Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 14 Ιουνίου 2012

Δικαιώματα επιβατών: εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα οι αθέμιτες αρνήσεις επιβίβασης για τους αναπήρους επιβάτες των αεροπορικών μεταφορών, δηλώνει η Επιτροπή

Πολλοί επιβάτες των αεροπορικών μεταφορών οι οποίοι είναι ανάπηροι ή με μειωμένη κινητικότητα εξακολουθούν να συναντούν προβλήματα λόγω αδικαιολόγητης άρνησης επιβίβασης και άλλες αθέμιτες απαιτήσεις όταν επιχειρούν να ταξιδεύσουν. Καθώς χιλιάδες αναπήρων αθλητών της Παραολυμπιάδας και θεατές ετοιμάζονται να ταξιδεύσουν στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, η Επιτροπή δημοσίευσε κατευθύνσεις για να διευκρινισθούν τα δικαιώματα των επιβατών αυτών κατά την αεροπορική μεταφορά τους.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Siim Kallas, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις μεταφορές, δήλωσε: «Η αναπηρία είναι ήδη αρκετά σκληρό πρόβλημα στη ζωή: τα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν φθάνετε στο αεροδρόμιο».

Οι κατευθύνσεις καλύπτουν τους ταξιδιώτες σε όλους τους αερολιμένες της ΕΕ και τις δραστηριότητες των αερομεταφορέων της ΕΕ σε όλον τον κόσμο. Καλύπτουν επίσης τους μη ενωσιακούς αερομεταφορείς που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη ή των οποίων οι πτήσεις αναχωρούν από την Ευρώπη.

Σκοπός είναι να διευκρινισθούν οι κείμενοι κανόνες τις ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς (Κανονισμός (ΕΚ) 1107/2006). Οι κανόνες πραγματεύονται προβλήματα σε 22 πεδία που συνδέονται με την πρόσβαση στις αερομεταφορές χωρίς διακρίσεις.

Τα κύρια θέματα είναι:

1. Προειδοποίηση: Στις κατευθύνσεις τονίζεται η σημασία της προειδοποίησης. Για να είναι σε θέση οι πάροχοι υπηρεσιών (αερολιμένες ή αεροπορικές εταιρείες) να μεριμνήσουν για τη ζητούμενη συνδρομή, είναι ουσιαστικό οι επιβάτες με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα να γνωστοποιούν τι χρειάζονται τουλάχιστον 48 ώρες πριν τη δημοσιευμένη ώρα αναχώρησης της πτήσης.

2. Αδικαιολόγητη άρνηση επιβίβασης: Επιβάτες αναφέρουν επανειλημμένα προβλήματα άρνησης επιβίβασης και ασυμβίβαστων απαιτήσεων για ιατρικά πιστοποιητικά και για τους επιβάτες με συνοδούς.

  • Ιατρικά πιστοποιητικά: Στις κατευθύνσεις διευκρινίζεται ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά δεν πρέπει, κατά κανόνα, να απατούνται για όσους βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση υγείας – παραδείγματος χάρη, τυφλοί ή άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο.

  • Συνοδοί: Στις κατευθύνσεις διευκρινίζεται ότι για επιβάτη που είναι αυτόνομος ο κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να απαιτείται συνοδός, εκτός εάν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις ασφαλείας για τις οποίες πρέπει να ειδοποιηθεί.

3. Προβλήματα με τον ιατρικό εξοπλισμό και τον εξοπλισμό κίνησης

  • Εξοπλισμός κίνησης: Στις κατευθύνσεις τονίζεται ότι επιβάτες με αναπηρία και επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται να έχουν δύο δωρεάν μεταφερόμενα τεμάχια εξοπλισμού κίνησης. Επιβάτης που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο υποχρεούται να ειδοποιήσει τον αερομεταφορέα τουλάχιστον 48 πριν. Στις κατευθύνσεις τονίζεται επίσης ότι οι αναγνωρισμένοι συνοδοί και οι σκύλοι συνοδείας συνταξιδεύουν μετά από δέουσα προειδοποίηση. Όπως για όλους τους επιβάτες, ο αθλητικός εξοπλισμός που δεν εντάσσεται στον εξοπλισμό κίνησης καλύπτεται από τους γενικούς κανόνες των αεροπορικών εταιρειών για τις αποσκευές.

  • Οξυγόνο εντός του αεροσκάφους: Οι επιβάτες που χρειάζονται οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πρέπει να ειδοποιούν εκ των προτέρων. Στις κατευθύνσεις διευκρινίζεται ότι εναπόκειται στην αεροπορική εταιρεία να ορίσει εάν οι επιβάτες μπορούν να φέρουν το δικό τους οξυγόνο και ότι δεν υπάρχει απαίτηση για τις αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν οξυγόνο. Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία πρέπει να παρέχει οπωσδήποτε αυτή την πληροφορία.

Σχολιάζοντας τις νέες κατευθύνσεις ο Αντιπρόεδρος κ. Siim Kallas δήλωσε: «Το μήνυμά μου προς τους ανάπηρους επιβάτες είναι το εξής: εάν θέλετε να ταξιδέψετε πιο εύκολα, πείτε τους εκ των προτέρων ότι έρχεσθε

Και προς τις αεροπορικές εταιρείες και τις αερολιμενικές αρχές θα ήθελα να πω: «Συνήθως οι επιβάτες με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα χρειάζονται τη βοήθειά σας. Οι κατευθύνσεις αυτές είναι για να σας βοηθήσουν να τους βοηθάτε

Ο κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος του ευρωπαϊκού φόρουμ των ατόμων με ειδικές ανάγκες, δήλωσε: «Η ποιοτική παροχή συνδρομής είναι πολύ σημαντική για τα άτομα με αναπηρίες, θέμα που αντιμετωπίζεται θετικά στις ερμηνευτικές κατευθύνσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε ισόρροπη προσέγγιση και, συνεπώς, επιτυγχάνει την προστασία των συμφερόντων των ατόμων με αναπηρίες και των επιβατών με μειωμένη κινητικότητα με κατάλληλο τρόπο».

Ο κ. Xavier González, επικεφαλής της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής που διοργανώνει την Παραολουμπιάδα, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη δημοσίευση αυτών των κατευθύνσεων και ελπίζουμε αερολιμένες και αερομεταφορείς ανά την Ευρώπη να τις λάβουν αμέσως υπόψη τους».

«Όπως·η πληθώρα των επιβατών με αναπηρία που ταξιδεύουν αεροπορικώς κάθε μέρα, οι αθλητές μας συναντούν τακτικά προβλήματα με τους αερολιμένες και αερομεταφορείς. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει όταν αγωνιζόμαστε για κοινωνική ισότητα».

«Αυτό το καλοκαίρι 4.200 αθλητές θα ταξιδεύσουν στο Λονδίνο για τους μεγαλύτερους στην ιστορία Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η πείρα τους από τις μετακινήσεις τους με τις αεροπορικές εταιρείες και σε αερολιμένες θα μπορούσε να μπορούσε να διαμορφώσει την άποψή τους για την επιτυχία των Αγώνων, ανεξάρτητα από τις αθλητικές τους επιδόσεις».

Ιστορικό

Παρά τη νομοθεσία της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών, τα πρόσωπα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς: καμία ή άνιση εξυπηρέτηση στην Ευρώπη, πολύ συχνές και αδικαιολόγητες αρνήσεις επιβίβασης ή περιορισμοί στην κράτηση θέσεων ή την επιβίβαση για ασαφείς λόγους ασφαλείας, ανακολουθίες στη μεταχείριση των επιβατών που χρειάζονται ιατρικό οξυγόνο εντός του αεροσκάφους, περιορισμένη επίγνωση των επιβατών για τα δικαιώματά τους, περιορισμένο ποσοστό (περίπου 40%) προειδοποίησης για τις ανάγκες παροχής βοήθειας πριν την πτήση, η οποία είναι καίριας σημασίας για να είναι σε θέση οι πάροχοι υπηρεσιών να προετοιμάζονται για την βοήθεια που τους ζητείται, έλλειψη εναρμονισμένης εφαρμογής του κανονισμού από του εθνικούς φορείς εφαρμογής (ΕΦΕ) και έλλειψη αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των καταγγελιών.

Οι κατευθύνσεις βασίζονται σε λεπτομερή αξιολόγηση του κείμενου κανονισμού σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς1.(Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1107/2006).

Οι κατευθύνσεις συζητήθηκαν διεξοδικά με όλους τους ενδιαφερόμενους: τις εθνικές αρχές, τον αεροπορικό κλάδο (οργανώσεις αεροπορικών εταιρειών και αερολιμενικών αρχών), καθώς και με ενώσεις χρηστών, ιδίως ενώσεις εκπροσώπησης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.

Οι κατευθύνσεις θα βοηθήσουν να γίνει πιο εύκολη η αεροπορική μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα και επίσης θα συνδράμουν τους αερομεταφορείς και τις αερολιμενικές αρχές να βελτιώσουν την εφαρμογή του κανονισμού. Θα βοηθήσουν τις εθνικές αρχές στην επιβολή του κανονισμού. Θα προσφέρουν πραγματική προστιθέμενη αξία στη αυξημένη μετακίνηση ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα που αναμένεται για την Παραολυμπιάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείσθε να ανατρέξετε στο MEMO/12/422

Αρμόδιοι επαφής:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar