Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 20 юни 2012

Европейската комисия засилва своята хуманитарна помощ за Сирия по време на посещението на комисар Георгиева при сирийските бежанци

Европейската комисия увеличава хуманитарна си помощ с 10 млн. EUR за засегнатите от ескалиращото насилие в Сирия, обяви днес комисар Кристалина Георгиева по време на посещение в бежански лагер в Турция.

Комисарят по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи направи съобщението в Килис, където тя се срещна със сирийци, принудени да избягат от страната си поради влошаващата се ситуация. Тя бе придружена от турския министър по европейските въпроси Егемен Баъш.

С удвояването на хуманитарната помощ сумата, изразходвана от Европейската комисия в отговор на Сирийската криза, става 43 млн. EUR. 23 млн. EUR от тях са от Европейския инструмент за съседство и партньорство. Хуманитарните дейности ще осигурят подслон, храна, медицински и здравни материали, питейна вода, подобрена канализационна структура, както и стоки от първа необходимост за домакинството. Те ще помогнат на приблизително 700 000 души, засегнати от продължаващото насилие както в Сирия, така и в съседните държави. Държавите — членки на Европейския съюз са предоставили 24,6 млн. EUR под формата на хуманитарна помощ.

Над една трета от приблизително 87,000 души, бягащи от насилието в Сирия, намериха убежище в Турция.

В Килис комисар Георгиева заяви : „В това време на отчаяние мислено съм с всички тези хора, които страдат неизмеримо в резултат на безразборното насилие в Сирия. Изгледите са за продължителна гражданска война и очаквам мащабът на хуманитарните предизвикателства да се увеличи драматично. Ще продължим да подкрепяме невинните жертви на насилието и днес повтарям призива си към всички страни в сраженията да пощадят човешкия живот, да зачитат правата на човека и да осигурят закрила и помощ на тези, които се опитват да предоставят помощ за облекчаване на положението на най-уязвимите.“

Посещението на комисар Георгиева на турската границата със Сирия се провежда в Световния ден на бежанците. „Този ден съм рамо до рамо със сирийците, но не мога да забравя мъжете, жените и децата по целия свят, които не по своя вина се намират далеч от домовете си, гладни и уплашени. От Мианмар до Конго, тези от нас, които имат шанса да живеят в условия на комфорт и сигурност, имат само бегла представа за съдбата на бежанците. Нека помислим за щедростта на страни като Йемен, която е приютила стотици хиляди африкански бежанци, въпреки че все още е една от най-бедните страни в света, самата тя с тежки хуманитарни нужди.

„Това е ярък пример за всички нас за несломим човешки дух на солидарност към по-необлагодетелстваните в момент на нужда.“

Комисията ще продължи да предоставя своите хуманитарни средства чрез партньори, включително Международния комитет на Червения кръст и Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, както и Агенцията на ООН за бежанците.

Контекст

Между 1,5 и 3 милиона души са засегнати от насилието в Сирия, а цялото цивилно население страда от недостиг на храна и гориво. Приблизително над 87 000 души вече са избягали от страната, като техният подслон и закрила се осигуряват от съседните държави, най-вече Турция, Ливан, Йордания и Ирак. Приемащите бежанците държави се стараят да посрещнат най-основните нужди на бежанците и да им гарантират минимална закрила. Въпреки това на нито един от бягащите сирийци не е предоставен пълен статут на бежанец, което ги лишава от дългосрочни решения.

Увеличаването на насилието ограничава възможностите на хуманитарните работници в Сирия да предоставят помощ от първа необходимост на нуждаещите се. Липсата на информация също пречи на международната общност да анализира и наблюдава цялостната ситуация и по този начин се спъва една пълна и всеобхватна хуманитарна реакция.

След повече от година вълнения и въпреки присъствието на наблюдателите на ООН в страната, положението на място остава критично, а достъпът — по-ограничен от всякога. Сирийският арабски Червен полумесец е основната организация, занимаваща се с оценка на нуждите, определяне на най-уязвимите групи от населението и регистрирането и разпределянето на продукти за хуманитарна помощ.

За повече информация:

MEMO/12/456 - Q/A: За работата на Европейската комисия за оказване на помощ на бежанците

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)


Side Bar