Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 21. juni 2012

EU-kampagne skal vise, at naturvidenskab og innovation også er for piger

EU får brug for yderligere en million forskere inden 2020. På den baggrund har Europa-Kommissionen i dag lanceret en kampagne, som skal gøre piger mere interesserede i naturfag og opmuntre flere kvinder til at gå forskervejen. Kvinder udgør mere end halvdelen af EU’s studerende og tegner sig for 45 % af alle med en ph.d.-grad, men de udgør kun en tredjedel af forskerstanden. Der er ligeledes kun få kvinder, som tager en ph.d. inden for ingeniør- og fremstillingsfagene. Kampagnen, som skal køre i tre år, vil i første omgang sigte mod at få teenagepiger til at vælge en uddannelse inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvirksomhed eller matematik. Fokus vil herefter være på at motivere unge kvindelige studerende til at vælge en forskerkarriere.

EU-kommissær for forskning, innovation og videnskab, Máire Geoghegan-Quinn, udtaler: “Denne kampagne vil vise piger og kvinder, at naturfag ikke kun er gamle mænd i hvide kitler. Der findes fantastisk gode karrieremuligheder inden for det naturvidenskabelige område, hvor der er mulighed for at gøre en forskel for vores samfund og vores fremtid. Det giver ingen mening, at kvinder er underrepræsenterede i en så vigtig sektor i en tid, hvor Europa kæmper for mere vækst og flere job. Ved at fremhæve positive rollemodeller og forklare mulighederne håber vi at kunne overtale flere unge kvinder til at vælge de naturvidenskabelige fag.”

Unge mennesker træffer ofte vigtige uddannelsesvalg, når de er mellem 13 og 17 år. Det er på det tidspunkt i deres uddannelse, at de vælger naturfag til eller fra. Derfor vil første del af kampagnen henvende sig til teenagepiger på de øverste klassetrin under sloganet ”Science: it's a girl thing” (”Naturfag: også for piger”). Kampagnens anden fase vil opmuntre kvindelige studerende til at vælge forskervejen.

Kampagnen vil gøre op med naturvidenskabens stereotyper og vise unge piger og kvinder, hvor sjovt naturfag kan være, og hvor gode karrieremuligheder der er på området. Den vil ligeledes udfordre vores forældede syn på naturvidenskabelige karrierer og vise, hvordan moderne forskningsmetoder og samfundsbehov går hånd i hånd. Forskning og innovation er nødvendig for at kunne møde de udfordringer, der er forbundet med fødevare- og energisikkerhed, miljø- og klimaforandringer og et bedre sundhedsvæsen. Etablerede kvindelige forskere skal fungere som rollemodeller i medierne og ved specifikke arrangementer og workshops.

Baggrund

Kampagnen vil vare i perioden 2012-2013 i alle 27 EU-medlemsstater. I 2012 løber de første arrangementer af stablen i Østrig, Belgien, Tyskland, Italien, Nederlandene og Polen. Kampagnen starter på et tidspunkt, hvor Europa-Kommissionen har fremlagt Horisont 2020-programmet, som skal øge EU’s investeringer i forskning og innovation til 80 mio. EUR i perioden 2014-2020 sammenlignet med de 55 mio. EUR, der er afsat i den nuværende syvårige budgetperiode.

Nyttige links

Kampagne-webstedet: http://ec.europa.eu/science-girl-thing/

Facebookside: www.facebook.com/sciencegirlthing

MEMO/12/465

Kontaktpersoner:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88)

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)


Side Bar