Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. június 15.

Lehet, hogy az Ön városa lesz 2015-ben Európa Zöld Fővárosa?

A Bizottság a mai napon megkezdi az Európa Zöld Fővárosa Díj 2015. évi várományosának keresését. Az Európa Zöld Fővárosa Díj a környezetbarát városi életmód kialakításában élen járó azon városoknak járó elismerés, amelyek ösztönzőleg hathatnak más városokra is. Ez az évente odaítélt díj az európai városok kellemesebb, egészségesebb, „élhetőbb” lakóhellyé válását kívánja előmozdítani.

Janez Potočnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa így nyilatkozott: „Az Európa Zöld Fővárosa Díj reflektorfénybe állítja a városi környezet javítását és a fenntartható növekedés elősegítését célzó helyi erőfeszítéseket. Európa hatodik, 2015-ös Zöld Fővárosát keressük – ennek kapcsán arra biztatom a városokat, hogy pályázzanak és használják ki ezt az alkalmat arra, hogy áttekintsék és kiemeljék a környezetvédelem terén elért eredményeiket, és fenntartható jövőt tervezzenek polgáraik számára.”

A díj három legfőbb célja:

  • azon városok kitüntetése, amelyek következetesen magas környezetvédelmi céloknak felelnek meg;

  • a városok bátorítása arra, hogy a környezet állapotának jövőbeni javításával és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban nagyratörő célokat fogalmazzanak meg; továbbá

  • ösztönző példa bemutatása más városok számára, valamint a bevált gyakorlatok és tapasztalatok népszerűsítése Európa-szerte.

Bármely, a 200 000 főt meghaladó lakossággal rendelkező európai város pályázhat az „Európa Zöld Fővárosa 2015” címre. A díj elnyeréséért az uniós tagállamok, a csatlakozó országok (Horvátország), a tagjelölt országok (Törökország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró, Izland és Szerbia) és az EGT-országok (Norvégia és Liechtenstein) városai szállhatnak versenybe. Azokból az országokból, ahol nincs 200 000 főnél népesebb város, a legnagyobb város pályázhat.

A pályázatok elbírálására az alábbi 12 mutató alapján kerül sor: helyi hozzájárulás a globális éghajlatváltozás mérsékléséhez, fenntartható közlekedés, fenntartható területrendezést megtestesítő városi zöld területek, a természet és a biodiverzitás promóciója, levegőminőség, zajvédelem, hulladékkezelés, vízfogyasztás, szennyvíztisztítás, ökoinnováció és fenntartható foglalkoztatás, a helyi hatóság környezetvédelmi központú vezetése, valamint energiahatékonyság.

A városok online, a www.europeangreencapital.eu oldalon pályázhatnak. Az „Európa Zöld Fővárosa 2015” címre vonatkozó pályázatok benyújtási határideje 2012. október 15. A díj odaítéléséről döntő nemzetközi bírálóbizottságot egy, a különböző környezetvédelmi területeket képviselő elismert szakértőkből álló testület támogatja. A győztest 2013 júniusában hirdetik ki.

Háttér-információk

Az Európa Zöld Fővárosa Díj egy, a környezettudatos városok által indított kezdeményezés gyümölcse. Az elképzelés eredetileg Jüri Ratasnak, Tallinn korábbi polgármesterének javaslata nyomán született egy 2006. május 15-én tartott tallinni találkozón, amelyen tizenöt európai város és az észt városokat tömörítő szövetség közös egyetértési nyilatkozatot írt alá a díj létrehozásáról.

Eddig – 2010 és 2013 között – négy város, Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz és Nantes nyerte el ezt a rangos díjat. 2014 Zöld Fővárosát június 29-én hirdetik ki.

Európa társadalma mára alapvetően elvárosiasodott, négy európai polgárból három városban él. Társadalmunk legtöbb környezeti kihívása a városokkal összefüggésben jelentkezik, de ugyanezekből a térségekből származik a problémák megoldásához szükséges elkötelezettség és innováció is. Az Európa Zöld Fővárosa Díjjal kapcsolatos kezdeményezés célja ezen erőfeszítések támogatása, illetve jutalmazása annak érdekében, hogy a városok további intézkedéseket tegyenek, valamint hogy bemutassák és elősegítsék a bevált gyakorlatok európai városok közötti cseréjét.

Amellett, hogy ösztönzőleg hatnak más városokra, az, hogy új oldalukról mutatkozhatnak be, növeli a győztes városok jó hírét, illetve vonzerejét a jövőbeni turisták, munkavállalók és lakosok számára.

További információ:

www.europeangreencapital.eu

Twitter: @EU_GreenCapital

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar