Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Európai Bizottság

sajtóközlemény

Brüsszel, 21 június 2012

Adózás: a Bizottság felszólítja Magyarországot, hogy szüntesse meg a pálinka teljes körű jövedékiadó-mentességét

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy módosítsa a jogszabályt, amely bizonyos feltételek mellett mentesíti a gyümölcspárlatokat (a pálinkát) a jövedéki adó alól.

A magyar szabályozás értemében jövedékiadó-mentes a háztartások vagy a szeszfőzdék által személyes használatra előállított pálinka évi 50 liter mennyiségig.

Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály (a 92/83/EGK irányelv) harmonizálja. Az irányelv alapján Magyarország a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket 50%-kal csökkentheti évi 50 liter mennyiségig. A Magyarország által biztosított adómentesség meghaladja az uniós szabályozás által lehetővé tett mértéket.

A felszólítás indokolással ellátott vélemény formáját ölti, ami a kötelezettségszegési eljárás második szakaszának felel meg. Amennyiben a szabályozást nem hozzák két hónapon belül összhangba az uniós joggal, az ügyet a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

Előzmények

Az adózás és vám területét érintő kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos sajtóközlemények az alábbi oldalon érhetők el:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/infringements/infringement_cases/index_en.htm

Az uniós kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban további információk a MEMO/12/464 dokumentumban találhatók.

A tagállamokkal szemben indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos legfrissebb általános információk az alábbi címen érhetők el:

http://ec.europa.eu/eu_law/infringements/infringements_en.htm

Kapcsolattartók :

Emer Traynor (+32 2 292 15 48)


Side Bar