Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 21. kesäkuuta 2012

EU:n kampanja innostaa tyttöjä luonnontieteisiin

Euroopan komissio käynnisti tänään kampanjan, jonka tavoitteena on saada tyttöjä kiinnostumaan luonnontieteistä ja rohkaista naisia tutkijan ammattiin. Nykytilanteeseen verrattuna EU:n arvioidaan tarvitsevan vuoteen 2020 mennessä jopa miljoona uutta tutkijaa. Yli puolet EU:n opiskelijoista on naisia, ja naiset suorittavat 45 % tohtorintutkinnoista. Naisten osuus tutkijan ammatissa toimivista on kuitenkin vain kolmannes. Tohtorintutkinnon suorittaneet naiset ovat edelleen vähemmistönä insinööritieteissä ja tuotantotekniikassa. Kolmevuotisessa kampanjassa pyritään ensin saamaan teini-ikäiset tytöt kiinnostumaan luonnontieteistä, teknologiasta, insinööritieteistä ja matematiikasta. Myöhemmin kampanjaa laajennetaan naisopiskelijoihin, joita rohkaistaan ryhtymään tutkijan ammattiin.

Tutkimus-, innovointi- ja tiedeasioista vastaava komissaari Máire Geoghegan-Quinn sanoi: ”Kampanjan tavoitteena on näyttää tytöille ja naisille, että luonnontieteisiin liittyy muutakin kuin valkotakkisia vanhoja miehiä. Luonnontieteissä on upeita uramahdollisuuksia, ja niiden avulla voi päästä vaikuttamaan merkittävästi yhteiskuntaamme ja tulevaisuuteemme. Luonnontieteet ovat taloudellemme elintärkeä ala, jolla tarvitaan enemmän naisia nyt, kun Eurooppaan pyritään luomaan lisää kasvua ja työllisyyttä. Toivomme, että pystymme tarjoamaan positiivisia roolimalleja ja avaamaan mahdollisuuksia, jotka houkuttelevat lisää nuoria naisia luonnontieteiden pariin.”

Nuoret tekevät uransa kannalta tärkeitä päätöksiä yleensä 13–17-vuotiaina. Tässä vaiheessa koulunkäyntiään he suuntautuvat joko luonnontieteisiin tai niistä poispäin. Tämän vuoksi kampanjan ensimmäisessä vaiheessa lähestytään toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevia teini-ikäisiä tyttöjä teemalla ”Science: it's a girl thing” (”Tiede on tyttöjen juttu”). Toisessa vaiheessa rohkaistaan naisopiskelijoita valitsemaan tiedenaisen ura.

Kampanjassa haastetaan luonnontieteisiin liittyviä ennakkokäsityksiä ja näytetään nuorille tytöille ja naisille, että luonnontieteissä piilee loistavia mahdollisuuksia ja että niiden opiskelu on hauskaakin. Tarkoituksena on myös kumota vanhentuneita käsityksiä tutkijan ammatista ja osoittaa, että nykyaikaiset tutkimuskäytännöt ovat vahvasti sidoksissa yhteiskunnan tarpeisiin. Tutkimus ja innovointi ovat avain ratkaisujen löytämiseen yhteisiin haasteisiin, joita ovat esimerkiksi ruoka- ja energiaturva, ympäristö ja ilmastonmuutos sekä parempi terveydenhuolto. Tunnetut naistutkijat toimivat roolimalleina tiedotusvälineissä sekä kampanjaan liittyvissä tapahtumissa ja työpajoissa.

Tausta

Kampanja toteutetaan Euroopan unionin kaikissa 27 jäsenmaassa vuosina 2012–2013. Vuonna 2012 tapahtumia järjestetään kuudessa maassa: Itävallassa, Belgiassa, Saksassa, Italiassa, Alankomaissa ja Puolassa. Euroopan komissio on ehdottanut Horizon 2020 ‑ohjelmasta EU-tukea tutkimukseen ja innovointiin 80 miljardia euroa vuosille 2014–2020, kun nykyisessä seitsemän vuoden budjetissa määrä on 55 miljardia euroa.

Hyödyllisiä linkkejä

Kampanjan verkkosivut: http://ec.europa.eu/science-girl-thing/

Facebook-sivu: www.facebook.com/sciencegirlthing

MEMO/12/465

Yhteyshenkilöt:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88)

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)


Side Bar