Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE LV

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 18 юни 2012 г.

Продоволствената криза в района на Сахел– Комисията увеличава помощта си и стартира партньорство за устойчивост в района на Сахел

Европейската комисия увеличава хуманитарната си помощ в района на Сахел с 40 млн. EUR, с което размерът на помощта за преодоляване на продоволствената криза достига 337 млн. EUR. Това допълнително финансиране се предоставя само няколко седмици преди очакваната връхна фаза на кризата в този район, където 18 милиона души са застрашени от глад.

Увеличението на средствата се случва точно когато Европейската комисия е домакин на среща на високо равнище, посветена на продоволствената криза в района на Сахел. На нея ще присъстват международни дарители, представители на Сенегал, Гамбия, Буркина Фасо, Мали, Мавритания, Нигер, Чад и Нигерия, както и международни и местни организации. Сред участниците са Валери Амос, заместник-главен секретар на ООН по хуманитарните въпроси и Нанси Линдборг, помощник-администратор за демокрация в USAID.

Срещата има за цел установяването на ново партньорство за укрепване на устойчивостта в района на Сахел при бъдещи кризи. Инициативата, наречена AGIR Sahel Alliance Globale pour l'Initiative Resilience (световен алианс за инициативата за устойчивост) има за основна цел: да се гарантира, че хората в района на Сахел могат да се справят по-добре с бъдещи суши.

Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, заяви: „Това финансиране е предназначено за спасяване на живота на хора при спешни ситуации. Това е нашият последен шанс да достигнем до хората, когато кризата е във връхната си фаза. В момента хората в района на Сахел се опитват да съберат последното останало зърно от изчерпаните запаси. Единствените останали възможности пред тях са да продадат своите животни, земеделски сечива и да изядат семената, предвидени за посев за следващата реколта. Настоящото финансиране има за цел да помогне на хората да избегнат този отчаян избор. Така те ще бъдат по-устойчиви, за да посрещнат възможни бъдещи сътресения.“

Комисарят по развитието Андрис Пиебалгс добави: „Днес е трудно да приемем, че има хора, които не разполагат с достатъчно храна. Това може да бъде избегнато, като се работи с държавите от района на Сахел и с международните партньори за изграждане на добри земеделски системи с цел предотвратяване на бъдещи кризи. Такава устойчивост обаче не може да бъде постигната бързо. Инициативата AGIR Sahel ще обедини всички ключови участници в това предизвикателство и ще предостави на хората в района надежда за по-стабилно бъдеще в дългосрочен план. ЕС ще поеме своята роля, като съсредоточи помощта си върху селското стопанство и продоволствената сигурност през следващите години. Това е една от ключовите предпоставки за изграждане на устойчив и приобщаващ растеж“.

Европейската комисия е водещ хуманитарен донор в тазгодишната продоволствена криза в района на Сахел. Предоставеното от нея финансиране достигна до близо 7 милиона души. Комисията предостави подкрепа веднага щом се появиха предупредителни сигнали за възникване на глад през 2011 г. и продължи да заема челна позиция в международните усилия за намаляване на спешните нужди предвид предстоящата връхна фаза на кризата през следващите седмици.

Предложената днес сума в размер на 40 млн. EUR е предназначена за щедри програми за изхранване на деца и за раздаване на храна за най-бедните домакинства. Там където на местните пазари все още се намират хранителни продукти, средствата ще бъдат използвани за раздаване на пари в брой, за да могат хората сами да си закупят храна. С част от тези средства ще се подпомогне предоставянето на храна, вода, здравни грижи и подслон на около 400 000 малийци, разселени поради конфликт.

Контекст

Събитието

Европейската комисия покани на срещата представители на високо равнище от държавите  членки на ЕС, САЩ, Бразилия, Норвегия, ООН, Световната банка, Африканската банка за развитие, Организацията за ислямско сътрудничество, както и посланици на държави от района на Сахел и представители на две регионални организации (Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) и Западноафриканския икономически и валутен съюз (UEMOA) и представители на гражданското общество. Срещата е посветена на намирането на трайно решение на продоволствените кризи и на кризите, свързани с храненето, от които страда районът на Сахел в Западна Африка.

ЕС в района на Сахел

Европейската комисия бе не само водещ донор на средства по отношение на тази криза, но реагира първа в ранния етап на кризата, в края на 2011 г. (като през ноември 2011 г. предостави средства в размер на 10 млн. EUR). Благодарение на това, че навременното предупреждение доведе до ранни действия, бе спасен животът на хиляди хора измежду 18 милиона души от 8 държави в района на Сахел, засегнати от тази продоволствена криза. Помощта на Комисията достига проактивно до най-уязвимите: един милион деца на възраст под две години и 500 000 бременни и кърмещи жени.

За да се реши хроничният проблем, свързан с продоволствената сигурност в района на Сахел, в допълнение към сумата от 337 млн. EUR, разпределена за настоящата продоволствена криза и за конфликта в Мали, се отпускат още 208 млн. EUR за финансиране на текущи проекти в областта на продоволствената сигурност. Така общият бюджет на Комисията за по-голяма продоволствена сигурност в района на Сахел достига над 500 млн. EUR.

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)


Side Bar