bi surađivale na zajedničkim projektima određivanjem ciljeva, usklađivanjem sredstava i zajedničkim radom na njihovome ostvarivanju. Makroregionalne strategije omogućuju bolji nadzor načina raspoređivanja postojećih sredstava, osiguravajući pritom ‘povezanost razmišljanja’ među različitim sektorima.

Akcijskim planom utvrđuju se prioriteti, određuju projekti i predlažu rokovi za djelovanje, dok se za koordinaciju svakog od 11 prioritetnih područja djelovanja (npr. transeuropske mreže, inovacije, MSP, zapošljavanje, kakvoća vode, sigurnost itd., vidi IP/11/124) odabiru različite zemlje i regije. Koordinatori su zaduženi za provedbu, a Komisija pozorno prati napredak u provedbi strategije.

Dan Dunava međunarodni je dan kojim se iskazuje čast Dunavu i njegovim pritocima te se obilježava njihova presudna uloga u opskrbi vodom, hranom i energijom te kao izvora prihoda i razonode. Obilježava se na obljetnicu Konvencije o zaštiti rijeke Dunav koja je potpisna u Sofiji (Bugarska) dana 29. lipnja 1994.

Sljedeći koraci: Prvi godišnji forum Strategije EU-a za dunavsku regiju (EUSDR) održat će se u Regensburgu u Njemačkoj od 27 do 28. studenoga 2012.

Dodatne informacije

Svakodnevno izvještavanje o putovanju povjerenika Hahna dunavskom regijom na njegovoj internetskoj stranici

http://www.danube-region.eu/

http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperate/danube/index_en.cfm

Commission Communication - EU Strategy for the Danube Region

www.danubeday.org

#EUSDR @EU_Regional

Fotografije dunavske turneje na Flickr

Kontakti:

Ton Van Lierop (+32 2 296 65 65)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)


Side Bar