Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. június 22.

Az egyéves születésnapját ünneplő átláthatósági nyilvántartás már 5150 regisztrált taggal rendelkezik; a Tanács csatlakozni kíván a kezdeményezéshez és nyilvános konzultációk indulnak

A Bizottság és az Európai Parlament közös, (az érdekérvényesítéssel, érdekképviselettel, lobbizással stb. foglalkozók számára létrehozott) átláthatósági nyilvántartása holnap (június 23-án) ünnepli egyéves születésnapját. Az online nyilvántartás – amely az uniós intézmények közötti innovatív együttműködést példázza – részletes információkat nyújt az európai polgároknak arról, hogy kik igyekeznek nézeteiket az európai politikai döntéshozók körében népszerűsíteni és ezáltal befolyásolni az uniós szakpolitikák alakulását.

Az évfordulóval egy időben az Európai Unió Tanácsa is úgy döntött, képviseltetni kívánja magát, és megfigyelő tagot küldött a nyilvántartás napi szintű igazgatásával foglalkozó közös titkárságba.

Maroš Šefčovič, a Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Az átláthatósági nyilvántartás működésének első éve roppant ígéretes volt. Már a regisztráltak száma is erről tanúskodik – eddig több mint 5150 szervezet vállalta, hogy az uniós intézményekkel való kapcsolattartás során betartják a vonatkozó magatartási kódexet, és a regisztráció üteme folyamatosan nő.”

„A megfigyelőként való részvétel melletti tanácsi döntés emellett azt jelzi a nyilvánosság számára, hogy a három legfontosabb uniós intézmény közös erőfeszítéseket tesz e fontos területen. Nagy örömömre szolgálna, ha a Tanács mielőbb teljes körűen részt venne az átláthatósági nyilvántartásban.”

A jövőre esedékes felülvizsgálati eljárás megalapozása és a nyilvántartás teljesítményére vonatkozó első éves jelentés előkészítését szolgáló adatgyűjtés érdekében nyilvános internetes konzultáció indult az érdekeltekkel, amely 2012. augusztus 31-éig tart.

Az évforduló a Bizottság 2008-ban bevezetett korábbi nyilvántartásának hivatalos lezárásával is egybeesik. A 12 hónapos átállási időszak során a régi nyilvántartásban szereplő szervezetek folyamatosan átkerültek az új nyilvántartásba, új regisztrációkra pedig már csak a közös átláthatósági nyilvántartásban volt lehetőség.

Előzmények

Az átláthatósági nyilvántartásra vonatkozó nyilvános konzultáció linkje: http://ec.europa.eu/transparency/civil_society/consultation/transparency_register_hu.htm

Az átláthatósági nyilvántartás linkje:
http://europa.eu/transparency-register/index_hu.htm

http://www.europarl.europa.eu/news/de/pressroom/content/20120625IPR47616/html/EU-Transparency-Register-over-5000-interest-groups-sign-up-in-first-year

Kapcsolattartók:

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)

Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)


Side Bar