Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

sporočilo za medije

Bruselj, 21. junija 2012

Zahvaljujoč kampanji EU so znanost in inovacije zdaj stvar za punce

Evropska unija do leta 2020 potrebuje do milijon dodatnih raziskovalcev, zato je Komisija danes začela kampanjo, da bi več deklet navdušila nad znanostjo in spodbudila več žensk, da se odločijo za kariero raziskovalke. Ženske predstavljajo več kot polovico študentske populacije EU in 45 % vseh doktoric znanosti (doktorat), vendar le eno tretjino poklicnih raziskovalcev. Ženske doktorandke so tudi v inženirstvu in proizvodnji še vedno v manjšini. Triletna kampanja bo najstniška dekleta najprej poskusila navdušiti za študij znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (predmeti STEM). Nato se bo poudarek kampanje razširil še na študentke, da bi jih spodbudili k razmisleku o znanstveni karieri.

Komisarka za raziskave, inovacije in znanost Máire Geoghegan-Quinn je povedala: „Ta kampanja bo ženskam in dekletom pokazala, da znanost ne pomeni le starejših moških v belih haljah. Znanost zagotavlja fantastične možnosti za poklicno pot in priložnost za premik v naši družbi in naši prihodnosti. Slaba zastopanost žensk v sektorju, ki je bistvenega pomena za naše gospodarstvo, ni smiselna v času, ko se Evropa bori za večjo gospodarsko rast in nova delovna mesta. Upamo, da z zagotavljanjem pozitivnih vzornikov in pojasnjevanjem možnosti lahko prepričamo več mladih žensk, da se odločijo za znanost.“

Mladi ljudje običajno sprejmejo pomembne odločitve v zvezi s svojim poklicem v starosti od 13 do 17 let. Na tej stopnji izobraževanja se usmerijo proti znanstvenim predmetom ali stran od njih. Zato bo prvi del kampanje namenjen najstnicam v srednješolskem izobraževanju z geslom „Science: it's a girl thing“ („Znanost: to je za punce“). Druga faza bo namenjena spodbujanju študentk, da se odločijo za kariero znanstvenic.

Kampanja bo premagala stereotipe o znanosti ter pokazala mladim dekletom in ženskam, da je znanost zabavna in lahko zagotovi številne možnosti. Izzvala bo zastarele poglede na kariero v znanosti in pokazala, kako so sodobne raziskovalne prakse povezane z družbenimi potrebami. Raziskave in inovacije so ključne pri iskanju konkretnih rešitev za skupne izzive, kot so hrana in energetska varnost, okolje in podnebne spremembe ali boljše zdravstveno varstvo. Uveljavljene znanstvenice bodo delovale kot vzornice v medijih ter na posebnih prireditvah in delavnicah.

Ozadje

V kampanjo bo v letih 2012/2013 zajetih vseh 27 držav članic Evropske unije. V letu 2012 bodo prireditve najprej organizirane v šestih državah – Avstriji, Belgiji, Nemčiji, Italiji, na Nizozemskem in Poljskem. Kampanja prihaja v času, ko je Evropska komisija predlagala Obzorje 2020, program, ki bo povečal podporo za raziskave in inovacije na ravni EU od 55 milijard EUR v trenutnem sedemletnem proračunu na 80 milijard EUR za obdobje 2014–2020.

Uporabne povezave

Spletna stran kampanje: http://ec.europa.eu/science-girl-thing/

Spletna stran omrežja Facebook: www.facebook.com/sciencegirlthing

MEMO/12/465

Kontakta:

Michael Jennings (+32 22963388)

Monika Wcislo (+32 22986595)


Side Bar